האל ארס - אל המלחמה
רות נצר | 7/1/2024 | הרשמו כמנויים
האל אָרֶס - אל המלחמה
האלים מסמלים את כוחות הנפש שהושלכו עליהם. בהתאם לכך אל המלחמה מייצג את ארכיטיפ הלחימה בנפש האדם. מה קורה לחיל היוצא להלחם, כשהוא מזדהה עם ארכיטיפ הלחימה?
חשוב לראות את הלחימה כחלק הכרחי ממשימות הגבור המיתי הנאבק למען מטרתו שהיא בניית כוחו שלו וכינון האגו, כמאבק נגד כוחות גדולים ממנו, למען עצם קיומו, או במאבק למען טובת החברה.
צד הצל של הלחימה הוא כוחנות למען כוחנות ושתלטנות כשהלחימה נשלטת על ידי כוחות הרוע, תשוקת השתלטות ושנאה. הבעיה היא אפוא כשהלחימה חוברת לדחף המוות ולתוקפנות-אלימות ולא לדחף הצלת החיים.
הגבור הקלסי נלחם במפלצת או דרקון, אבל יש אל מיוחד למלחמה.
יש אלי מלחמה במיתולוגיות שונות. למשל -
אודין – אל נורדי. אל מלחמה וקרבות אבל גם אל השירה והידע של הלא-מודע, כתב הרוּנות והקסם.
טיר – לפי המיתולוגיה הסקנדינבית הוא אל מלחמה וצדק.
באלים אלה רואים את שילוב הלחימה בהבטי נפש אחרים – כמגמה לאיזון הנפש.
האל ארס אל המלחמה היווני (שקרוי מרס במיתולוגיה הרומית) מוזכר במעט מיתוסים. הוא בנם הראשון של זאוס והרה. המקורות מתארים את ארס כאל אכזרי, מחרחר ריב ומעורר שנאה ומשבחים את מי שהצליח להימלט ממנו ומהשפעתו.
אימו של ארס, בחרה בפריאפוס, אל משני של פריון וחקלאות, שילמד את ארס איך לרקוד .ארס הפך לרקדן נפלא, מה שעזר לו לשלוט בגופו ולהיות לוחם יותר טוב.
למרות שבמיתוסים ארס מוצג כברברי וצמא דם, בדת היוונית הוא נחשב כמגן, שומר ואבהי. ניתן לראות את התיאור הזה בהמנון ההומרי.
ניקי אלת הנצחון והאמזונות (הנשים הלוחמות) הן צאצאיות שלו – כך רשות הלחימה מוענקת גם לנשים.
הוא בן זוגה של אפרודיטה - כנסיון של המיתוס לאזן את התוקפנות של הלחימה עם אהבה.
יש לו היבטים חיוביים: הוא אל חזק, אמיץ, מגן הערים.
הוא אל שדואג למיעוטים, שומר על חיילים ומגן על יוצאי קרבות.
הוא נחשב אל שמגן על אלה שעברו התעללות מינית, בגלל הסיפור בו נקם את אונס בתו.
מכאן אפשר להבין שכאל לחימה הוא לא מקדש את הלחימה לעצמה ושיש לו קודים מוסריים. זה כמובן חשוב מאד כשאנחנו רואים איך בניגוד לקוד המוסרי שלו, צבאות בפועל הופכים את נצחון הלחימה לאונס נשים.
מהיותו אל מלחמה שמגן על אלה שעברו התעללות מינית אנו מבינים שהשיקום של נפגעי התעללות הוא בחיזוק יכולת הלחימה שלהם. שיש בנפש ארכיטיפ של לחימה שנועד לשקם נפגעי התעללות מינית ובכלל את נפגעי התעללות.
ידוע שהתגובה הטבעית לאיום קיומי היא לחימה או בריחה או קפאון. אל המלחמה מסייע לאלו שלא שבחרו בבריחה וקפאון לפתח את עמדת הלחימה וכך לשקם את כוחם ואת ערכם העצמי.