בַּחֲלוֹם שֶׁלִּי אֲנִי יְכוֹלָה לָלֶכֶת בָּרְחוֹבוֹת יָד בְּיָד עִם אֲהוּבָתִי
עלון פסיכולוגיה עברית | 11/6/2023 | הרשמו כמנויים
בחצר האחורית של אירועי הגאווה שהתקיימו בסוף השבוע הזה, אירע רצח מחריד – שרית אחמד, בת ה18, נרצחה על ידי אלמונים בכניסה לכפר ירכא. הצעירה הייתה מאויימת על ידי בני משפחתה, מאז שיצאה מהארון בגיל 15, ושהתה בעבר במעון נעול של משרד הרווחה על מנת שתהיה מוגנת. לאחרונה התלוננה שוב על כך שאחיה מאיימים כי יפגעו בה בשל נטייתה המינית. אל מול הרצח האכזרי, עולה שוב מחשבה רחבה יותר, על חייהם ומצבם הנפשי של צעירים וצעירות שחיים ממש עכשיו במשפחות, קהילות וחברות בהן האפשרות לחיות חיים מלאים, קרובים לעצמם ולזהותם, מעוררת חשש גדול סביב תגובת הסביבה, איום להשפלה, הרחקה או פגיעה, ובמקרים מסוימים גם פחד מוות של ממש. הדרך לשוויון ומוגנות עוד ארוכה.
באתרנו השבוע, מאמרים מקצועיים, רשימת קריאה כבוד חודש הגאווה, ופוסטים חדשים:
בפברואר 2023 ד"ר עמיחי בן ארי הצטרף למשלחת של סיוע פסיכולוגי למוקד רעידת האדמה בטורקיה. המאמר הנוכחי מאגד את המחשבות הראשוניות שעלו אצלו לאורך ובעקבות השתתפותו, והדגמה ליישום של עקרונות התערבות במשבר ושל התערבות מניעתית במצבים של אסון טבע. בנוסף, המאמר מדגיש את חשיבות המעורבות של אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש במאמצי הסיוע והשיקום לאחר אסון ובמתן תמיכה נאותה לאלה שנמצאים בחזית הסיוע.
ביסקסואליים, אנשים החווים משיכה רומנטית ומינית לנשים ולגברים בעוצמות שונות לאורך טווח החיים, סובלים מביפוביה - יחס חברתי שלילי הן מצד חברת הרוב ההטרוסקסואלית והן מצד קבוצות אחרות של להטב"ק. על אף המחקר המצומצם שנעשה בתחום, נראה כי ביפוביה אינה פוסחת על חדר הטיפולים ומשפיעה על מטפלים נפשיים במפגשם עם מטופליהם הביסקסואליים. במאמר שפורסם בעבר באתרנו, מתארים עדי ברש-בירם וארז גור מהי ביסקסואליות ועוסקים בסוגיית גילויי ביפוביה, בעיקר בקרב אנשי מקצוע ומטפלים, בניסיון להציע דרכים לשנות תמונת מצב זו.
בשנים האחרונות מוקמים בישראל עוד ועוד מבנים משפחתיים חדשים, למשל של זוגות חד-מיניים, של הורה יחיד, של זוגות אל-הוריים ועוד. משפחות אלה מתמודדות עם אתגרים משפחתיים שונים, חלקם ישנים וחלקם חדשים. ברשימת קריאה מיוחדת העוסקת בתאים משפחתיים חדשים, מופיעים מאמרים שעוסקים בסוגיות פסיכולוגית של המבנים המשפחתיים החדשים הללו והטיפול בהן. בין היתר, עוסקים המאמרים בחיבור בין המבנים החדשים להמשגות פסיכואנליטיות קלאסיות ולהמשגות פסיכולוגיות חדשות, באל-הורות, ביחסים עם דור הסבים והסבתות ובזהות הורית.
ובפסיכובלוגיה -
לפני כשנתיים הארון אבו עראם מח'ירבת אל-רכיז שבדרום הר חברון נפגע מירי בעת שניסה להגן על גנרטור מהחרמה. כתוצאה מכך, הוא נשאר משותק בארבע הגפיים ומצא עצמו הופך בין רגע מבחור פעיל, מוביל ואחראי, לנתמך ותלוי. בפברואר האחרון הוא נפטר, בהיותו בן 26 בלבד. אסיל נסיראת, פסיכולוגית מתמחה ומתנדבת ב'רופאים לזכויות אדם', ליוותה את הארון לאורך שהותו ביחידת השיקום. בפוסט חדש היא מבקשת לספר על התהליך שעברו ביחד: על כוחות הצמיחה וההתמודדות וגם על הפגיעה, ההחמצה וההזנחה.
רות נצר סוקרת סרטים המציגים את הטיפול והתרפיה באופן מטעה ואפילו שלילי "וכך הם מדגימים את פעולתו השלילית של ארכיטיפ הטריקסטר, הרמאי, שמטיבו הינו בעל איכות מתעתעת, אבל במקורו, נועד לשרת תהליכי התפתחות ('הרמאי הקדוש')"
בשבוע שעבר חל ה5.6, הוא התאריך שבו, בשנת 1967, פרצה מלחמת ששת הימים, ידעתם את זה? פרופ' עמיה ליבליך, מהרהרת באופן בו מלחמות ישראל נשכחות מלב הצעירים, או לא רשומות עליו כלל, אבל מתנחמת באפשרות להתחיל לכונן גם בקרב צעירים זיכרון ולמידה משמעותית על המלחמות ועל השפעתן על החברה והפרטים בישראל, בעזרת הפלאפון החכם.
זה חלום פשוט / פאט פרקר (תרגום לעברית: חני כבדיאל)
יֵשׁ לִי חֲלוֹם
לֹא
לֹא זֶה שֶׁל מַרְטִין
לַמְרוֹת שֶׁהָרַגְלַיִים שֶׁלִּי נָעוּ
לְאוֹרֶךְ דְּרָכִים רַבּוֹת
זֶה חֲלוֹם פָּשׁוּט
יֵשׁ לִי חֲלוֹם
לֹא הַחֲלוֹם שֶׁל הַצּוֹעֲדִים בָּרֹאשׁ
לֹא לַהֲפוֹךְ אֶת כָּל הָעוֹלָם
כּוּלּוֹ
לֹא הַחֲלוֹם שֶׁל הַהָמוֹנִים
לֹא הַחֲלוֹם שֶׁל נָשִׁים
לֹא לַהֲפוֹךְ אֶת כָּל
הָעוֹלָם
כּוּלּוֹ
זֶה חֲלוֹם פָּשׁוּט
בַּחֲלוֹם שֶׁלִּי
אֲנִי יְכוֹלָה לָלֶכֶת בָּרְחוֹבוֹת
יָד בְּיָד עִם אֲהוּבָתִי
בַּחֲלוֹם שֶׁלִּי
אֲנִי יְכוֹלָה לָגֶשֶׁת לְדוּכָן הַמְבּוּרְגֶּרִים
וְלֹא לְקַבֵּל הֶעָרוֹת מְחֲבוּרת אוֹפַנּוֹעָנִים
בַּחֲלוֹם שֶׁלִּי
אֲנִי יְכוֹלָה לְהִיכָּנֵס לִשְׁירוּתִים צִיבּוּרִיִם
וְלֹא לַחֲטוֹף צְעָקוֹת מִנָּשִׁים
בַּחֲלוֹם שֶׁלִּי
אֲנִי יְכוֹלָה לָלֶכֶת בָּרְחוֹב בַּגֶּטוֹ
וְלֹא לַחֲטוֹף מַכּוֹת מֵאַחִים שֶׁלִּי
בַּחֲלוֹם שֶׁלִּי
אֲנִי יְכוֹלָה לָצֵאת מִפָּאבּ
וְלֹא יַעַצְרוּ אוֹתִי מַאנַאיַיקִים
שִׁיכַּנְתִּי אֶת הַגּוּף הַזֶּה
שִׁיכַּנְתִּי אֶת הַנֶּפֶשׁ הַזֹּאת
בְּכָל מִינֵי חֲלוֹמוֹת
שֶׁל מַרְטִין, שֶׁל מַלְקוֹלְם
שֶׁל הִיוּאִי וְשֶׁל מַאוּ
שֶׁל ג'וֹרְג' וְשֶׁל אַנְגֶ'לָה
שֶׁל הַצָּפוֹן וְהַדָּרוֹם
שֶׁל וִייֶטְנָאם, שֶׁל אָמֵרִיקָה
וְשֶׁל אַפְרִיקָה
שִׁיכַּנְתִּי אֶת הַגּוּף וְהַנֶּפֶשׁ
בְּחֲלוֹמוֹת
חֲלוֹמוֹת שֶׁל אֲחֵרִים
עַכְשָׁיו אֲנִי עֲיֵיפָה
עַכְשָׁיו אַתֶּם תַּקְשִׁיבוּ!
גַּם לִי יֵשׁ חֲלוֹם.
זֶה חֲלוֹם פָּשׁוּט.
Photo by Alexander Grey on Unsplash