כהנמן חוזר, ולאט
שפיות זמנית | 15/1/2012 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
הפרסומאי והבלוגר אורן פרנק כתב בסוף השבוע שעבר ב"דה מרקר" על ספרו החדש של דניאל כהנמן Think fast and slow. בספר כהנמן מציג שתי תזות עיקריות, שכל אחת מורכבת למדי - ננסה להציגן בגסות (ובחוסר דיוק מסויים).
התזה ראשונה נוגעת לניתוחו של כהנמן את שתי "מערכות הפעלה" של האדם הפעולות במקביל; אחת היא תמיד פעילה, מהירה, ומתבססת על הכללות וסטריאוטיפים ולכן שוגה לעיתים קרובות. בהכללה גסה אפשר לקרוא לה אינטואיציה. השניה היא איטית, כבדה וגוזלת משאבים, אך היא מצטיינת בחשיבה רציונלית ולוגית מורכבת ולכן היא מבצעת פחות שגיאות. כהנמן מנסה לתאר את הדינמיקה בין שתי המערכות, ומצביע על כך כי הבחירה להתבסס המערכת הראשונה במקום להמתין לניתוח מושכל יותר של השניה מוביל לטעויות רבות בחיינו.
התזה השניה נוגעת בצורך, שהוא כנראה אחד מאבני היסוד של ה-Mind שלנו, בנרטיב קוהרנטי של התרחשות. אנחנו מחפשים סיבה ומסובב בכל, מזהים תבניות גם כאשר אינן קיימות ובעקבות אלו מייצרים לעצמנו משמעות וסדר בעולם, למרות שבמבט מפוכח מן הצד, כל אלו יכולים להראות מקריים לחלוטין. זהו לא חידוש מרעיש, פילוסופים רבים החל במאה ה-18 הצביעו על כך, וכך גם פסיכולוגים לאורך כל המאה ה-20, אך כהנמן אוסף את הידע שהצטבר בתחום זה, ובעיקר מתקף ומדייק את הידיעות הקיימות בתחומים הללו באמצעות מחקרים מבריקים.
הספר, לדעת פרנק, הוא קריאת חובה ונוגע ב"טפח מסוד החיים", ובעניינו גם אם לא תקראו את הספר, שווה לקרוא את הכתבה.