הֶעָבָר מִתְנוֹעֵעַ בְּתוֹךְ הַהֹוֶה
עלון פסיכולוגיה עברית | 3/1/2021 | הרשמו כמנויים
זהו, עשרים-עשרים מאחורנו, שלום לך עשרים-עשרים-ואחת. בשנה החולפת התפרסמו באתרנו קרוב ל – 200 (!) מאמרים מצוינים. כבר בימים הראשונים בהם התחלנו להרגיש את נוכחות המגפה פה בארץ, התחילו לזרום לאתר טקסטים רבים מגוונים ומקוריים בנושא, המתיחסים להתמודדות עם המגפה על שלל היבטיה. נותרנו נרגשים ונפעמים לנוכח התגייסות הקהילה הטיפולית ליצירת גוף ידע חדש, מעמיק ומעורר מחשבה על המציאות החדשה. אנחנו מזמינים אתכן/ם לקרוא ולהתרשם ממגוון מאמרי הקורונה שבאתרנו.
ובכל זאת, לא רק קורונה הייתה פה השנה. באתרנו ראו אור מאמרים מרתקים ומעשירים שעסקו בנושאים רבים אחרים. לכבוד סיכום השנה, בחר צוות פסיכולוגיה עברית שמונה מאמרים שמצאנו ראויים לציון באופן מיוחד. אתן/ם מוזמנות/ים להתרשם מבחירתנו ולהוסיף את אלה שלכם/ן בתגובות. וכתמיד, מוזמנות/ים להמשיך לשלוח לנו טקסטים פרי עטכם/ן.
ומיד ממשיכים עם המאמרים הראשונים לשנה החדשה:
יציבות בעין הסערה: מאמרו של גבו וייס מציג את גישת ה"בּוּדוֹתרפיה", המדגישה את פיתוח איכויות החמלה אצל המטפל והמטופלים, כדרך אפקטיבית להחזקת המרחב הטיפולי המפחיד, כך שתתאפשר צמיחה נפשית, עוצמה שלווה ונוכחות יציבה להמשך ההליכה בדרך, עבור המטופלים הנמצאים במשבר.
תרפיה ממוקדת פתרון (Solution Focused Therapy – SFT) מציעה תפיסת עולם מקצועית ייחודית, שתכליתה להעצים כוחות ומשאבים, לעודד חיפוש יזום אחר פתרונות, להקפיד על העצמת תחושת המסוגלות ולחדד את תחושת מיקוד השליטה הפנימי של הלקוח, בדרך שמפקידה את האחריות לשינוי בידיו של הלקוח לכל אורך התהליך. ד"ר ירון יגיל מסביר את יסודות השיטה.
ובמדור סקירת המאמרים – 'חרדת מוות - גישה התנהגותית־קוגניטיבית': סקירת מאמרם של ד"ר פטרישיה פירר וד"ר ג'ון ווקר. מאמר זה מתמקד בהצגת גישה פרקטית להערכה ולטיפול בחרדת מוות בגישת התנהגותית־קוגניטיבית, שנבדקה במסגרת מחקר ונמצאה כיעילה בהפחתת חרדה זו.
בפסיכובלוגיה -
פרופ' עמיה ליבליך התחסנה לקורונה - והתמלאה ברגשות גאווה ופטריוטיות שהזכירו לה את הרגשתה לאחר מלחמת ששת הימים.
"מספיק עם השינויים!" - ד"ר חנה דויד על ההשפעות הפוטנציאליות של פתיחה-סגירה וחוזר חלילה של מערכת החינוך.
רפאל יונתן לאוס כותב על שיפוטיות בטיפול ועל חדר הטיפולים כאולם בית המשפט, ופותח בטענה הבאה: "טיפול הוא מרחב שיפוטי בדיוק באותו האופן שהוא מרחב שיש בו מקום לאהבה. טיפול הוא מרחב לא שיפוטי בדיוק באותו האופן שבו טיפול הוא מרחב שבו אין בו מקום למימוש של אהבה".
מרגש! מגזין "גלובס" יצר פרויקט שבמרכזו 40 הצעירות והצעירים המבטיחים של 2020, ובין העוסקים במחקר, חינוך, מטה הקורונה, עסקים, תרבות ועוד - נבחרה ירדן מנדלסון, לשעבר יו"ר חטיבת הפסיכולוגים בהסתדרות המח"ר - שהובילה את מאבק הפסיכולוגים הציבוריים במהלך הקורונה.
•
בְּאוֹתוֹ עֶרֶב מוּזָר
מִישֶׁהוּ שָׁאַל:
הַאִם אֶפְשָׁר לְשַׁנּוֹת אֶת הֶעָבָר?
וְהָאִשָּׁה הַחוֹלָנִית עָנְתָה בְּזַעַף:
הֶעָבָר אֵינֶנּוּ תַּכְשִׁיט
חָתוּם בְּתוֹךְ קֻפְסָה שֶׁל בְּדֹלַח
גַּם אֵינֶנּוּ
נָחָשׁ בְּתוֹךְ צִנְצֶנֶת שֶׁל כֹּהַל –
הֶעָבָר מִתְנוֹעֵעַ
בְּתוֹךְ הַהֹוֶה
וְכַאֲשֶׁר הַהֹוֶה נוֹפֵל לְתוֹךְ בּוֹר
נוֹפֵל אִתּוֹ הֶעָבָר –
כַּאֲשֶׁר הֶעָבָר מַבִּיט הַשָּׁמַיְמָה
זוֹ הֲרָמַת הַחַיִּים כֻּלָּם,
גַּם חַיֵּי עָבָר רָחוֹק עַד מְאֹד.(זלדה)