ואם לאדיפוס היו אמא ואמא, או אבא ואבא? המצב האדיפלי במשפחות חד מיניות
הרצאה בנעלי בית | 7/10/2020 | הרשמו כמנויים
ערב העיון 'ואם לאדיפוס היו אמא ואמא, או אבא ואבא? המצב האדיפלי במשפחות חד מיניות' של התכנית לפסיכותרפיה הועבר באמצעות zoom במסגרת הרצאות בימי קורונה (וסגר) בתאריך 30.9.2020 ובהשתתפות ד"ר מירב רוט, ד"ר ענת פלגי-הקר, ד"ר יפעת איתן-פריסקו.
על תצורות אדיפליות במשפחות הומו-לסביות: עדויות ממחקר פסיכואנליטי
אחת ההנחות המובלעות בתיאוריה האדיפלית היא שילד זקוק לדמויות הוריות משני המינים לצורך התפתחות תקינה – זאת, הואיל וההכרה בהבדל בין המינים עומדת בבסיס ארגון מערכי התשוקה וההזדהות של הילד עם הוריו. הופעת התא המשפחתי החד-מיני מספקת הזדמנות ראשונה לערער על תוקפה של הנחת מוצא זו, ולבחון כיצד מארגנים ילדים את מערכי התשוקה וההזדהות שלהם ביחס לשתי דמויות הוריות מאותו מין.
באמצעות המחשות עשירות מחומרי המחקר: ציורי ילדים, תצפית על האינטראקציה המשפחתית וראיונות עם ההורים והילדים, נברר כיצד מתבצעת בחירת האובייקט האדיפלי של הילד, אם בכלל, כאשר אינה מבוססת באופן אוטומטי על מין ההורה. אציג מספר תצורות אדיפליות ולא-אדיפליות מובחנות, ודרכן אנסה להידרש לשאלות הבוערות העומדות על סדר היום בעולם הפסיכואנליטי.
ד"ר ענת פלגי הקר, פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית מנחה בחברה הפסיכואנליטית בישראל. מורה ומדריכה במכון הפסיכואנליטי ובמסלול קליין וממשיכיה, בתוכנית לפסיכותרפיה, אוניברסיטת תל אביב. מחברת הספר "מאי-מהות לאימהות" הוצאת עם עובד, 2005 .
ד"ר יפעת איתן-פרסיקו, פסיכולוגית קלינית, מתרגמת ומורה בתכנית "זרמים" ללימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית, אוניברסיטת חיפה. עבודת הדוקטור שלה: "אדיפוס במשפחות חד-מיניות", בוחנת מחדש את המודל האדיפלי לאור החוויה המשפחתית החד-מינית.