שלושה חודשים מאז שהושק שירות הסיוע הנפשי בעקבות הקורונה - רק 2,000 איש פנו אליו
שפיות זמנית | 29/9/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
לפני כשלושה חודשים הכריז משרד הבריאות על הקמת שירות של התערבות נפשית קצרת מועד מרחוק לכל אזרח, בפורמט של עד שלושה מפגשים טלפוניים, לצורך סיוע בהתמודדות עם מצוקה הנובעת מההתמודדות עם התפשטות הנגיף. השירות ניתן לכל פונה, ללא כל צורך בהפניה או באבחנה של הפרעה נפשית כלשהי. כעת נודע שעל אף שחלפו כבר כמעט שלושה חודשים מאז שהשירות הושק בכל ארבע קופות החולים - רק 2,000 אנשים פנו לשירות בסך הכל במשך הזמן שבו הוא פועל.
הדבר מפתיע בעיקר כי בכל מקום מדובר על המגפה השניה שמלווה את הקורונה, והיא העליה בתחלואה הפסיכיאטרית. יו"ר איגוד הפסיכיאטריה, ד"ר צבי פישל, אמר ל"הארץ" לפני כמה ימים כי "מאז החל משבר הקורונה, מספר הפניות למרפאות הציבוריות לבריאות הנפש עלה בערך ב–40%. זה הרבה, אבל עדיין רחוק מלייצג את שיעור העלייה בתחלואה הפסיכיאטרית. שיעור הפנייה לקווים החמים עלה בערך פי ארבעה". כמו כן, לפני כמה ימים פורסם ב-Ynet שחל בישראל זינוק של 25% ברכישת תרופות הרגעה.
אם זה המצב, איך יכול להיות שאל השירות שמפעילות קופות החולים פנו בסך הכל כ-2,000 איש? "חלם זה כאן", אמר פישל ל-Ynet. "לפחות מיליון ישראלים היו יכולים להיעזר עד כה בשירות הסופר חשוב הזה, אבל מישהו במשרד האוצר החליט לשמור עליו בסוד. ייתכן שהטעות הזאת עלתה כבר בחיי אדם". ירדן מנדלסון, יו"ר חטיבת הפסיכולוגים בהסתדרות, כתבה בדף הפייסבוק שלה: "לא רק שנתתם פלסטר לבעיה עמוקה אלא שגם דאגתם שלא ידעו עליו כדי שלא יוכלו לקבל אפילו את המעט הזה".
לחצו כאן על מנת לקבל מידע על השירות ועל הדרכים לקבלו בכל אחת מקופות החולים.
להלן תגובות משרד הבריאות ומשרד האוצר כפי שפורסמו ב-Ynet:
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "לאור העובדה שהשירות נמצא באחריות הקופות, הפנייה למבוטחים גם היא בתחום אחריותן. בנוסף, כדי לעודד פנייה של הציבור לשירות, הוקצו בשבוע שעבר שלוש מאות אלף שקלים נוספים לטובת פרסום השירות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות תקצב ותכנן תוכנית לאומית למתן 3 פגישות פסיכותרפיה טלפוניות, זאת ללא אבחון או טפסי הפניה ותוך קבלת הטיפול תוך 3 ימים מהפניה.