וְלָעִיר אֵין רֵאשִית וְאֵין סוֹף. וְכָל הַמְבוֹאוֹת חֲסוּמִים
עלון פסיכולוגיה עברית | 5/4/2020 | הרשמו כמנויים
נגיף הקורונה עושה פעולות הפוכות – מצד אחד מדגיש עד כמה כולנו רקמה אנושית אחת חיה, ומצד שני פורם את החוטים המחברים בינינו, פרימה אחר פרימה. הגבולות בין מדינות נסגרו, סבים לא רואים את נכדיהם, גם לא בליל הסדר שיתקיים השבוע. החיים עצמם, כפי שהכרנו אותם, נפרמים, לפחות עד להודעה חדשה. והשבוע אפשר היה לחשוש גם מפרימה של התפירה העדינה המחברת בין מגזרים בישראל, כשקצב ההדבקה בבני ברק ובמוקדים חרדיים נוספים עלה ואיתם גם הביקורת הציבורית. איך שומרים על תנועה של קשר בתוך מרחב של פירוד?
גם השבוע, אנחנו שמחים להגיש לכם טקסטים מקוריים ומעוררי מחשבה, המתייחסים למשבר הקורונה הנוכחי, אבל לא רק:
הודעות ממומנות
לימודי תעודה בפסיכותרפיה פסיכואנליטית - תוכנית 'זרמים', החוג לפסיכולוגיה, אונ' חיפה
שימו לב! ההרשמה לתוכנית 'זרמים' - לימודי פסיכותרפיה פסיכואנליטית, בשני המסלולים, תסתיים ביום 31.5.20
התוכנית מתקיימת בימי ד' בין השעות: 14:15-19:30, מרחק הליכה מתחנת הרכבת.
מרכז ויניקוט בישראל מאחל בריאות שלמה לכולם ולאור המתרחש בימים אלה
מודיע על הארכת ההרשמה לתוכניות ללימודי ליבה בפסיכותרפיה פסיכואנליטית עד ל 30.04.20
ניתן להרשם לתכניות הבאות: 'מפת-דרכים' בת"א, תכנית בוקר 'מפת-דרכים' בגבעת חיים, תכנית בוקר חדשה לטיפול בילדים ונוער בת"א.
חנה ויסברג מציגה מבט פסיכואנליטי-אנושי על משבר הקורונה. נראה כי אנו בשיאו של משבר כלל-עולמי שקושר את אוכלוסיית בני האדם ברחבי הגלובוס בהתמודדות אל מול אתגרים שלא הכרנו עד כה בעולם המודרני. באופן טבעי, מזמנת הקורונה מחשבות ותחושות עוצמתיות ומגוונות, החל מפחד מבדידות ומשעמום ועד לחרדת מוות. במאמר מוצעת הסתכלות פסיכואנליטית על ההיבטים השונים שבהתמודדות עם המציאות החדשה אליה נקלענו. דרך פרויד, ביון, ויניקוט ופסיכואנליטיקאים נוספים, ינסה מאמרה לתת פשר לתהליכי הנפש שאנו כולנו עוברים תחת משבר הקורונה.
התקופה הנוכחית מזמנת אתגרים לכל אדם ובפרט להורים שבינינו. רתם מילמן-זמיר ניסחה מספר המלצות להורים שמטרתן לסייע בשימור עקרונות בסיסיים לשגרת חיים מיטבית בצל קשיי המצב. איזון עצמי, שגרה, יציבות, נוכחות הורית, תשומת לב לקשיים, יצירתיות - כל אלו גורמים שמצויים לרוב בארגז הכלים הבסיסי של כולנו. זה הזמן ללמוד להשתמש ולהשמיש אותם בהתאם למצב.
קבוצת "ריבוע" וקבוצת "מעגל" - בימי בידוד אלו אנו משביעים את צרכינו הגוברים בחוויית "ביחדNess" באמצעות שייכות לקבוצות וירטואליות. דן פולק מתאר אופני שיח ותקשורת קבוצתיים יעילים, בעת בה "קבוצת הריבועים" (בפלטפורמת ה-Zoom) החליפה את "קבוצת המעגל".
למעלה מ-800,000 אנשים מתאבדים מדי שנה ברחבי העולם, חלקם על רקע דיכאון מאובחן או לא מאובחן; אולם בעוד שנשים מאובחנות יותר מגברים כמי שסובלות מדיכאון, גברים מתאבדים יותר מנשים, בשיעור של פי 3.5. ד"ר יאיר אפטר איבחן את הפרדוקס המגדרי הקשור לדיכאון ואובדנות, ומקשר אותו ליכולות המוגבלות של גברים רבים לשהות בכאב רגשי אשר תורמת לכך שגברים רבים יותר, בהשוואה לנשים רואים בהתאבדות פתרון מהיר לקושי בלתי נסבל. ומציע דרכי התערבות רגישות-מגדר עבור גברים הסובלים.
ובפסיכובלוגיה -
ד"ר אסתר פלד מגיחה אלינו מן הבידוד ומשתפת אותנו בהפתעתה שהטיפול מרחוק עובד. "ומשהו בזה מקסים אותי, האופן שבו אנשים בוחרים להמשיך בקשר, אף אם בתחילה עבור חלקם מדובר במבוכה גדולה, ומעניין לחקור אותה, מדוע היא קיימת. וכל אחד אומר משהו על ה"מוזר" שלו, כי המילה "מוזר" מככבת עכשיו, האל-ביתי שולט בתוך הבית, שולט בנפש".
ומה עם צעירים ומתבגרים שבימים כתיקונם מבודדים עצמם מהסביבה, ומתקשרים בעיקר עם המחשב? ד"ר אוהד נחום, נבו פיק, ליטל מלינגר ודן דולברגר כותבים מניסיונם בתקופה זו, על תופעה מעניינת של הקלה במצוקה הרגשית בקרב אלו הסובלים מנסיגה חברתית ותפקודית בזמן משבר הקורונה.
פז חיט מתייחסת גם היא לזוית הוירטואלית בטור מעניין על נוכחות וזרות בימי הקורונה ומזהירה לבל נשכח את הגוף - "טיפול באונליין הוא ניסיון להערים על איום הפרימה של מבנים וקשרים, בשעה שהאפשרות למפגש נלקחת מאיתנו. ועדיין חשוב לזכור- הוידאו איננו תחליף לנוכחות הגוף. הוידאו, משאיר את הבבואה של המראה".
ענת ברקאי נזכרת במבול של נח, וכותבת הרהורים על חווית 'סוף העולם' – "מצד אחד הקורונה הולכת ומשתכפלת הולכת מדבקת ומתפשטת, כובשת את פני הגלובוס וחושפת את החיבור הגלובלי האנושי הבסיסי בין ההומו ספיינס סביב אפסיותם ואימתם. ומצד שני שרשראות אנושיות ממהרות להיפרם במהירות שיא, שמים נסגרים, בידודים ועוצרים. והשאלה היא מי ישיג את מי".
יעד מידן מבקש להעביר דרך סיפור בדוי קצר את תחושותיהם של מטופלים אוטיסטיים, שלעיתים מרגישים יותר 'בבית', בגרסא הנוכחית של העולם, מאשר קודם.
רות נצר עם שיר מעורר מחשבה לימי קורונה. השיר הוקרא אמש בZOOM מטפלים משוררים של 'פסיכולוגיה עברית'. תודה רבה למשתתפים הרבים, התרגשנו מאד לראות את הפנים המרכיבות את הקהילה שלנו.
יעל אברהם משתפת אותנו ב"משחק הגפרורים " – משחק שפיתחה לימי הסגר, ומהווה מפגש משפחתי להעצמת הביטחון העצמי והקשר הבין אישי בין בני הבית
אנחנו מזמינים אתכם להרצאה נוספת הערב והפעם – הרצאתו של ד"ר עופר מאורר - בבידוד עם כל העצמיים שלי - התערבויות מרובות נמענים פנימיים בעידן הדיסוציאציה.
ובפינות הקבועות שלנו, ביקור ראשון ב'חדר משלך', גרסאת הבידוד - ענבל מילר היללי מכניסה אותנו (מרחוק!) לקליניקה היפיפיה שלה, ומסבירה מה קורה כשאלכוג'ל הופך לפריט עיצובי.
בקריאה מודרכת - רותי קצבורג-קדוש ממליצה על 'טירת הזכוכית' מאת ג'אנט וולס, ןמספרת איך הספר לימד אותה לא לתייג את המטופלים על פי תבניות וסטראוטיפיות, גם במקרי קצה.
ובהרצאה בנעלי בית – זמין לצפייתכם יום העיון 'מה קשור? על שליטה, אהבה ומיניות' שנערך בפברואר האחרון.
שנדע ימים בריאים ופתוחים
•
מתוך ברזים ערופי שפתיים
הָרְחוֹב הַיָפֶה-הַיָפֶה יֵעָצֵר לְבַסוֹף בְּדַרְכּוֹ.
הַשַלְוָה, אטוּמָה וְקָשָה, תֵּחָתֵךְ כְּמוֹ חַלָה לְאוֹרְכּוֹ.
וְהַבּוֹקֶר הַלָּח יִתְפַּחֵם מִבָּרָק יְחִידִי. מִבְּרָקוֹ.
אנשִים יִתְנַשְמוּ בִּכְבֵדוּת כְּמוֹ בְּתֹם דְּהָרָה עַתִיקָה.
חֲגוֹרַת-הַבֶּטוֹן שֶל הָעִיר הֲדוּקָה, בְּהֶחְלֶט הֲדוּקָה.
הַקִירוֹת הַכְּבֵדִים מְבִינִים מַשֶהוּ וְנוֹפְלִים בִּשְתִיקָה.
עַל הָעִיר הַגוֹסֶסֶת בַּחוּץ צוֹנֶחַ אוֹר שֶמֶש מָחְלַט.
בְּיוֹם שֶכָּזֶה מִן-הַסְּתָם בַּבָּתִּים שוּם תִינוֹק לֹא נוֹלַד.
אָף לֹא מֵת שוּם אָדָם. וְאָכֵן, הָרְחוֹבוֹת מַמְרִיאִים לְאָט.
הָרְחובות ממְרִיאִים אֶל הָאוֹר הַלָּבָן כְּמוֹ שְטִיחַ-קְסָמִים.
הַקִירוֹת שֶנָפְלוּ מוּקָמִים אֵיכְשֶהוּ (אֶזְרָחִים חֲכָמִים).
וְלָעִיר אֵין רֵאשִית וְאֵין סוֹף. וְכָל הַמְבוֹאוֹת חֲסוּמִים.
וְיָדֵיךָ שָרוֹת מִן הַקִיר כְּמוֹ מִלְמוּל שֶל אֵזוֹב יְרַקְרַק.
וְעֶינֶיךָ פּוֹרְחֹות כְּמוֹ פְּנִינִים שֶל זְכוּכִית עַל צַוַּאר הַבָּרָק.
רַק רֹאשְךָ הֶעָיֵף צָף בָּאוֹר הֶעָמֹק. וְרַק פִּיךָ שָרַק.