פסיכולוגים ופסיכיאטרים: הקורונה תוביל למשבר במערכת בריאות הנפש
שפיות זמנית | 2/4/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
הפסיכיאטרים עידו לוריא, אילן טל ושלי סנטו, והפסיכולוגית הקלינית יעל מאיר פרסמו היום ב"הארץ" מאמר דעה על הצעדים שיש לנקוט כדי למנוע את הקריסה הצפויה בשירותי בריאות הנפש בישראל בעקבות הפגיעה שמחוללת מגפת הקורונה.
הם כתבו כי: "כבר כעת מדווחים בשירותי בריאות הנפש בקהילה על עלייה חדה במספר מקרי החרדה והדיכאון ועל עלייה בצריכת תרופות הרגעה. ארגוני הסיוע לנשים נפגעות אלימות פרסמו שהם מקבלים 500% יותר דיווחים על מקרי אלימות במשפחה, ונתוני משרד הרווחה מצביעים על עלייה של 760% במספר התלונות על אלימות כלפי ילדים ונוער לאחרונה. נראה שזו רק תמונה חלקית מכיוון שהנפגעים בדרך כלל אינם נוטים לפנות לרשויות".
עוד הם כתבו במאמרם כי בעקבות המצב - שפוגע בעקיר בקשישים ובאנשים עם צרכים מיוחדים ולבעלי מוגבלויות גופניות ונפשיות, אך כמובן גם בכלל האוכלוסייה, רבים מאוד יזדקקו לטיפול נפשי על מנת לחזור לשגרה: "לדוגמה, אנשי הצוותים הרפואיים, שעומדים בחזית המאבק למניעת התפשטות המגפה כשהם מסכנים את עצמם ומתמודדים עם עומס פיזי ונפשי עצום לאורך זמן. יהיו שם גם אנשים שהפכו מובטלים בעל כורחם, ילדים ונוער עם צרכים מיוחדים וילדים שסובלים מפגיעה מינית או פיזית בבית.
המסקנה לדבריהם היא שמערך בריאות הנפש צריך להיות מוכן לתת מענה לפונים רבים, אלא שיש בעיה קשה אחת: שירותים אלה סובלים, כידוע, מהזנחה ומתת תקצוב. הכותבים מציעים שורת צעדים שנדרשים כדי שישראל תוכל להתמודד עם "הגל השני" של הקורונה: יש לשלב מומחים בבריאות הנפש בתהליכי קביעת המדיניות, וליצור מטה לאומי להסברה ולטיפול שבו יהיו נציגים של הגופים העוסקים בבריאות הנפש בישראל; יש להעניק לקופות החולים תמריצים שיסייעו להן להקים מערך ביקורי בית לחולים ומבודדים עם קשיים נפשיים; יש לגייס גם מורים, הורים ומנהיגי קהילות והלקנות להם את הידע הדרוש כדי שיהיו סוכני בריאות הנפש בקהילה. אך הצעדים הללו לא יספיקו, ולכן מציעים הכותבים לתכנן כבר מעטה את הצעדים לטווח הארוך: המדינה צריכה להפנות משאבים רבים יותר למערך בריאות הנפש לטובת הגדלת מצבת כוח האדם, ולהוסיף תקנים לאנשי בריאות הנפש מגזר הציבורי בתחום הפסיכיאטריה, הפסיכולוגיה, העבודה הסוציאלית, הסיעוד, הטיפול באומנויות, הריפוי בעיסוק ועוד. כדאי גם לבחון אפשרות להחזיר לעבודה אנשי טיפול שעזבו את השירות הציבורי.