שיש לכל זה טעם, גם כשהטעם תם
עלון פסיכולוגיה עברית | 15/12/2019 | הרשמו כמנויים
בחירות שלישיות, עם תאריך והכל. הייתם מאמינים? הייתן מאמינות? להאמין שיש לכל זה טעם גם כשהטעם תם. לא פשוט להחזיק אמונה כשההורים שוב ושוב מכזיבים, כשמניעיהם לא ברורים, כשהם מסמאים את עייני הילדים. כשהם רבים ורבים. אומה שהייתה ילדה הלום טראומה, האם תוכל להתבגר ולעמוד על דעתה? האם זה יספיק כשההורות כושלת ומכשילה? מה מאפשר מבט של זום אאוט על ההורים, וקיום בחירות שמאפשרות תנועה, גדילה וחיים?
אין לנו תשובות טובות אבל בהחלט יש לנו טקסטים חדשים ונהדרים:
הודעות ממומנות
סיכום הספרים המבוקשים ביותר בשנת 2019
כמדי שנה, לקראת סיומה של עוד שנה אזרחית, מובאת לפניכם רשימת הספרים המבוקשים ביותר במהלך השנה החולפת:
הפרוטוקול הגמיש; טיפול בהורות; תסריטים נרקיסיסטיים של ההורות; ארץ יצורי הנפש ועוד
היפנוזה, על גווניה השונים במהלך ההיסטוריה, התפתחה על בסיס הנחת יסוד אחת: המטפל יכול לסייע למטופל ביתר הצלחה כאשר תודעת המטופל מעורבת פחות בתהליך, והוא נמצא במצב נגיש יותר לקבלת מסרים והעברת אנרגיות שיסודם בהעצמת כוחותיו ה"רדומים", התת מודעים. מאמרה של ד"ר רות אנגל אלדר מציג את הגישות העיקריות להבנת אופן השפעתה של ההיפנוזה בטיפול, ומדגים את השימוש בה באמצעות תיאור אופן הטיפול בהתקפי חרדה.
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא הטיפול הפסיכולוגי הוותיק ביותר להפרעת פאניקה מבין הגישות מבוססות המחקר. אלון בר, אבישי בן שטרית וד"ר אלעד ליבנה, מציגים גישה זאת ולצדה שלוש גישות חדשות יותר ומבטיחות: טיפול דינמי קצר מועד (ISTDPPFPP), טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), וטיפול על ידי עיבוד מחודש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים (EMDR). בסיום המאמר מוצגים שיקולים לבחירה בין הגישות ולהעדפה של אחת מהגישות החדשות על פני הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי המבוסס, שעדיין נחשב לטיפול קו ראשון בהפרעת פאניקה.
במדור סקירות מאמרים תוכלו להנות מסקירת מאמרו המוכר של אוטו פ' קרנברג - "הפרעת אישיות גבולית וארגון אישיות גבולי - פסיכופתולוגיה ופסיכותרפיה".
במדור הספרים תכירו את ספר שיריו של הקרימינולוג גיא עינת - "רק לא קו רציף פואטיקה של טראומה: שירים מחדר הטיפול", העוסק בהיבטים שונים של פגיעה מינית מתוך מפגשי אמת וכאב בחדר הטיפולים.
ובינתיים בפסיכובלוגיה
נרגשים להכיר לכם בלוג ויזואלי-טקסטואלי חדש ומיוחד "חדר משלך: תמונות מחיי הקליניקה" - חדרי הטיפול שלנו מזכירים לעיתים את מחילת הארנב מהספר "אליס בארץ הפלאות" - חלל שנמצא מחוץ לעולם המוכר לנו. בלוג זה מבקש לצלול לביקור במחילת הארנב, לגלות את מגוון חדרי הטיפול ולבחון את האופנים שבהם בחרנו להכניס או להשאיר בחוץ חלקים מעצמנו כדי ליצור חלל שיהיה נוח ומשמעותי עבור המטופלים - אך גם עבורנו המטפלים, המבלים בחלל זה שעות רבות מחיינו.
מוזמנים להביט מחדש אל הקליניקה, ולהתבונן מקרוב גם בפריטים שבתוכה, שהופכים אותה לייחודית וחד-פעמית. וגם להכיר מעט את האנשים והנשים שעיצבו אותה. האורחת הראשונה, או יותר נכון - המארחת הראשונה לארח אותנו בקליניקה הצבעונית שלה היא מיכאלה מנדה ינקו.
בבלוג הרצאה בנעלי בית, תוכלו לצפות בהרצאות מיום העיון "אהבה בטיפול – מרחבי בריאה וסכנה" שהתקיים בספטמבר בארגון האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה.
הפסיכולוג הארצי מודיע על חידוש ההשתלמות למתמחים בתל אביב וגם בחיפה - קשר מטפל מטופל: על הקשר הטיפולי במצבים קליניים שונים.
ולסיום נעמה בר שדה בעוד פוסט חשוב ומלמד נורא - רגרסיה בטיפול בנפגעי טראומה מינית. מנוף להחלמה או תהליך הרסני?
•
כולנו זקוקים למגע.
לרכוש חום לא בכסף,
לרכוש מתוך מגע.
לתת בלי לרצות לקחת
ולא מתוך הרגל.
כמו שמש שזורחת,
כמו צל אשר נופל.
בואי ואראה לך מקום
שבו עוד אפשר לנשום.
כולנו רוצים לתת
רק מעטים יודעים איך.
צריך ללמוד כעת
שהאושר לא מחייך,
שמה שניתן אי פעם
לא ילקח לעולם.
שיש לכל זה טעם,
גם כשהטעם תם...
בואי ואראה לך מקום
שבו עוד מאיר אור יום.
כולנו רוצים לאהוב,
כולנו רוצים לשמוח.
כדי שיהיה לנו טוב,
שיהיה לנו כח.
(נתן זך)