היום אני תופרת את עורי עליך, האדם הלא שחור
עלון פסיכולוגיה עברית | 7/7/2019 | הרשמו כמנויים
מחאת יוצאי אתיופיה חסמה השבוע את הכבישים, אבל הזמינה את כולנו לפתוח את הראש והלב. להתבונן ולחשוב, להתערער ולכאוב, להתבלבל ולהתהות - מה מתנקז למחאה הסוערת הזו, שפרצה בעקבות הריגתו של הצעיר סלמון טקה ז"ל על ידי שוטר. מה הדבר הבלתי נסבל, המתמשך, המורט את עצבי הנפש, שעובר יום יום, על יוצאי אתיופיה ובעצם, על כל מי שמסומן במרחב הישראלי כ"אחר"?
הודעות ממומנות
לימודי טיפול זוגי ומשפחתי באוניברסיטת ת"א, ההרשמה לשנה"ל תש"ף בעיצומה!
מסלול תלת שנתי בניהולה האקדמי של פרופ' יעל גירון, המותאם לקריטריונים הנדרשים לקבלת הסמכה מטעם האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי
מספר המקומות מוגבל! למידע: elarozen@tauex.tau.ac.il | 03-6409559
ההרשמה לכנס השנתי של האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי בעיצומה
"שלומי קשור בחוט לשלומך- על הורים ויחסים" 23-25 לספטמבר 2019
שלושה ימים מרתקים המשלבים יום השתלמות, הרצאות מליאה, מושבים וסדנאות בנושא ההורות על גווניו והיבטיו השונים
סדנה בהאקומי: יסודות לפסיכותרפיה דינמית ברגע ההווה
הסדנה מיועדת לאנשים ללא רקע בשיטה ותציג את יסודותיה של שיטת האקומי ואופני העבודה היחודיים לה, הן מבחינה תיאורטית והן מבחינת כלים קליניים לעבודה. תאריכים 17-19 ליולי.
טורה האקטואלי המרתק והנוקב של ענבל מילר הללי נפתח כך: "צריך להגיד משהו על מחאת האתיופים, גם כאן בפסיכולוגיה עברית. לנצל את ההזדמנות הזו כדי לדבר על הקשר בין הפוליטי והחברתי לבין עולם הטיפול. לכאורה, אין קשר. הרי מה אכפת לו לאנליטיקאי, שיש גם עולם בחוץ?". למילר הללי אכפת מאד, היא כותבת באומץ ובבהירות על מושג הטראומה העיקשת, על השלישי הפוליטי בחדר, ועל האופן בו המציאות החיצונית נכנסת לחדר הטיפולים. מומלץ מאד לקרוא.
ובחיבור בין האקטואליה לבין חדר הטיפולים, אנחנו מבקשים להזכר גם במאמרה האישי והחשוף של שירלי כהן 'מטפל לבן מטופל שחור' - מה קורה כאשר נוכחים הבדלים בין מטפל למטופל בצבע העור, בזהות, בקבוצת השייכות, בהזדהויות ובהזדהויות ההשלכתיות? כהן מזמינה את הקהילה הטיפולית לדון בשאלות אלה דרך שתי הצגות מקרה: האחת שלה כמטפלת "לבנה" והשניה שלה כמטופלת "שחורה".
ועוד השבוע, חומרים מחדשים ומעניינים:
במאמרם 'הראיות לפסיכותרפיה מבוססת ראיות', מבקשים צבי גיל ואיתן טמיר לפתח דיון ביקורתי במושג 'פסיכותרפיה מבוססת ראיות'. מושג זה פופולרי מאד כיום, והוא משפיע על תוכניות הלימודים באוניברסיטאות, על תהליכי ההכשרה של מטפלים, על שיטות הטיפול של פסיכותרפיסטים, על מדיניות הגורמים המבטחים ומקבלי ההחלטות, ועל המידע שהאדם ה'רגיל' מקבל כאשר הוא שוקל לפנות לטיפול נפשי. במאמר מוצגים המרכיבים השונים של תחום הפסיכותרפיה מבוססת הראיות, ונדונות ביקורות שונות שהועלו ביחס אליהם, בעיקר בעקבותיהם של ווסטן וחב' (Westen, Novotny & Thompson-Brenner, 2004) ושדלר (Shedler, 2015).
קשיים חברתיים הם אחד הגורמים המרכזיים שעומדים מאחורי תחושות של מצוקה ובדידות בקרב ילדים ונוער, וטיפול בקבוצה הוא טיפול מומלץ להתמודדות עם הבעיה. במאמרם 'בגובה העיניים: טיפול בקבוצה לילדים ונוער', מציגים יותם פלג וד"ר אלון וסרמן גישת עבודה ייחודית במרכז "חברים - טיפול בקבוצה לילדים ונוער" ורכיבי הטיפול השונים, הכוללים תהליך המשגת מטרות באופן אישי לכל מטופל ומטופל, שילוב אינטגרטיבי של התערבויות טיפוליות הנערכות במפגשי הקבוצה עצמם עם התערבויות מערכתיות, ודגש על חתירה להכללה של השינוי המושג בקבוצה ויישומו במציאות חייהם של המטופלים.
במדור הספרים תוכלו להכיר את ספר השירים החדש של המשורר והאנליטיקאי היוגיאני גיא פרל 'מערה'. הספר מורכב משלושה חלקים - בתחילתו הפואמה "מערה", בהמשך אסופת שירים המהווים המשך סגנוני ותמטי לפואמה, ולבסוף המסה "מחוץ למערה". החיבור בין שירה לבין מסה הוא חיבור ייחודי המאפיין את יצירתו של פרל. כאן הוא מבקש ליצור אינטגרציה ואיזון בין פואטיקה לבין חשיבה אינטלקטואלית. שלושה שירים נהדרים זמינים לקריאתכם.
ועוד במדור - הספר 'אמנות הזוגיות: הסוד לנישואים ארוכים' מאת ד"ר דריה מעוז, פרופ' עמי שקד ופרופ' עמירם רביב. שלושה מומחים ידועי־שם יצאו לחפש תשובה לשאלה באמצעות מחקר מרתק המבוסס על כמאתיים ראיונות עומק עם נשים וגברים וסקירה וניתוח של הספרות המחקרית בתחום הזוגיות. התוצאה היא אמנות הזוגיות, ספר שמיועד ליחידים ולזוגות, לרווקים שמבקשים לעצמם זוגיות יציבה, לזוגות צעירים שרוצים להתחיל את הקשר ברגל ימין, לזוגות ותיקים ששואפים לשפר ולהעמיק את הזוגיות, וגם לאנשי מקצוע וסטודנטים בתחומי מדעי ההתנהגות ובריאות הנפש. פרק מן הספר זמין לקריאתכם.
ולספר שפרסמנו לפני כחודש 'משחזור לזיכרון: טיפול בטראומה נפשית' בעריכתן של יעל להב וזהבה סולומון, נוסף פרק מעניין נוסף הזמין לקריאתכם - 'חוויה סומטית - שימוש בתחושות הגוף בטיפול בטראומה'.
ולסיום – ד"ר מרים אבנרי כהן, בטור עשיר על חוש הראיה, תעתועיו והמפגש העמוק עם העולם ועם האחר, שהוא יכול לאפשר.
•
בשר ודם / מילים ולחן – תומר יוסף
היום אני תופרת את עורי עליך
האדם הלא שחור
היום אני צועקת בקולי אליך
האדם הלא נאור
מי בחושך? מי באור?
מי פיכח? מי שיכור?
ומי פה מחליט איזה שער לפתוח או לסגור?
היום אתה שתלתָ זרע זר נגוע
הגדל בגינתי
היום אתה בעצמך כל כך שקוע
ולא רואה אותי
מי לא שווה? מי איכותי?
מי אמיתי? מי מלאכותי?
ומי פה יחליט איפה אוכל לבנות את בייתי?
והילדים ישחקו ביחד
במגרש המשחקים שבשכונה
והילדים יחיו בלי פחד
ולא יידעו נידוי ואפלייה
לא יידעו זרות והבדלה
כי על עורינו צבע אבל תחתיו בשר ודם
מחר אנחנו עוד נראה אחד את השני
ויעבור הזעם
מחר יהיה אולי יותר צודק והגיוני
ויחזור הטעם
מי עשיר? מי עני?
מי אתה? מי אני?
מחר נפגש ונלמד את שבינך לבייני"
(מצורף ביצוע מרגש של איילה אינגדשט)