מָה שֶׁרַק אֵם אֲמִתִּית יְכוֹלָה
עלון פסיכולוגיה עברית | 14/5/2017 | הרשמו כמנויים
באיזו מידה יכול הקשר הטיפולי להתחקות אחר קשרים ראשוניים על כל מורכבותם? עד כמה הקשר הנרקם בחדר הטיפולים מהווה קשר אמתי החורג מגבולות הסטינג המוגדרים היטב?
שאלות הנוגעות לטיב הקשר הטיפולי עברו גלגולים רבים מראשיתה של הפסיכואנליזה ועד ימינו. העמדה ההתייחסותית מבקשת להזכיר כי גם הקשר הטיפולי הוא בסופו של דבר קשר בין שני אנשים. ענבל מילר הללי השתתפה בסדנה שעסקה בסובייקטיביות של המטפל ובמשמעויותיה המקצועיות.
פער נוסף קשור לתשומת הלב התיאורטית המועטה שהוקדשה בספרות ובטיפול ליחסי אחים, על אף חשיבותם ומרכזיותם בחיים הממשיים. הדיאדה בחדר הטיפולים נוגעת באופן חלקי בלבד במרחב הנפשי שנוצר מתוך היחסים בין האחים. גיא פרל סוקר את ספרו של הנרי אברמוביץ', "אחים ואחיות – פסיכולוגיה, מיתוס, מציאות", העוסק בנושא חשוב זה.
אחד האתגרים לפיתוח תיאורטי נובע מכך שעל מנת להביא לחדשנות תיאורטית יש להעז להתרחק מהחשיבה הקלינית הקלאסית. ארנון רולניק בוחן מהו האיזון הנכון בין שמרנות וחדשנות בפסיכותרפיה. משרד הבריאות והסתדרות הפסיכולוגים מזמינים לדון בשאלות אלו ואחרות בכנס הפסיכולוגים, "הפסיכולוגיה בישראל – לאן?", שיערך ב-29.5.17.
עוד השבוע שני פרקים מתוך הספר "דמעה שלא נגעה", מאת אביגיל מור. הספר עוסק בפגיעה מינית ובהתמודדות עמה מזווית אישית וחברתית.
לסיום, למדו כיצד ניתן לעיין במאמרים שהגישה אליהם הוגבלה לאנשי מקצוע בלבד.
"אֲנִי מִתְקָרֶבֶת אֵלַיִךְ בַּשְּׁבִילִים, בַּת אַרְבָּעִים וַעֲדַיִן מְדַלֶּגֶת.
וְאֵיךְ תַּלִּינִי עָלַי, שֶׁכָּל הַחֶדְוָה הַזּוֹ מִיָּדַיִךְ:
הֶעָרוֹת בִּכְתַב יָד עַל מַתְכּוֹן,
קְלֵמֶנְטִינוֹת קְלוּפוֹת,
גַּרְבַּיִם סְדוּרִים מִכְּבִיסָה.
שָׁנִים בַּפֶּרֶךְ שֶׁל הָאַהֲבָה,
עַד שֶׁעָשִׂית מָה שֶׁרַק אֵם אֲמִתִּית יְכוֹלָה,
הוֹלַדְתְּ לִי אֶת הָעוֹלָם כְּאָח."
(אורית גידלי, מתוך: "מפתחות")