כשפוחדים בונים פירמידה
עלון פסיכולוגיה עברית | 9/4/2017 | הרשמו כמנויים
תסמינים פסיכיאטריים הם פעמים רבות תוצר של ניסיון הנפש להגן על עצמה מפני פירוק. כאשר מבינים היטב את שהנפש מבקשת להישמר מפניו ניתן לסייע להחלמה ולהניח להגנות שנבנו בהדרגה. מה יכולה ההקשבה לסיפור שהנפש מדברת בשפתה ללמד אותנו על האופן שבו עלינו לטפל? באיזו מידה אנו מצליחים לתת מענה הולם למציאות הקשה שמאחורי הסימפטום?
בדצמבר האחרון נערך כנס "פסיכוזה, טראומה והחלמה" שהאיר את ההקשר החברתי בו נטועה הפסיכוזה ונתן במה לקול האישי והייחודי של אנשי המקצוע והמתמודדים. לקוראים מוצעות שתי פרספקטיביות מחוויית הכנס הגדוש בתכנים: שירה פירר כותבת בין השאר על ההמשגה הפנומנולוגית של פרופ׳ לואי סאס ועל גישתה הטיפולית הרב-מימדית של פרופ׳ ננסי מקוויליאמס. שחר דואק מתמקדת במציאות הקשה שמאחורי הפסיכוזה, ומציגה פרויקטים טיפוליים חדשניים שחשוב להכיר.
ממדים נפשיים באים לידי ביטוי במרכיבים שונים של החיים, ובהם התפקוד התעסוקתי של האדם. מירב רוזנפלד וטל גומא מציגות גישה חדשה לשיקום תעסוקתי באמצעות CBT, הצומחת מתוך הבנת הקשר בין קריירה לרווחה נפשית.
כיצד ניתן להעמיק את ההבנה של הקשר בין הנפש לתחושות גופניות? ד"ר ניצה ירום מספרת עלסמינר קליני שעסק בגופו של המטפל ובמה שהנפש מדברת באמצעותו. מחירן הכבד של ההגנות בא לידי ביטוי במערכות היחסים הקרובות. גיא פרל דן בשני שירים מתוך הספר "כותנה" של ילי שנר, העוסקים במערכת היחסים המורכבת בין בת לאביה.
לסיום, נאחל לכם ולכל קרוביכם חג אביב שמח. נשוב להתראות לאחר החגים.
"כשפוחדים בונים פירמידה
מרחב מקודש
ובו נוכל להאמין
ובו נוכל להישמר
ולא לגעת בעולם
או זה בזה"
(מאת: נעה שחם, מתוך: "גיאומטריה מקודשת")