הרבה קצת וקצת הרבה
עלון פסיכולוגיה עברית | 29/5/2016 | הרשמו כמנויים
בתחומים רבים הסתירה נחשבת לדבר שקיומו בלתי אפשרי. סוקרטס למשל נהג לתשאל את "קורבנותיו" עד שדבריהם הגיעו לכדי סתירה, וכך ביקש להוכיח להם שעליהם לשקול מחדש את תפיסותיהם. בתחום הפסיכותרפיה אנו מגלים סובלנות רבה יותר כשמתגלות סתירות בדבריהם של מטופלים. אנו יודעים כי הנפש עמוסה בסתירות פנימיות, והאדם פעמים רבות חותר להשיג דבר והיפוכו.
אחד מהתיאורטיקנים הבולטים שנתנו מקום וביטוי לסתירות בנפשו של האדם הוא ביון. בספרה החדש של חני בירן, "האומץ שבפשטות", היא מבקשת להבהיר רעיונות מרכזיים בסבך התיאוריה של ביון. רני לוי סוקר את ערב ההשקה שנערך לכבוד צאת ספרה. הערב הורכב ממספר הרצאות שאפשרו למשתתפים לטעום מהנושאים הנידונים בספר ולהכיר את אופי חשיבתה של בירן.
האם כישלון יכול להיות גם הצלחה? רועי סמנה סוקר את הספר "When hurt remains" העוסק בכישלונות טיפוליים, ושואל את עצמו מדוע אנו ממהרים למסגר כישלונות כהצלחות והישגים. הספר מורכב מאסופת מאמרים של מטפלים בעלי אוריינטציה התייחסותית ומעודד שיח פתוח וכנה בנושא המושתק כל כך. סמנה מדגיש כי הכישלון בקשר הטיפולי הוא בלתי נמנע, וההכרה בו והלמידה ממנו הכרחיים לתהליכי הצמיחה של המטפל.
ימים ספורים לאחר יום העצמאות דניאל בקר מוצא את עצמו מהרהר ברצונותיהם הסותרים לעיתים של נשים וגברים. בעקבות הרצאה בנושא אינדיבידואציה בזוגיות הוא תוהה כיצד יכולים שני בני הזוג לאפשר לאחר לנהוג כאוות נפשו? רות נצר כתבה גם היא על מאבק הכוחות הסמוי בין הגבר והאישה בעקבות הסרט "הציפורים" של היצ'קוק. היא בוחנת את הדימויים הארכיטיפיים בסרט ואת התוקפנות הנשית המאיימת להשתלט על הגבר. הפחד מפני האישה החזקה מביא להתעוררותה של תוקפנות גברית מוכחשת ומושלכת, המשיבה לבסוף את האישה לכניעותה.
"הַרְבֵּה קְצָת
וּקְצָת הַרְבֵּה
וּלְהֶפֶךְ
וכו'
בְּלִי בַּיִת-חוֹזֵר"
(דוד אבידן, "להיט השנה", מתוך "ספר האפשרויות – שירים וכו")