פסיכולוגים הזהרו בטסטים שלכם! - ראיון עם משה אלמגור
ארנון רולניק | 1/10/2015 | הרשמו כמנויים
לאור הדיון האמוציונאלי והכאוב על החלטות הועדה המקצועית לפסיכולוגיה קלינית בנושא הפסיכודיאגנוסטיקה בכלל והרורשאך בפרט, ביקשתי מפרופ' משה אלמגור לספר לקהל שומעינו את הדרך בה הוא תופס את התחום. משה הוא פרופ' במגמה הקלינית בחוג לפסיכולוגיה אוניברסיטת חיפה. הוא מומחה בכיר בפסיכולוגיה קלינית, טיפול ואבחון. משה הוא מנהל המעבדה להערכת אישיות באוניברסיטת חיפה והוא מטפל ומדריך מוסמך לטיפול משפחתי.
בראיון אנחנו מתחילים בהכרת ההסטוריה המקצועית של משה ועוברים בהדרגה לדיון בסטטוס של מבחנים השלכתים ואוביקטיבים בעולם ובארץ.
פרופ' אלמגור אינו חוסך את שבטו מהשמוש בכלים אבחוניים הסובלים מבעיות קשות של היעדר נורמות מקומיות, היעדר תיקוף מקומי, תרגומים לא מאושרים ולא בדוקים, שימוש לא מתאם במבחנים, והיעדר כללים ברורים לציינון וניתוח.
הוא מציין קשיים נוספים נובעים מכך שפסיכולוגים מפרשים תוצאות של מבחנים תוך כדי מתן משקל לא מתאים לסולמות והעדפה לא ברורה של מבחנים כאלו ואחרים, כאשר אין עדות מחקרית להעדפה זו (האם מבחן הרורשאך חשוב יותר ממבחן ה-TAT? איזה סולם של הרורשאך הוא בעל משקל גדול יותר ועל איזה בסיס?). וכי בארץ נעשה שימוש כוללני בסוללת מבחנים כאשר לשימוש זה אין הצדקה וצורך מבחינה קלינית וטיפולית במרבית המכרעת של המקרים.
ולמרות כל זאת משה אופטימי. הוא מדבר בהערכה רבה על הוועדה המקצועית לפסיכולוגיה קלינית שמצאה להערכתו דרך פשרה נכונה בין המחנות השונים בפסיכותרפיה, והוא מאמין שהשינוי בתהליך ההכשרה של פסיכולוגים אכן קורם עןר וגידים.
הערה: בשמיעה נוספת משה מבקש לתקן את הדברים הבאים:
מאזיניי הפודקאסט,
ברצוני להתנצל על טעויות שנפלו בראיון ומתוך תום לב (וגיל):
פרויקט הטיפול בנפגעי ראש בתל השומר היה של פרופ' בן-ישי (ולא בן-צבי כפי שנאמר בשידור)..
לא רק ה-MMPI-2 עבר סטנדרטיזציה מקומית, אלא גם ה-WISC-R.