דרכו של פרופ' מיכאל רוזנבאום ז'ל: שיחה של תלמידיו
ארנון רולניק | 20/3/2015 | הרשמו כמנויים
פודקאסט זה מוקדש לזכרו של פרופ' מיכאל רוזנבאום, פסיכולוג קליני, מרצה, חוקר ומדריך. מחלוצי הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בישראל.
מיכאל הקים דורות של מטפלים וחוקרים. בשיחה זו עם ד"ר נעמי אפל שהיתה מתלמידותיו ועשתה אצלו את עבודת הדוקטורט שלה, נעמי מספרת על החשיבה הטיפולית והמחקרת של מיכאל. אני שהייתי עוזר מחקר שלו וגם את עבודת התזה עשיתי עימו - מוסיף פרטים על שיטת המחקר של מיכאל.
מן הראיון אפשר ללמוד גם על התפתחות ה CBT כפי שחזה אותה פרופ רוזנבאום , תשתמעו על המעבר של מטיפול התנהגותי לטיפול קוגניטיבי כמו גם על המעבר מהדור השני לדור השלישי של ה CBT.
נעמי מתארת את מושג "התושיה הנלמדת" ואת מושגי השליטה העצמית הפתוחה והסגורה. כן היא מדברת על פרויקט עוצמה בו עבדה עם פרופ' תמי רונן ועם פרופ' רוזנבאום.
פרופ' רוזנבאום, פיתח את מושג השליטה העצמית, והשאלון שחיבר בתחום Self Control Schedule משמש במאות מחקרים בעולם.
במובן הזה הוא פתח תחום שנעשה היום מרכזי מאוד בפסיכולוגיה וממשיכים את דרכו בעניין חוקרים כמו Roy Baumeister.
לאחרונה יצא בארץ ספרה של קלי מקגוניגל העוסק ב"כוח הרצון". קלי מדברת על כלים לפתוח השליטה העצמית. חלקם מגיעים מהתחומים הפסיכופיזיולוגים שמיכאל עסק בהם לא מעט.
מיכאל היה גם דמות מרכזית בתחום הפסיכולוגיה הרפואית ובמשך שנים ניהל את מרכז שוורץ לחקר התנהגויות בריאות. בעזרתו של מיכאל פתחנו מודל לחקירת התנהגות בעת תחושות פיזיות קשות. למדנו ליצור "מחלת תנועה" עם סימפטומי הבחילה והמצב רוח הירוד שלה - במעבדה וחקרנו את התנהגות האנשים הנחשפים למצב כזה
בראיון נעמי אפל ואנוכי מדברים על הצורך ליתן הוקרה למפעל חייו של פרופ' רוזנבאום ומציעים שבכנס ה EABCT הקרוב בארץ הוא יקבל את ה The EABCT-award
שנינו מדגישים את הצניעות של מיכאל, את חיוכו הנבוך, את הסקרנות המחקרית שלו ואת תרומתו להבנת נפש האדם.
יהי זכרו ברוך