לחיות עם סכיזופרניה
שפיות זמנית | 4/12/2016 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
ברוב המחקרים בתחום בריאות הנפש אנשים עם הפרעות נפשיות שונות משמשים כמושא מחקרי – הקהילה המקצועית דנה במצבם, בתסמינים שהם מציגים, בהתערבויות שעשויות לסייע להם. העמדה המחקרית יוצרת מטבעה ריחוק שבו "דנים על" במקום "לשוחח עם". הטקסט נכתב בידי איש המקצוע לאיש המקצוע – מעל ראשו של הסובייקט, מושא המחקר.
מחקר חדש ומרענן שפורסם באוניברסיטת UCLA בקליפורניה בוחר לנקוט בעמדה שונה. המחקר מביא את קולם של חולי סכיזופרניה, וכותביו מייעדים אותו בראש ובראשונה לחולי סכיזופרניה אחרים. הלוקים בסכיזופרניה סובלים מסטיגמה חברתית חזקה ונתפסים כחולים אלימים ומסוכנים לחברה. אולם החוקרים מצביעים על כך שרוב המחקרים בתחום מתעסקים בחולים המאושפזים במחלקות סגורות או פתוחות, ומעט מאוד נכתב על חולים שמצליחים להשתקם.
המחקר בוחר להתמקד בחולי סכיזופרניה שחיים בקהילה, ומחזיקים בקריירה מקצועית, טכנית או ניהולית. כל החולים מציגים עדיין תסמינים פסיכוטיים ברמה מסוימת, וסובלים מהזיות ומדלוזיות. בבמה שניתנה להם מסבירים המתמודדים כיצד הם חיים עם המחלה. הם מזכירים בין השאר הימנעות מסיטואציות מלחיצות, שילוב של ספורט ותזונה בריאה ויצירת קשרים עם אנשים תומכים ולא ביקורתיים. כמו כן, המתמודדים מתארים אסטרטגיות קוגניטיביות המסייעות להם לבחון את תהליכי החשיבה הבעייתיים.
על אף שמדובר במחקר איכותני מצומצם בהיקפו, המאמר משקף תהליכים של התבוננות התייחסותית שבה הפרט הוא המומחה לעצמו, והסמכות משותפת לו ולאיש המקצוע. כשמדובר בהפרעות נפש "קשות" לתהליכים אלו לוקח זמן ממושך יותר לחלחל. אולם מדובר בתהליכים חשובים הן עבור החולים ובני משפחותיהם והן עבור השינוי בתפיסה החברתית של הפרעות נפש.