להשמיע או לשמוע
ד"ר ניצה ירום | 24/12/2009 | הרשמו כמנויים
להשמיע או לשמוע
את רשימת הפתיחה לטור שלי הקדשתי לברך את יוזמת פתיחת השיח המקצועי והציבורי דרך הפסיכובלוגיה. ואת הרשימה השניה אני חשה בצער שברצוני להקדיש לתופעה המצטיירת לפני – של ריבוי שיח, ריבוי במות, ריבוי כנסים, ריבוי איגודים מקצועיים. נראה שיותר ממה שהעגל רוצה לינוק רוצה הפרה להניק, יותר ממה שאנו רוצים להקשיב – אני רוצים להשמיע.
מה רע בכך?
השמעת קול היא דבר מבורך. אנזייה, בספרו :ה'אני עור' מדבר על הצעקה של התינוק כאיתות, כהתמלאות, כאות חיים. מטופלים נאבקים בטיפול לחפש ולמצוא את קולם הייחודי. שנים של חיפוש דרך, כל טיפוס והחלקה, של אימוץ קולות ו'מנטרות', של בדיקת טכסטים מוכנים כבגדים שהלובש מנסה על עצמו, מה מזה יכול להתאים לי? מציאת הקול, המילים, הדעה, העמדה – היא עניין קשה וחשוב.
ובכל זאת, מדוע עניין ריבוי במות ההשמעה של המטפלים נראה לי עניין מדאיג?
אתחיל בעניין היכולת לשמוע או להקשיב. מטופלים מספרים על ראשית המשיכה שלהם למדיום הטיפולי או האנליטי כשפעם הראשונה בחייהם מישהו הקשיב להם. החוויה הייחודית הזאת, שמישהו מכוונן אליך ושומע אותך, היא חוויה מוטטיבית – שיוצרת רעידת אדמה. אני זוכרת את ההקשבה שפגשתי אצל הרולד סטיוארט, אנליטיקאי בריטי שנפטר לפני שנים ספורות, שהיה לי מורה וידיד. הרגשתי שאף פעם לא הקשיב לי מישהו בהתגייסות שכזאת, כפי שחשתי מצידו. כבר הייתי אשת מקצוע, כבר צברתי אי אילו שנות טיפול, ובכל זאת החוויה הייתה מטלטלת והזיכרון לא קהה. מישהו הקשיב לי באופן כל כך עמוק.
מול הזיכרון הזה עומדת התחושה שדווקא אצל כולנו כיום יש דחיפות להשמיע. ולעיתים קרובות אני ממש תוהה: כל האנשים הבוגרים הללו, שהתגייסו להקשיב לאחרים במצוקותיהם, כל כך בהולים להעמיד את ה'אני' שלהם במרכז - שישמעו את קולם, שישימו לב אליהם (אלינו)!
כיצד הפצע הנרקיסיסטי, שאליס מילר מדברת עליו כמרכיב המרכזי בבחירת המקצוע של אנשים במקצועות טיפוליים, נשאר פעור. כיצד אנו מתפתים ללחצים השיווקיים שמי שלא משווק – לא קיים. כיצד לא משנה כמה אתה בכיר או מוערך, הרעב הזה לא יודע שובע – שישמעו אותי, שאשמיע את עצמי, שדעתי תנצח, שהאסכולה שלי תהיה 'הנכונה'. המקשיב הצנוע מתגמד מול אורות הזרקורים של תרבות 'הסלסבס', מול הדחף הילדותי 'אני, אני, אני'.
חבל! אכן קשה מלאכת ההקשבה, אך יש מלאכות קשות ממנה, ומי שמקשיב כיום בחדר הטיפולים, איננו מחוייב לדממה ואי ניגלות שעלולות להוליד תחושת חשך חושי, במטפל ובמטופל, כפי שהיו הדברים בעבר בפסיכואנליזה ובטיפול. אולם אם ויתרנו על ההקשבה העמוקה לטובת 'הבלטת' ההעברה הנגדית עד שאנחנו ממלאים את הבמה כולה – הרי שאנו משליכים את התינוק עם מי האמבט. וחוץ מזה, יש בזה משהו די מבייש.
להתראות,
ניצה