מתלבטים? על האיזון הדק בין להתעקש ולוותר
שפיות זמנית | 30/11/2015 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
איך מחליטים מתי כדאי להמשיך לרדוף אחרי המטרות שלנו ומתי כדאי להפסיק ולתכנן מסלול מחדש?
בין אם אתם בוחרים להתייעץ עם אנשים קרובים, להקשיב לקולה של האינטואציה, או אולי אפילו לחפש "סימנים", סדרת מחקרים שנערכה בשוויץ מגלה שחשוב בעיקר להחליט.
קבוצת החוקרים בחנה מה קורה לנו בשלב ההתלבטות המכונה "משבר פעולה". בשלב זה האדם מרגיש קרוע בין הצורך להמשיך לנסות להשיג את המטרה שלו, בה השקיע מאמצים רבים, ובין הצורך לנטוש את המטרה ולהגדיר מטרה אחרת. המשבר מתרחש לאחר שמצטברים עיכובים וקשיים בהשגת המטרה, שבשלב מסוים מעלים את האפשרות שהדבר הנכון יהיה פשוט... לוותר.
לטענת החוקרים, יש להתייחס למשברי הפעולה כאל שלב ראשוני בתהליך נטישת המטרה. החוקרים מדגישים שאמנם בשלב משבר הפעולה הכל עוד פתוח, וההתלבטות היא אמיתית. עם זאת, הם מציגים עדויות לכך שככל שהמשבר שאנו חווים חריף יותר, אנו ננטוש את המטרה שלנו מוקדם יותר. המשמעות היא שכבר בשלב משבר הפעולה מתרחשים אצלנו תהליכים קוגנטיביים ורגשיים שמטרתם לעזור לנו לוותר על המטרה שהצבנו לעצמנו. תהליכים אלו כוללים חשיבה מחודשת על היתרונות והחסרונות של המטרה, שמתחילה להראות לנו פחות נוצצת מבעבר. במקביל, מתרחשים אצלנו תהליכים רגשיים דמויי דיכאון, שאמורים לסייע לנו לחדול מהמרדף. הבעיה מתחילה כשהמשבר ממושך מדי, כיוון שמסתבר שכל עוד ההתלבטות נמשכת, היא פוגעת בבריאות וברווחה האישית שלנו. הגוף משחרר כמויות גדולות של קורטיזול, ההורמון של מערכת הדחק, והתפקוד שלנו נפגע.
אין ספק שההחלטה אם להתעקש או לוותר תלויה במשתנים רבים, והיא עשויה להיות מורכבת וקשה. אך כדאי לקחת בחשבון שהתלבטות ארוכה תפגע ביכולת שלכם לתפקד ולקבל החלטה שקולה. מה שלא מחליטים, כדאי לשחרר את ההתלבטות ולא להישאר זמן רב מדי בשלב הביניים.