החופש הגדול באמת
שפיות זמנית | 28/6/2015 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
באמצע השבוע יצאו בריצה ילדי וילדות ישראל אל עבר זרועותיו הפתוחות של 'החופש הגדול'. נסו לחזור בזמן ולהזכר כמה תקוות נתלו בו, כמה פנטזיות הושלכו על הישות הזו בזמן שזכתה לשם 'החופש הגדול', שם מבטיח ומיתי כמעט. היציאה לחופש הגדול היא הזדמנות טובה לשהות עוד רגע ולהרהר במשמעותו העמוקה של החופש. כמה טקסטים מרתקים שהתפרסמו בעבר באתרנו מבקשים לברר את המושג מזוויות פסיכולוגיות שונות.
'הישרדות נפשית מול חופש נפשי'/ ד"ר מיכאל שושני וד"ר בתיה שושני - במאמרם דנים הכותבים בתאוריה הנרקיסיסטית של סימינגטון. שני רעיונות מרכזיים מוצגים לדיון - 'האובייקט המחיה' והאונטולוגיה של הישרדות נפשית לעומת האונטולוגיה של חופש נפשי.
'החוצה מתוך הבאר' / אסתר פלד - בטור נוגע כותבת פלד על תחושת ההיות כלוא בתוך דבר מה, ומנסה לברר מהי חוויה של חופש. "לא 'שחרור', כי 'שחרור' כולל בתוכו את המושא העקיף, את הכבלים שמהם מתנתקת התודעה, 'שחרור מ'. החופש הוא מוחלט ; הוא לא חופש ממשהו, הוא חופש".
'החופש לצמוח' / נורית ענבר וייס - בטורה מבקשת וייס לנסח מחשבות הנוגעות ליכולתו של האדם לבחור בהתנסויות המקדמות את צמיחתו הנפשי. "במובן רחב ביותר, אפשר לראות בפסיכופתולוגיה כשל של הדמיון, חיים שנתקעו משום שמגבלות ישנות נועלות, מלכתחילה, את הדלת בפני ההתנסות בחוויות חדשות, במצבי תודעה חדשים". אבל סדק של חופש קיים כמעט תמיד, ואותו מנסים להרחיב (בין היתר) בעבודה הטיפולית".
'החופש לבחור מוביל לחירות? האם חירות עושה אותנו מאושרים' - בסרטון 'טד' נהיר, טוען הפסיכולוג בארי שוורץ שעודף אפשרויות בחירה מוביל לשיתוק האדם, ולמעשה בני אדם לא מנצלים את החופש שמוצע להם על ידי הבחירה
חופש נעים ואמיתי!