בחירות, תיקוני חוק הפסיכולוגים ומלגות ההתמחות
מועצת הפסיכולוגים | 27/12/2010 | הרשמו כמנויים
בחירות
במפגש הבא של מועצת הפסיכולוגים יתקיימו בחירות לששת הוועדות המקצועיות הפועלות מטעם המועצה ולמועמד המועצה לוועדת תלונות. בחירות אלו יתקיימו לראשונה בהתאם לנהלים חדשים שקבעה המועצה במטרה ליישם עקרונות של שקיפות וייצוגיות. ההודעה על קיומן של הבחירות פורסמה זמן רב מראש וניתנה הזדמנות לפסיכולוגים לפנות למשרדי מועצת הפסיכולוגים ולהגיש מועמדות. כתוצאה מהליך זה הגענו ברוב הוועדות למצב בו יש יותר מועמדים מאשר מקומות. טוב לחוש את רוח ההתנדבות. חברי המועצה יקבלו את קורות החיים של כל המועמדים לוועדות השונות יחד עם המלצות של הוועדות המקצועיות בהתאם לקריטריונים שקבעה המועצה ויבחרו במועמדים המתאימים לפי שיקול דעתם.
תיקון חוק הפסיכולוגים, סעיף 9ב
ביום שני, 13 בדצמבר, 2010, קבלה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתיקון סעיף 9ב בחוק הפסיכולוגים. סעיף 9ב הוא עתה כדלקמן: "לא יתן פסיכולוג טיפול פסיכותרפויטי אלא אם הוא פסיכולוג מומחה". הטיפול הפסיכותרפויטי אמור להינתן כמובן באותו תחום מומחיות של הפסיכולוג. עניין זה מוסדר על-ידי סעיף 4 של התקנות לחוק הפסיכולוגים שעוסקות באתיקה מקצועית (1991) ולפיו: "לא יציע פסיכולוג ולא יבצע שירות הדורש מומחיות, מיומנות או הכשרה מיוחדת, אלא אם כן יש לו מומחיות, מיומנות או הכשרה כאמור למתן אותו שירות."
כולנו מודעים למחלוקת ארוכת השנים בנושא זה, מחלוקת שיצרה פילוג בקרבנו ופגעה ביכולתנו לפעול בצורה מאוחדת כדי לקדם נושאים חשובים אחרים. נקווה כי בעקבות ההחלטה נוכל להמשיך ברוח טובה כדי לקדם עניינים אחרים שעל סדר היום וכמובן לפעול לטובת הקהל שאנו משרתים.
המשך העבודה לתיקון החוק, סעיף 15
בהמשך לתיקון סעיף 9ב, עלינו לתת את הדעת לתיקון של סעיף 15 בחוק הפסיכולוגים, שעניינו הגדרת התנאים לרישום בפנקס הפסיכולוגים. בהתאם לסעיף זה, כל בעל תואר שני בפסיכולוגיה, גם אם חסר כל השכלה בהיבטי האבחון, הטיפול והייעוץ הפסיכולוגי, יכול להירשם בפנקס הפסיכולוגים ולהיות מורשה לעסוק בפסיכולוגיה כפי שמגדיר זאת החוק: "עיסוק מקצועי כמשלח-יד באבחונם ובהערכתם של ענינים ובעיות בתחום הנפשי, השכלי וההתנהגותי של בני-אדם, וכן טיפול, שיקום, ייעוץ והדרכה בנוגע לענינים ולבעיות כאמור, הנעשים בדרך כלל בידי פסיכולוג".
מועצת הפסיכולוגים הקימה קבוצת עבודה, הכוללת את כל יו"ר הוועדות המקצועיות, הפסיכולוגית הארצית והממונה על התקנות, נציגים מהאקדמיה ויו"ר הסתדרות הפסיכולוגים. אנו מעוניינים לפעול בשיתוף עם משרד הבריאות והאקדמיה כדי להגדיר מינימום של לימודי ליבה, כולל פרקטיקום, עבור רישום בפנקס הפסיכולוגים והתחלת התמחות. הגדרת לימודי הליבה תבטיח שמירה על איכות המקצוע. כלומר, נבטיח שכל פסיכולוג מומחה המקבל היתר לעסוק בטיפול פסיכותרפויטי בתחומו יקבל את הבסיס האקדמי הנחוץ לעבודה זו בכל ששת תחומי ההתמחות בפסיכולוגיה. בסיס שכולל את התחומים הבאים: פסיכופתולוגיה, פסיכודיאגנוסטיקה, שתי שיטות טיפול לפחות, אתיקה, מחקר/חשיבה מדעית, התנסות מעשית, ולימודים נוספים הקשורים לתחום ההתמחות. יתירה מכך, הצלחה במשימה זו תאפשר לנו לפשט את ההליך שפסיכולוגים צעירים צריך לעבור עם סיום לימודיהם. כלומר, במקום לקיים שני הליכים דורשי זמן ועבודה של הרשמה לפנקס הפסיכולוגים ובדיקת זכאות להתמחות, יתקיים הליך אחד בלבד.
מלגות ההתמחות
כולנו מודעים למצוקה של פסיכולוגים צעירים שאינם יכולים להתחיל התמחות כתוצאה ממחסור במלגות. בשם המועצה פניתי למנכ"ל משרד הבריאות בבקשה מנומקת לתוספת מלגות המחזקת פנייה מקבילה מטעם הפסיכולוגית הארצית. במקביל, הקים מנכ"ל משרד הבריאות ועדה לבחינת המפתח הקיים לחלוקת מלגות ההתמחות. יו"ר הוועדה הוא מר עמית בן-צור, יועץ בכיר למנכ"ל לענייני בריאות, וחבריה הם: מר דב פסט, סמנכ"ל בכיר למינהל ומשאבי אנוש במשרד הבריאות; גב' ימימה גולדברג, פסיכולוגית ארצית של משרד הבריאות וממונה על רישוי פסיכולוגים; ד"ר יוכי בן-נון, יו"ר הפ"י; גב' איריס פרחי, מנהלת ענף מועצת הפסיכולוגים במשרד הבריאות; ופרופ' יואל אליצור, יו"ר מועצת הפסיכולוגים. הוועדה הוקמה בתגובה לפנייה של וועדי המתמחים בתחום הפסיכולוגיה הרפואית והשיקומית שהעלו השגות ביחס למפתח חלוקת המלגות המקובל כיום. למען השקיפות, אציין שהמלגות כיום מחולקות בין תחומי ההתמחות הקליני, שיקומי, התפתחותי ורפואי עפ"י התפלגות אחוז מקבלי תואר מומחה בשנתיים שקדמו. כתוצאה ממפתח זה, חלוקת המלגות ב-2009 הייתה כדלקמן: 82% הופנו למתמחים קליניים, 10% להתפתחותיים, 5% לשיקומיים ו-3% לרפואיים. בתחום הקליני, 75% מהמלגות מחולקות בין המוסדות בהתאם לקביעת הוועדה הקלינית. בכל שאר התחומים המלגות ניתנות ישירות למתמחים.
עם כניסת השנה האזרחית החדשה ברצוני לאחל לכולנו שנת אחווה והתפתחות, שנדע לפסוע קדימה לעבודה משותפת שעושה שימוש טוב ומטיב במגוון הרחב של גישות ואמצעים שקיימים בתוכנו.
בברכה,
פרופסור יואל אליצור
יו"ר מועצת הפסיכולוגים