בהמשך לפוסט "פסיכואנליזה ובודהיזם"
ד"ר ניצה ירום | 16/12/2010 | הרשמו כמנויים
הופתעתי ממספר התגובות הגדול,"פסיכולוגיה עברית" הוא ביטאון מקצועי שבו אני מביעה את דעותיי בנושאים מקצועיים שונים. שום פוסט שלי עד כה לא זכה לכל כך הרבה תגובות, מה שמראה שנושא טרנדי חשוב יותר מנושא מקצועי.
ולהלן תשובה כללית:
הבודהיזם הוא דת. מי שאיננו מאמין - יפתח כל אנציקלופדיה - הבודהיזם מוגדר כדת.
ברמה האישית – מקובל עלי שאיש באמונתו יחיה, בעיקר אם היא עוזרת לו בחייו. בכל דת יש אמירות כלליות ומנטרות שניתן להתאימן לכל אירוע ובכך הדת הבודהיסטית אינה שונה במהותה. כמובן שיש אנשי מקצוע שדתיותם באשר היא (כולל הבודהיזם) הינה יסוד מוסד בחייהם.
ברמה המקצועית – הפסיכולוגיה והפסיכואנליזה הן בעיקרן דיסיפלינות מקצועיות שנועדו לטפל באנשים במצוקה.
הפסיכואנליזה הפכה גם לתשתית למדעי הרוח למיניהם.
מה שהביא אותי לכתיבת הטור שבו אנו דנים הינה התופעה המתפתחת של פניית פסיכולוגים אל הדת הבודיסטית,
מה שלדעתי מעיד על מצוקה מקצועית, הדורשת, מעל לכל, מאמצים להבין את הסיבות למצוקה והתאמת שיטות הטיפול לצורכיהם ואורח חייהם של מטופלים במאה ה-21.
טענתי העקרונית הינה שההיאחזות ברוחניות אופנתית היא אמונת שווא בפתרון קל וזמין, היא לא שילוב בין גישות (דת ומקצוע הם לא שילוב).
תגובות הקוראים לא רק מאשרות טענה זו ומראות שאנשי מקצוע לא מעטים לא רק פונים לבודהיזם, אלא גם מיישמים דתיות זו באופן מעוות: שהרי בניגוד למהות הבודהיזם, הגורס התמקדותו של כל אדם בעצמו, ישנם קוראים המטיפים לאחר (לי) ללמוד (את דתם). יש המחברים ידע ואמונה בלי הבחנה, בדברם בנשימה אחת על איינשטיין ובודהה, מה שהינו שטות גמורה.