אושרה תוכנית לאומית למניעת התאבדויות בעלות של 55 מליון ש"ח
שפיות זמנית | 27/12/2013 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
על פי דו"ח שפורסם לאחרונה יור מ-500 בני אדם בישראל מתאבדים מדי שנה ויותר מ-5000 מדווחים כמאושפזים בבתי חולים על רקע ניסיון התאבדות. האומדנים המקצועיים מדברים על מספרים גדולים בכ20-35% מהנתונים היבשים, נתון הנובע מאי דיווח מנסיבות שונות. השבוע, מאבק ארוך שנים בהובלת בני המשפחות השכולות ואנשי המקצוע החברים בעמותת 'בשביל החיים' הביא להישג משמעותי - לאחר שבחודש שעבר אישרה הממשלה הקמת מועצה למניעת אובדנות ואת יישומה של תוכנית לאומית למניעת התאבדות, אושר השבוע גם תיקצוב התוכנית בעלות של 55 מיליון ₪ לשלוש השנים הקרובות.
החוק הוא תוצר של שיתוף פעולה בין משרדי הבריאות, החינוך, הרווחה העלייה והקליטה, האזרחים הוותיקים ומשרד רוה"מ.אישור התוכנית כלל הכרזה על מניעת התאבדות כאינטרס לאומי שיש להתמודד איתו, במהלך משותף של משרדי הממשלה והרשויות ובהובלת משרד הבריאות. התכנית, לה קדם פיילוט מוצלח בן שלוש שנים שהתקיים בשלושה יישובים ברחבי הארץ, כוללת הגברת המודעות וההכרה הציבורית בתופעת ההתאבדות ודרכים לצמצומה, הקמת מאגר מידע אמין לרבות תשתיות תומכות, פעילות יזומה להעמקת יכולת איתור של אנשים בסיכון, הכשרת שומרי סף וגורמים מקצועיים מאתרים כמו מורים, עובדים סוציאליים או אנשי רפואה, הקטנת הנגישות לאמצעים קטלניים ויזום מחקרים בנושא.
"אובדנות היא אינה גזירה משמיים", אמרה שרת הבריאות, יעל גרמן, שהביאה את ההצעה לאישור. "מחקרים מוכיחים כי במהלך החיים ישנם אנשים הנמצאים במצוקה נפשית, חושבים על אובדנות ואף מנסים להתאבד. אם מצליחים לאתר אותם ולטפל בהם, הם לא יחזרו על מעשי האובדנות. המחיר האנושי שמדינת ישראל משלמת, ובעיקר המחיר הנורא של המשפחות, מחייב התגייסות לאומית בין משרדית כדי לפעול לצמצום התופעה. אני מאמינה שבתוך שלוש שנים אפשר יהיה לצמצם את התופעה בכ-20 אחוזים". מסמך מעניין שנכתב לקראת אישור החוק על ידי ד"ר שירלי אברהמי, מנהלת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, סוקר תוכניות לאומיות למניעת התאבדות מרחבי העולם ומצביע על אחוזי הצלחה משמעותים.