חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.
מיכל אוסרי בן אור23/10/2011
יחסים. נטע יקרה. מאד אוהבת את המבט שלך, אליו נחשפתי ביום עיון על מתבגרים (לפני כמה שנים....). הן כאמא לשני מתבגרים (השלישי בדרך) והן כמי שעובדת,מנחה ומדריכה הורים למתבגרים, אני מסכימה עם המטאפורה שהצעת. המילה שעלתה לי היא תנועה. תנועה שמחפשת אחרי נקודת האיזון בה ההורה אינו מוותר על עמדתו אך באותה עת אוחז באהבה ובכבוד גם את עמדתו של ילדו. דיברת במאמר על הורים ומתבגרים, אך בעיני דיברת על יחסים בכלל. על אותו מקום במרחב הבינאישי שמאפשר תנועה עדינה של להחזיק ולהיות מוחזק, של להיות משמעותי ולתת לאחר בדיוק את אותה תחושה. על לפעמים לעוף, כנגד כוח הכובד ולפעמים להשאר חזק על הקרקע, יציב ומכיל. יחסים. תודה לך.מיכל אוסרי ב.א
ליה לב30/1/2008
תגובה + בקשה. נטע שלום,
אהבתי את הדימוי לחוקי הגרביטציה. תוספת מחדשת ומרעננת לנושא מדובר כל כך.
האם את יכולה להראות בצורה גראפית את ההבדל בין יחסים המבוססים על השפעה ישירה של ההורים על הילד לבין יחסים המבוססים על חוקי הגרביטציה?
תודה,
ליה ורד- לב
מיה חסקל22/12/2006
חומר תיאורטי.
חיה מאיר28/11/2006
מטאפורה מקסימה, ותואמת מציאות.. התרשמתי מאוד המכתבה. העקרונות מקובלים עלי מאז היות בני מתבגרים, אולם המשל ופירוט הנמשל תורמים רבות להבנת מערך היחסים.
תודה!!!
זיוה סננס20/7/2006
הרצאה בנושא [ל"ת]. נטע , שלום!
שמי זיוה ואני מורה בבית ספר לאחיות. במסגרת סילבוס חדש של משרד הבריאות, הופרדה קב' גיל המתבגרים במסגרת לימוד רפואת ילדים. , והפכה להיות כקורס בנפרד. הייתי רוצה לשוחח איתך בהקשר להוראה בנושא.
המיל שלי: ZIVA.SANANES@CLALIT.ORG.IL
בברכה
זיוה סננס
נטע5/2/2006
חומר תיאורתי. לצערי הרב אני לא יודעת לכוון אותך כרגע לחומר כזה אני מתבססת יותר על ההתנסות בשטח ופחות על המחקר. ישנה ספרות רבה עם זאת על החשיבות והדרכים לעבוד עם הורים גם אצל ילדים וגם אצל מתבגרים. ישנו ספר עם כמה דוגמאות יפות שנקרא Parent Therapy' by Jacobs & 'Wachs שיצא בשנת2002. ישנו ספר בעברית שגם עוסק בחשיבות של ההורות והעובודה עם ההורים שנקרא הורות - מן השורש אל הלבלוב של דניאטל סיגל ומרי הארצל . בנוסף אני כתבתי פרק משותף עם אסתר כהן בנושא זה שאמור לצאת לאור באמצע שנה הבאה ואני מקווה לפרסם אותו גם פה באתר.
אני מקווה שזה עוזר במשהו תודה נטע
נטע5/2/2006
תודה לתמי. שלום תמי
שמחתי מאוד על תגובתך ועל ההרחבה שהצעת. המון תודה נטע
רבקה בר-דוד2/2/2006
חומר תיאורטי על הנושא. נטע,
תודה על המאמר המעניין. האם תוכלי להפנות אותי לחומר תיאורטי על חשיבות ההורים בגיל ההתהגרות, ועל ההבדל שאת כותבת בין השפעת הורים שקטנה בהתבגרות, לבין חשיבות ההורים שנותרת ואולי אף מתחזקת.
תודה מראש , רבקה בר-דוד
תמי לי28/1/2006
תודה על המאמר. נטע, המאמר מענין מאד ומוסיף והמטפורה מאד נראית לי מתאימה ברוח התגובות שכבר קיבלת. יש שימוש נוסף משמעותי בכוח הגרביטציה שהוא חלק מהטבע, פועל על כל הגופים בכדור הארץ והשפעתו נמדדת מיידית בזמן הווה היא מתרחשת כעת ומשפיעה כעת על הגופים . חלק משמעותי מהייעוץ שניתן להורים בתחום התפקוד כרוך באמת בחיזוק של המשמעות ובהפחתת החרדה שיש להם בנוגע לקשר עם המתבגר שלהם .הידיעה שיש השפעה (גם אם לעיתים אין לה הכרה מיידית מצידם אם בכלל) היא קריטית לעיתים, ונראה לי שמטפורה זו יכולה להועיל מאד בנושא. אז תודה שוב באהבה תמי.
נטע עופר זיו28/1/2006
תגובה לנעמי. קודם כל תודה זה בהחלט חיבור נכון שלא חשבתי עליו עם הקטע של 'להיות קל' 'להיות ברגוע' 'לקחת באיזי'. נראה לי שגם רעיון ה'לזרום עם דברים' מאוד קשור לאותה תפיסה של הורים וגם בא יש את אותו אלמט של מחיקת המשקל הסגולי. הורים זורמים הם הרבה פעמים הורים מבוהלים שמפחדים מהמשקל הסגולי של עצמם. אז שוב תודה נטע
נעמי טאובר28/1/2006
תודה נטע, מטאפורה שעוזרת לי לתת מלים לתחושות הקשורות ביחסי הדורות במובן רחב יותר. אהבתי את הדימוי ואת האפשרות לגזור ממנו דרכי התערבות בהירות. זה מתאים לי גם כעזר להמשגת החוויה של ה'קלות הבלתי נסבלת' שנוצרת בתרבות שבה משהו/מישהו צריך להיות חדש/צעיר כדי להיות 'שווה '. באווירה זו נעשית מחיקת הידע , הערכים והרעיונות של העבר בלי שום מאבק, הם לא בהכרח נתפסים כלא נכונים אלא בכלל לא מעניינים (כמו התרחקות מכל הפעלת כוח משיכה שלהם), ויש חוויה של קלילות . מבחינות מסוימות קל יותר גם מציאותית- אם לא צריך ללמוד הרבה, ואפילו השפה מצטמצמת ל'וואלה' ו'סבבה'... (ראו את הטור של עלי מוהר השבת..) לא נשארו הרבה איסורים שמולם אפשר לחזק את שרירי הנפש דרך פתרון קונפליקטים... אבל הקלות הזאת מביאה איתה גם חוויית חוסר משקל סגולי ו'הליכה לאיבוד' שרואים כל כך הרבה אצל מתבגרים. וכמו תמיד בנפש- היא פועלת גם בהשתקפות פנימה: אם הפסקת להתייחס ברצינות להורים ולכל מה שהם מייצגים כחיבור לעבר שלפני היותך בעולם - איך תוכל להאמין ולקוות ליחס רציני ממישהו אחר?
אני מבינה את התגובה שלך רוני ברמה הרגשית, אבל אני חושבת שאם משתמשים במטפורה בצורה רחבה- אין כאן איום על בניית מסלול נפרד, אלא הכרה בכך שאנו כל הזמן מושפעים (ומשפיעים). אפשר להשתמש בנוכחות ההורים ובכוח המשקל שלהם בחיינו (הגרביטציה) גם תוך כדי התנגדות ומאבק, בתהליך של בניית זהות עצמית נפרדת.
ענת16/1/2006
תודה על ההשקעה ובהירות הדברים. [ל"ת]. המאמר מאוד מעניין. ההמשגה של הדברים נותנת כלים הן כהורה והן כמטפלת להתמודד עם הסוגיה באופן טוב יותר.
נטע עופר זיו4/1/2006
בעניין איקרוס. לדעתי גם כמבוגר כוח הכבידה של ההורים הוא משתנה מהותי בבניית הזהות. הנפרדות אינה סותרת את הכבידה אלא את מודל ההשפעה הישירה ממנו צריך להיפרד. ישנו שיר יפהפה של חוה אלברשטיין שנקרא 'געגועים' בו היא מתארת את 'כוח הכבידה' הנצחי של ההורים. הוא נמצא במלואו (לא הצלחתי להעתיק אותו לכאן) באתר MP3Music.co.il. התבגרות ונפרדות מושטטות כולן על שמירת קשר וזיקה מתוך מרחק. את הקשר והזיקה הללו אני מכנה גרביטציה.
נטע עופר זיו4/1/2006
תודה. תודה רבה על התגובה המעודדת.
רוני נוה פרישוף28/12/2005
מטאפורה קצת מבלבלת. הי נטע,
אהבתי את המאמר וההכוונה שהוא מציע להורים, לאמץ עמדה בטוחה ומבוססת ועם זאת גמישה וקשובה.
המטאפורה של כוח הכבידה בלבלה אותי. גיל ההתבגרות לא אמור להיות גיל של ספרציה והתרחקות מכוח המשיכה של כוכב הבית, בנסיון למצוא מסלול ייחודי לשיוט ביקום הזה? האם כל מלחמות הנעורים לא נועדו להשתחרר מהגרביטציה ולהגביה עוף? עבורי, כוח הכבידה מסמל משהו פיזיקלי שרירותי, שלא מאפשר להתרחק ממנו, שתמיד מושך אותך אליו, ופחות מתחבר לי לעמדה ההורית בוטחת ומאפשרת בגיל ההתבגרות. חשבתי בהקשר זה על המשל של דדלוס, שאיפשר לבנו איקרוס לעוף, אולם ביקש שישאר קרוב אליו ולא יגביה מדי. מסר של חופש וקירבה בו בזמן. חבל שלא הצליח להם..
רוני
תרצה הדר בר-חנין27/12/2005
תודה נטע. המשגה בהירה וידידותית, המכבדת את המתבגר וההורה, אמפתית כלפי הצרכים של שניהם ומעוררת מחשבה כהורה וכמטפל !
תרצה