הותר לפרסום בפסיכולוגיה עברית באדיבות HOT בידור ישראלי
עורכת: ליאת המנחם, מגיש: פרופ' יורם יובל
תמלול: ענת פרידלנד
"תתבייש לך!", אנחנו אומרים לילד הקטן. ובדרך כלל זה גם מצליח, הוא מתבייש לו. מהי בושה? מהי אשמה? ומה הקשר ביניהם? בואו נראה.
מהי בושה ומהי אשמה
בושה ואשמה הם אותם רגשות שלא נולדנו איתם. את רגש הבושה ואת רגש האשמה אנחנו רוכשים לנו במהלך ההתפתחות שלנו. אני אגיד יותר מזה, אנשים שאין להם את היכולת להתבייש ואין להם את היכולת להרגיש אשמים, אלה אנשים שיעשו הרבה מאוד צרות בחיים לעצמם, ובעיקר לאחרים. זה חלק מאוסף הרגשות שאנחנו צריכים לרכוש אותם כדי להיות מסוגלים לתפקד באופן תקין בחברה מורכבת, כמו החברה שבה אנחנו נידונים לחיות בתור מבוגרים. את רגש הבושה אנחנו חשים כאשר אנחנו מבינים שההתנהגות שלנו נראית לאחרים נלעגת, עלובה, לא במקום, לא מתאימה. וישנם גישות חינוכיות, למשל הדרך שבה חינכו באופן קלאסי הגרמנים את ילדיהם, הן מדגישות מאוד את הבושה בתור אמצעי לחנך בו אנשים. יש לזה השלכות שיכולות להיות טובות בהמשך. אבל אם נלך קצת מזרחה מגרמניה ונגיע לפולין, נגיע למקום שבו משתמשים באשמה כדי לחנך את הילדים.
מה הקשר בין בושה לאשמה
והנה מתברר, שהיכולת הזאת לחוש אשמה היא תנאי מוקדם כדי להיות בעל מצפון, כדי להיות מסוגל להפנים באמת ערכי מוסר. ובניגוד לבושה, שאותה אי אפשר להרגיש על אי בודד, אפשר להרגיש אשמה על אי בודד על דברים שעשינו. ויש מאיתנו שהולכים כל ימי חייהם עם רגשות אשמה על דברים שהם עשו ועל דברים שהם לא עשו. אלה הם דברים שיכולים להטריד אנשים, להביא אותם לעיתים קרובות לטיפול. אבל היכולת עצמה, היכולת לחוש אשמה היא יכולת הכרחית לתפקוד תקין.
סיכום רגשות בושה ואשמה
ואם נסכם, רגש הבושה ורגש האשמה הם רגשות לא נעימים, שאנחנו לא אוהבים לחוות, אבל הם יכולים לעצב את ההתנהגות שלנו בצורת רבת עוצמה. הורים, מורים, מחנכים, חברים משתמשים ברגשות הבושה והאשמה כדי להשפיע על ההתנהגות שלנו. זה אפשרי וזה עובד טוב טוב. אבל יותר מידי בושה, יותר מידי אשמה, תספק בסופו של דבר פרנסה לאנשים כמוני.