דוד קיטרון
משא הנפש
מסע במחוזות הפסיכותרפיה
רסלינג
משא הנפש של דוד קיטרון מציג מאמרים והרצאות במגוון נושאים מתחומי הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית. המחבר מציע מסגרת התייחסות תיאורטית וקלינית של המסע הטיפולי רב-הפנים ורב-הרבדים, פרי של מעל שלושים שנות ניסיון קליני, לימוד, הדרכה והוראה. דוד קיטרון הוא ממיצגיה הבולטים בישראל של משנותיהם של ויניקוט וקוהוט, אשר מעמידות במרכז החיים הנפשיים את החוויה הסובייקטיבית ואת מימוש עצמיותו האותנטית של האדם, מימוש שתלוי בזולתו, בסביבה האנושית המספקת לו את החמצן הנפשי. מושגי מפתח של הוגים אלה – כמו למשל המטריצה האמפתית, צורכי מראה והאדרה, מרחב מעברי, זולת עצמי, עצמי אמיתי מול עצמי כוזב ועוד – מקבלים לאורך פרקי הספר משמעויות והיבטים מגוונים, תיאורטיים ויישומיים כאחד. דוגמאות מהספרות, מהמקרא, מההיסטוריה ומההגות הפילוסופית מספקות שלל תובנות על היבטים שונים של השקפת עולמו ההומניסטית של המחבר ועל ביטויה בעבודתו הקלינית, בצורת מחויבותו האמפתית ונוכחותו המעורבת והמגיבה כמטפל.
משא הנפש נע בשלושה מעגלים: המעגל הפרטי-אישי, בדמות מבט פנימה אל נפשו של היחיד, בליווי דוגמאות קליניות; המעגל התיאורטי-פסיכואנליטי, בהתייחסות למגוון רחב של דרכי חשיבה והמשגה פסיכואנליטיות; והמעגל החברתי-תרבותי. התנועה בין שלושת המעגלים מקנה לקורא פריזמה רחבה על הנפש האנושית, מורכבותה ועומקה.
דוד קיטרון הוא פסיכולוג קליני, מורה ומדריך במרכז ויניקוט בישראל; משמש כרכז הוראה וכחבר בוועדה המדעית של המרכז. הוא מדריך בתוכנית לפסיכותרפיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב; משמש כיועץ בתוכנית הדוקטורט "פסיכואנליזה וממשקיה". כעורך מדעי בהוצאת "תולעת ספרים" ערך תרגומים לעברית של ספרות פסיכואנליטית מאנגלית ומצרפתית. מאמריו התפרסמו בכתבי-עת רבים בארץ ובעולם.
פרק 7 'ההכרה הבלתי מוכרת והצורך בזולתעצמי מאשר שפיות' מתוך הספר זמין לקוראי פסיכולוגיה עברית באדיבות המחבר וההוצאה לאור.