ד"ר רונית פלוטניק
לגדול אחרת
שפה חדשה להורים ומחנכים
הוצאת יסוד
"לקות למידה" ו"לקות קשב וריכוז" שייכות לקבוצת הפרעות המקשות על ילדים ומתבגרים בתחומי חיים שונים; ובעיקר כאשר הם נדרשים להשתלב במערכות לימודיות וחברתיות כאחד. למרות היותן כביכול סמויות מן העין, יוצרות לקויות אלה מצב נפשי-רגשי ייחודי אצל הילד או הנער, שהרי ההתפתחות הרגשית וההתנהגותית אינה תהליך נפרד מן ההתפתחות השכלית שלו.
עד כה עסקו הספרות, המחקר והידע בעיקר בתחום הלמידה ומשמעויותיו והזניחו את ההיבטים הנפשיים, ההתנהגותיים, החברתיים והמשפחתיים. יתירה מזאת, הם תוארו כמשניים לתסמונת.
בספר זה נבחנת התסמונת בראייה התפתחותית רב-תחומית: מינקות ועד בגרות ובכל תחומי החיים. הספר מעמיד מודל אינטגרטיבי המדגיש את השפעתן של כלל ההפרעות הנוירולוגיות על עולמו הרגשי והחברתי של מי שסובל מלקות זו או אחרת, וכמובן - על הוריו.
בד בבד עם תיאור התפתחותו השונה של הילד מתואר בתשומת לב מיוחדת "הקול ההורי" של הורים לילדים לקויי למידה קשב וריכוז במהלך גידולם.
מתוך הבנת הקושי הרגשי והחברתי כחלק מן הלקות - דהיינו: מתוך הבנת "השפה הלקותית" - מציעה ד"ר פלוטניק מודלים להתערבות ולסיוע של המבוגרים בסביבתו של הילד: בבית, בבית-הספר ובחברת הילדים. התערבות בדרך זו מאפשרת להורים, למחנכים ולמטפלים לפעול בשפה אחת מתוך הבנת הלקות וללא שיפוט מוטעה של התופעות הגלויות.
"הוראה מתקנת חברתית" היא השפה החדשה והאחידה לכולם. הספר מעלה באופן מפורט את העקרונות וההנחיות המעשיות להוראה מתקנת חברתית והורית, ובכלל זה – להוראה מתקנת קבוצתית להקניית מיומנויות חברתיות.
ד"ר רונית פלוטניק, פסיכולוגית חינוכית-התפתחותית, היא יועצת בכירה להתפתחות הילד בת.ל.מ – התחנה לטיפול בילד ובמשפחה, ומרצה בסמינר הקיבוצים. הנודע בין ספריה "שנינו ביחד וכל אחד לחוד – ספר הדרכה להורי תאומים בגיל הרך".
לפניכם פרק המבוא באדיבות המחברת וההוצאה לאור