חברים רשומים יכולים להוסיף תגובות והערות.
לחצו כאן לרישום משתמש חדש או על 'כניסת חברים' אם הינכם רשומים כחברים.
אירית קירשנבלט13/10/2007
תודה זיו על המאמר והצעה. מצטרפת לתודות של המגיבים האחרים על המאמר התורם לארגון החשיבה סביב נושא מורכב וגם מטריד מאוד. כל המטפלים בילדים פוגשים לעתים משפחות עם ידיעה או חשד לאלימות בין בני זוג, וניצבים מול צמתים של המלצות טפוליות עם שאלות אתיות לא פשוטות.
בעקבות הצעתה של צילה טנא על פרסום המאמאר ב"פסיכואקטואליה" הייתי מציעה לפרסמו גם באגודה לטפול משפחתי , בה מאוגדים בעלי מקצועות טפוליים שונים שמטפלים במשפחות.
ושוב תודה לך,
אירית
צילה טנא3/10/2007
אלימות גברים. יופי של מאמר-בהיר,עניני ומעשיר
מה עם משהו בנושא עבור פסיכואקטואליה.?
צילה טנא
סיגל לב-ארי פלד18/9/2007
טיפול בתנועה בגברים אלימים. הי זיו, אני תראפיסטית בתנועה ועבדתי עם גברים אלימים באופן פרטני ובקבוצה. אין ספק שהמדיום הקבוצתי אכן מאוד יעיל בעימות אל מול האלימות ואני חייבת לציין שעובדת היותי אישה מטפלת, תרם לראייה אחרת שלהם את המין הנשי. ( בתהליך של זמן)
גם היום אני ערה כשאני עובדת עם ילדים ונוער , אני ערה לאלימות שנוכחת בבתים, לא רק מצד הגברים , בפרט אלימות רגשית.
תודה על מאמר שמאיר ומעיר נושאא כה חשוב ושכיח.
אילן שריף11/9/2007
זיהוי גורמי סיכון לאלימות במשפחה. בעז- לגבי סימני זיהוי נשאלת כמובן השאלה סימני זיהוי למה? לקיומה של אפשרות של אלימות? לקיומה של אלימות? לרמת סיכון גבוהה של אלימות? בספרות ניתן למצוא חלוקות שונות של סוגי הגברים האלימים ולמעשה צריך לעשות סימני זיהוי לכל סיווג.
דרך אגב, ניתן לומר לדעתי באופן הכללתי וגס שחלק רב ממקרי האלימות הקשים ביותר במשפחה נעשו דווקא לא על ידי גברים אימפולסיביים או אנטי סוציאליים מובהקים כך שהיה קשה מאוד לאבחן את הסיכון.
אני מביא רשימה קצת בנאלית אבל נדמה לי שמקובלת על רוב העוסקים בתחום לגבי קיומו של סיכון גבוה. בזמנו יצא גם כלי לאבחון סיכון, אבל נדמה לי שתוצאותיו היו קיצוניות. לגבי הגורמים שמובאים- אם אתה מוצא שיש התאמה רבה מאוד בין הדפוסים הפרטניים או הזוגיים לבין אחד הגורמים או שיש מספר גורמים שמתאימים באופן בינוני, הייתי אומר שכדאי להתייעץ לגבי רמת הסיכון הקיימת והתאמה הטיפול הרצוי.
דפוסים קיצוניים של קנאה, חשדנות, רכושנות, אובססיביות.
דפוס של תלות רגשית עזה באשה, או תלות הדדית קיצונית.
מאבק שליטה חריף על מוקדי כוח במשפחה. צורך בשליטה על כל מעשי האשה.
תחושת נבגדות קשה של הגבר.
מצב רגשי דכאוני של הגבר בהווה ו/או נסיונות אובדניים בעבר.
קיים ניסיון של האשה לצאת מהקשר/ נמצאת בתהליך התחזקות.
אלימות קודמת במסגרת המשפחתית הנוכחית או במסגרת קודמת.
רמת אלימות הולכת ומחמירה ומידת חומרה גבוהה של אירועים קודמים.
קיומם של תיקים פליליים, תלונות קודמות במיוחד בנושא אלימות.
אלימות רב מימדית: בידוד חברתי, מילולית (קללות, איומים), כלכלית, פיסית, מינית, מעקבים.
מידת תכנון גבוהה של אלימות.
מידה נמוכה של שליטה בהתנהגות.
איומים ברצח או חשיפת רצון לפגיעה באשה.
קיומם של צווי הגנה/הרחקה. או שהעבירה נעשתה בתקופת מבחן/פיקוח.
זמינות גבוהה של כלי נשק.
שימוש בחומרים פסיכואקטיביים ובעיקר אלכוהול.
בקרוב מתקיים כנס בנושא של עמותת "אמינות"
זיו סופר9/9/2007
בעז, אתה שואל שאלות מאד חשובות. ראשית, אני יודע שהשקעת המשאבים אינה מספיקה וכמו תחומים רבים המדיניות היא של כיבוי ריפות ולא במניעתן. אמנם ישנן תוכניות מאד טובות למניעת אלימות ולעיתים גם מוקצים תקציבים אך אלו הם כמו טיפה בים.
ישנן נורות אדומות שיכולות לאותת לנו שייתכן שישנה אלימות (מכל סוג שהיא) במערכת היחסים, למשל חלוקת תפקידים נוקשה, זיהוי מערכת יחסים של אם-בן בין בני הזוג ולא של בן-בת זוג, מנגנון לפתרון קונפליקטים בו בת הזוג תמיד אשמה באירוע, רצון גדול מידי וחד צדדי של בת הזוג להשתנות כדי לשפר את מערכת היחסים, ביטחון עצמי נמוך וגלוי של האישה (בניגוד לביטחון העצמי הנמוך אך הנסתר של הגבר). אינדיקציה נוספת היא מחזוריות ביחסים שנעה בין מריבה לפיוס כאשר יש פערים גדולים בחוויה של בני הזוג בין שני הקצוות (בעיני הגבר בת הזוג מדהימה מול בלתי נסבלת ובת הזוג אומרת לדוג' "הוא כמו אדם אחר כשאנחנו רבים"). תלות מאד גבוהה בין בני הזוג. כמובן, שכל אלה אינם מעידים באופן חד משמעי על אלימות אך יכולים להוות קרקע נוחה להתפתחות אלימות. לזוג, וגם לנו המטפלים, קל יותר לזהות אלימות מילולית וכמובן פיזית. הקושי הוא לזהות אלימות פסיכולוגית. למשל מטופל שמגיע ופגישה אחר פגישה מדבר בעיקר על בת זוגתו ועל איך ניתן לשנות אותה. במקרים כאלה אני מאד מאד קשוב למה שנאמר בין המילים ולתחושה שנוצרת אצלי. פעמים רבות אני מתחיל להרגיש אי נוחות שנובעת מכך שהמטופל מתייחס גם אלי בתוקפנות מאד מוסוות, לעיתים בפאסיב-אגרסיב. מאד קשה להביא מטופלים לידי הכרה שהם חשופים לאלימות פסיכולוגית או שהם נוקטים בסוג אלימות זה.
חשוב לזכור שהכעס עצמו אינו אלימות ובהחלט יש אפשרות שהוא כועס עליה בצדק, השאלה היא מה הוא עושה עם הכעס שלו. המפתח לטיפול בגברים המשתמשים באלימות היא להיות אמפאתי לכעס ולפגיעה שלהם מחד, ומאידך להוקיע את האלימות.
במרכז לטיפול באלימות אני כמובן שואל שאלות מאד ספציפיות ומאד ישירות כי ברור שמי שבא לטיפול בא לטיפול באלימות. גם בקליניקה, כאשר זוג או פרט מגיעים לטיפול וציינו שיש אלימות אני עושה אבחנה מפורטת של האלימות בעזרת שאלות ישירות. המצב שונה כאשר המטופל לא העלה את נושא האלימות ומגיע בגלל קושי כללי בזוגיות. העלאת הנושא מוקדם מידי ובצורה ישירה יכולה מאד לאיים, הן על הקורבן והן על התוקף. מניסיוני צריך לפתח יחסי אמון ולטפטף את הנושא בפגישות. עם התוקף, העבודה היא הרבה יותר עדינה וממושכת. עם זאת, חשוב לא להתעלם מהנושא כי אם הוא קיים ואנו לא נוגעים בו אז אנו משאירים אתהזוג בתוך הסוד שהם יצרו.
בעז גסטהלטר8/9/2007
לזיו- תודה על מאמר מעניין וחשוב מאד לטעמי!. באמת מאמר חשוב שנוגע בתחום שלדעתי לא עוסקים בו במידה הראויה למרות האלימות הרבה הקיימת בחברה. מתוך ניסיונך המקצועי, האם אתה חושב שהחברה אינה משקיעה בכך משאבים ועניין?
האם יש לך היכרות (מן הספרות או הקליניקה) ביחס לסימני זיהוי בקליניקה, למשל כאשר זוג מגיע לטיפול זוגי, או שמגיעים להדרכה הורית, או אפילו כאשר מגיע הגבר המכה או האישה המוכה לטיפול פרטני, האם יש "סימנים מזהים" מעבר לכך שהדברים עולים בצורה ישירה? למשל, אני תוהה אם יכול לשבת אצלי בטיפול פרטני אדם שכועס מאד על אישתו ויעורר אמפתיה מבלי שאהיה מודע למידת ההרסנות שבו. האם למשל בקליניקה פרטית אתה נוהג לשאול שאלות כדי לברר את נושא האלימות?
כמו-כן, מנסיונך ו/או מן הספרות מה הפרוגנוזה הטיפולית לגבי מטופלים אלה. מן המאמר שכתבת, זה לא נשמע מעודד במיוחד.
בעז.
זיו סופר8/9/2007
עודד תודה, מחמם את הלב.
עודד אביגדורי8/9/2007
הי זיו,. שאפו!
מאמר קצר אבל מצליח לסרוק באופן רחב יחסית את הבעיה הכה מורכבת.
כל הכבוד על העוז לקחת על עצמך משימה כה מורכבת, ולהצליח לעניין ולהעשיר.
עודד
זיו סופר8/9/2007
בני תודה. בעניין ההנחייה משותפת של גבר ואישה - זה אכן המודל המומלץ והרווח לקבוצות מעין אלה. לגבי שילובן של נשים, זו סוגיה מענייינת. גברים רבים רוצים זאת, בעיקר בתחילת הטיפול ולהערכתי מדובר במנגנון הגנה שמאפשר להם להשליך שוב ושוב את האשמה על בת הזוג. עם זאת, אני חושב שזה יכול להיות רעיון מעניין בשלבים מאוחרים ש הטיפול, לאחר שגם האישה עברה טיפול פרטני/קבוצתי.
זיו
בני וגנר8/9/2007
מאמר מעניין ותורם להמשך הלמידה וההבנה. זיו שלום,
תודה על מאמרך המלמד והעושה סדר ואירגון בסוגיה קשה וכואבת זו.
הקריאה בו מעוררת עניין להמשך למידה והבנה ובכך, גם תרומתו הרבה.
חשבתי על אפשרויות שונות לשילוב בקבוצות אשר תיארת:
א. קבוצות גברים מכים בהנחיה משותפת של מנחה גבר ומנחה אשה.
ב. טיפול קבוצתי משותף לגברים מכים נשים יחד עם גברים המתקשים בריסון דחפים באופן כללי ( ולאו דווקא אלימים כלפי נשים).
לדעתי, בשילובים מעין אלה יתכן ותהיה תוספת ל"קול" מסויים החסר, ככל הנראה, בקבוצות אשר מנית במאמרך.
יישר כוח זיו,
בני