לעבור כל גבול - הפרעת אישיות גבולית בילדים ומתבגרים
מרצה: דר' נחמה פרסלר - פסיכולוגית קלינית
מרפאת ילדים ונוער, מרכז רפואי "לב השרון"
מצגת ההרצאה
הפרעת אישיות גבולית - הא"ג – נדונה בספרות מעמדות תיאורטיות שונות – פסיכודינמית, התפתחותית וביולוגית. בולטים חילוקי דעות לגבי ההגדרה, האטיולוגיה, הטיפול ואפילו השם שניתן להפרעה. מדובר בהפרעה קשה, קשה לאבחון ושקשה לטפל בה.
נושא שנוי במחלוקת הוא האבחנה של ההפרעה בילדות ובגיל ההתבגרות. בגישת ה- DSM, אין לאבחן הפרעות אישיות לפני הבגרות המוקדמת. עם זאת, בקליניקה מזהים בודאות דפוס של סימפטומים אצל ילדים ומתבגרים שלא ניתן לקבוע בברור אם לשייכם לנוירוזות או לפסיכוזות, ואין הסכמה איך למקמם בתוך מערכת אבחונית שיטתית.
עבודה זו תעסוק בשאלה אם ניתן לדבר על הפרעת אישיות בגילים המאופיינים בשינויים מתמידים. ייסקרו המאפיינים של הפרעה גבולית בילדות, וידון הקושי לגבש קריטריונים תקפים כפי שעולה מן הספרות.
נושא מרכזי לדיון הוא השאלה האם קיימת המשכיות של ההפרעה לאורך החיים. מדיווחים מחקריים עולה שאבחנה של הא"ג בילדות קשורה להופעת הפרעות אישיות שונות בבגרות, לאו דווקא הא"ג, ולא להתפתחות של אבחנות מציר I. כן יש התייחסות לקו-מורבידיות של ההפרעה בילדות, ומיסוכה בגיל ההתבגרות, דבר המקשה על אבחונה. למרות שמצב גבולי בילדות לא מהווה בהכרח סימן מקדים להא"ג בגיל מבוגר, נמצא דמיון רב בגורמי הסיכון בגילים השונים, מה שיכול להצביע על אטיולוגיה משותפת. גורמי הסיכון קשורים לטראומה, הזנחה ופרידה. ממצאים אלה נותנים חיזוק לתיאוריה הביוסוציאלית, המדברת על שילוב של אירגולציות ביולוגיות וסביבתיות.
יוצגו תיאורי הילדות של 'ילדה גבולית' ו'מתבגרת גבולית' תוך ברור אפשרות שקיימים רצפים התפתחותיים וקליניים בין ילדים, מתבגרים ומבוגרים גבוליים. לצד ביסוס ההבנה התיאורטית, קיומם של רצפים כאלה נוגע בשאלות של אטיולוגיה ופרוגנוזה, וחשיבותם רבה באיתור גורמי סיכון ובשאלה במי לטפל, איך ומתי.