הריטלין וה- ADHD שוב בכותרות
שפיות זמנית | 4/4/2013 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
מספר מחקרים שפורסמו לאחרונה מצביעים על המשך העלייה באחוז הילדים ובני הנוער המאובחנים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז בארה"ב. במקביל, באופן לא מפתיע, נרשמת גם עליה משמעותית בשימוש בריטלין. בניו יורק טיימס מדווח אלן שוורץ על מחקר שמצביע על עליה חדה באבחון הפרעות קשב (לינק לכתבה המתרוגמת מ"הארץ" אפשר למצוא כאן). מלבד הנתונים המבהילים בכתבה, שוורץ מדווח על רופאים המודאגים מהתופעה ועל כאלה שמסרבים לשתף איתה פעולה.
"'לא ייתכן שאחד מתוך חמישה תלמידי תיכון סובל מהפרעת קשב', טוען הפסיכיאטר ג’יימס סוונסון מאוניברסיטת פלורידה. 'אם אנו מטפלים בילדים שאינם סובלים מההפרעה בתרופות, אפשר לחזות שאחוז מסוים מהם יתמכר להן. כשמסתובבות כל כך הרבה גלולות, כמה מהן מגיעות למעשה לחברים? מחקרים מגלים שלפחות 30 אחוזים מהן'. "
בנוסף, ב"YNET" דיווחו לאחרונה על כך שכמות הילדים המשתמשים בריטלין בישראל הוכפלה בתוך 4 שנים, וגם בבלוג הפופולרי "הכל שקרים" התייחסו לאחרונה לתופעה וקיבצו קישורים שונים שעוסקים בה.
" יו"ר העמותה להתפתחות הילד ד'ר מיטשל שערץ הגיב על המחקר של ביה'ח שניידר ואמר כי מדובר מתוצאות מאוד מדאיגות: 'העלייה בילדים צורכי ריטלין בתקופת זמן כל כך קצרה איננה הגיונית. לא סביר שכל כך הרבה ילדים בישראל זקוקים לטיפול תרופתי, גם אם הם סובלים מהפרעת קשב וריכוז. התחושה שלי היא שהיד קלה על המרשם, ועולה חשד שחלק מהרופאים לא עומדים בלחץ שמפעילים עליהם ההורים והמחנכים למצוא פתרונות קלים. ידוע במחקר העולמי כי הריטלין הפך מזמן לתרופה משפרת ביצועים ולא בהכרח לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. אני חושש שהתופעה הזו חודרת לעולמם של הילדים עם הגיל שהולך ויורד'."