מה הפיתרון? או מה אתה חושב הפיתרון?
ד"ר עפר גרוזברד | 28/2/2010 | הרשמו כמנויים
מחקר שעשיתי מצא שבחברות מודרניות הורים נוטים לשאול את ילדיהם "מה אתה חושב הפיתרון?" ואילו בחברות מסורתיות "מה הפיתרון?".
אז אני משאיר לכם לברר את הסוגיה ומשמעויותיה המרחיקות לכת על חשיבה יצירתית ומדעית.
באחד השיעורים שנתתי לקבוצה של תלמידים מסורתיים - קולקטיביים דנו בסיפור בת יפתח. אני מקווה שהסיפור מספר שופטים זכור לכם. יפתח גיבור החיל נשבע שאם הוא ישוב מנצח מן המלחמה הראשון שיצא לקראתו מפתח ביתו הוא יקריב אותו לאלוהים. יפתח ניצח במלחמה ובתו היחידה יצאה לקראתו. הוא שאל אותה מה עליו לעשות והיא השיבה שאת אשר הבטיח לאלוהים עליו לקיים. וכך הוא עשה. עתה שאלתי את התלמידות מה הן היו עושות לו אביהן היה מבטיח לאלוהים משהו דומה. תשובתם הממה אותי. כמעט ללא יוצא מן הכלל הם אמרו שאם אבא הבטיח לאלוהים עליהן לעזור לו לקיים את הבטחתו.
"ולא הייתן בורחות?! אומרות לאבא שאם הוא הבטיח זה בעיה שלו?!" לא עזר לי. הן היו נחרצות בדעתן.
בקבוצה אחרת של בני החברה המסורתית-קולקטיבית נתבקשו הסטודנטים לספר מי הן הדמויות אותן הם מעריצים. התשובות, רובן ככולן, היו "אבא". לא דמויות של כוכבים ידועים, פוליטיקאים, אנשי רוח וכדומה. והנה לאחרונה הפנתה את תשומת ליבי אחת הסטודנטיות שלי שבפייסבוק תלמידים רבים מחברה קולקטיבית מסויימת שמים לא את תמונותיהם אלא תמונות של דמויות ידועות.
כפי שאתם שמים לב אני בכוונה לא מציין מיהי החברה המסורתית-קולקטיבית מפני שזה באמת לא חשוב. אבל כיצד כל זה קשור לשאלת הפתיחה?
להתראות
עפר