ככל שנשים סובלות יותר מדיכאון אחרי לידה, כך הן נוטות פחות לפנות לטיפול
שפיות זמנית | 5/3/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
לאחרונה פורסם באתר וואלה! כי לפי מחקר של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, נשים רווקות, עולות חדשות, אימהות לילד ראשון, נשים ממעמד סוציואקונומי נמוך ונשים שבני זוגן מובטלים - סובלות יותר מדיכאון לאחר לידה. ממצא מעניין נוסף הוא שככל שאצל האימהות הופיעו יותר תסמינים של דיכאון לאחר לידה, כך הן העדיפו פחות לפנות לטיפול ולקבל סיוע.
את המחקר הובילה ד"ר מיטל סימחי, בהנחיית פרופ' אורלי שריד ופרופ' ג'ולי צוויקל מאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע. ד"ר סימחי הסבירה שאימהות שסובלות מדיכאון לאחר לידה העדיפו לקבל טיפול בקליניקות פרטיות או בקופות חולים, ולא במרפאות לבריאות הנפש או במרכזים פסיכיאטריים, על מנת להימנע מהסטיגמה שעלולה לדבוק בהן. כמו כן, לדבריה נמצא כי נשים עם דיכאון לאחר לידה העדיפו לקבל טיפול פנים אל פנים, ולא באמצעות טיפולים מבוססים טכנולוגיה דוגמת שיחות סקייפ.
ד"ר סימחי אמרה ל"וואלה!" כי: "במקום לשאול אנשי מקצוע מה נכון עבור הנשים, רצינו לשמוע מה נשים רוצות שיהיה קיים עבורן כדי לקדם מענים לטיפול אחרי לידה. כיום מחקרים מראים שנשים פחות מעוניינות לפנות לטיפול, וזה משהו שאנחנו נורא רוצים לקדם. המחקר הראה שנשים עם דיכאון לאחר לידה היו רוצות לקבל טיפול במגזר הפרטי או בקופות החולים בקהילה - שזה מאוד תואם את הרפורמה שנעשתה בתחום בריאות הנפש. הן לא רוצות לפנות למרכזים שמזוהים עם בריאות הנפש מחשש לתיוג בכל מה שקשור לבריאות הנפשית.
"מעניין לציין כי ככל שהאם הייתה בעלת יותר תסמיני דיכאון לאחר לידה, היא לא רצתה לפנות כלל לטיפול. סוגיה זו בקרב הסובלות מתסמיני דיכאון מדאיגה ביותר ומדגישה את החשיבות של איתורן המוקדם של נשים אלו. ניתן למשל לנרמל את התיוג הכרוך בפנייה לטיפול נפשי בדיכאון לאחר לידה על ידי מתן מידע מהצוות הרפואי עוד בשלב ההיריון, בבתי החולים לאחר לידה או באמצעות הגברת המודעות בתקשורת על תופעת הדיכאון ועל החשיבות של טיפול בה".