האם רובוטים יהיו עכברי המעבדה החדשים?
שפיות זמנית | 22/10/2019 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
במגזין Science פורסם שחוקרים מהאוניברסיטה האטלנטית של פלורידה מריצים בימים אלה ניסויים קלאסיים בפסיכולוגיה באמצעות שימוש ברובוטים בעלי אינטליגנציה מלאכותית, במקום בעכברים, כפי שנהוג בדרך כלל. הרובוטים הללו יכולים לנוע ולחוש את הסביבה באמצעות מצלמה, והם מוכוונים באמצעות מחשבים שמדמים רשת עצבית, שמזכירים מעט את המוח האנושי.
החוקרים, שמגיעים מהשדה של הפסיכולוגיה הקוגניטיבית ומדעי המחשב, מנסים ליצור רובוט דמוי אורגניזם שיבצע התנהגות מתוך רצון להשיג פרס או חיזוק. הם מכניסים את הרובוט שלהם לתוך "תיבת סקינר" [כך מכונה התיבה שבה השתמש הביהביוריסט ב"פ סקינר כדי לחקור את ההתניה האופרנטית] - תיבה שבה לומדות חיות לומדת להגביר או להימנע מהתנהגות מסוימת בעקבות קבלת גירוי חיובי או שלילי. בתיבת הסקינר של החוקרים צדדים שונים של התיבה צבועים בצבעים אחרים, והם מנסים ללמד את הרובוט לפנות לכיוון מסוים באמצעות מתן חיזוק חיובי, מבלי לתת לו הוראה "זה הדבר הנכון לעשות" או לתכנת אותו לעשות כן; הם מאפשרים לו לחקור את הסביבה ומנסים ללמד אותו באמצעות חיזוק חיובי מהי ההתנהגות הרצויה.
מהו "פרס" בשביל רובוט? ובכן, הפרס בשבילו הוא האישור שהוא צודק. החוקרים אומרים שזו פעולה שהם עדיין מנסים לשפר, שמעלה שאלה פסיכולוגית מעניינת: מהו טבעו של החיזוק החיובי שמדמה בצורה הטובה ביותר את האופן שבו הוא עובד על יצור חי?
לקריאת הראיון המלא באתר של מגזין Science לחצו כאן.