כך הגיע מי שנולד להיות עדין לארץ לא עדינה
עלון פסיכולוגיה עברית | 31/3/2019 | הרשמו כמנויים
אלה ימיה היפים של הגסות. זאת אומרת, ימים מכוערים למדי. הבחירות קרבות ואיתן עולה ועולה רף הרפש המוטח בין המתמודדים. בימים האחרונים גם הליכה לטיפול פסיכולוגי הפכה עניין מגונה. באטמוספרה החמוצה הזו, נראה שהעדינות הפכה מוקצת מחמת מיאוס. ובכן, להיות אדם בעל לב, זו זכות ולא גנות. לבקש לפלס את דרכך אל עצמך ואל האחרים שסביבך - זו תנועה שדורשת אומץ וכוחות נפש לא מבוטלים. אלה ימיה היפים של הגסות, אבל אנחנו מתעקשות להבהיר – עדינות זו לא מילה גסה.
השבוע באתרנו, טקסטים מגוונים, שופעי עדינות עזה ועזות עדינה:
הודעות ממומנות
"הקולות השונים בקליניקה של פסיכולוגיית העצמי העכשווית"
התכנית לפסיכותרפיה, מרכז אקדמי ללימודי המשך ברפואה, אוניברסיטת תל אביב, ומסלול פסיכולוגיית העצמי והמעשה הטיפולי, שמחים להזמינכם לכנס בהשתתפות ד"ר דונה אורנג'
יתקיים ביום ראשון 14/04/2019 באולם מרבאום, הפקולטה לרפואה
קורס מיינדפולנס עם ילדים, ללמד ילדים מיומנויות ריכוז, רגיעה וחשיבה.
קורס וידאו אינטרנטי לצפייה מהבית בזמן שלך!
בקורס תקבל/י כלים פרקטיים ליישום מיינדפולנס עם ילדים
הקורס כולל שיעורים מוקלטים, רעיונות יצירתיים ותכנים כתובים.
לפרטים והרשמה לחצו כאן.
CBT אינטגרטיבי - הכשרה בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, אוניברסיטת חיפה, החוג לפסיכולוגיה. תוכנית חד שנתית, דו-שנתית ותלת-שנתית
בנוסף קורסי בחירה: ביופידבק, ACT למתקדמים, ממוקד רגש ועוד. באישור איט"ה. מרכז הכרמל, חיפה / מכללת עמק יזרעאל. לימודי בוקר.
ההרשמה לתכנית מפת דרכים עומדת להסתיים. ניתן להגיש מועמדות עד 07.04.19
ההרשמה לתכניות המתקדמים ולמטפלים באמנויות בעיצומה!
לטפסי הרשמה ומידע נוסף על התכנית ללימודי תעודה מתקדמים בפסיכותרפיה פסיכואנליטית ועל התכנית ללימודי פסיכותרפיה למטפלים באמנויות - הכנסו לאתר
ההרשמה תסתיים ב30.05.19
בעבודה החינוכית עם ילדים עם לקויות למידה מיוחסת בדרך כלל חשיבות רבה לעבודה על שיפור הדימוי העצמי. אף שההבחנה בין היבטים שונים של העצמי חשובה לצורך קביעת דרכי עבודה מתאימות, בספרות ובשטח אפשר לזהות בלבול מושגי בין ההיבטים השונים הללו, שלעיתים פוגעת בהתאמת ההתערבות המדויקת. מאמרה של ג'ניה שילשטיין "העצמי של ילדים עם לקויות למידה: ההבחנה בין היבטים שונים של המושג ותרומתה לתכנון ההתערבות הפסיכו-חינוכית", מבקש לסייע להבחין באופן מעמיק ומבוסס מחקר בין מושגים כגון "תחושת הערך העצמי", "התפיסה העצמית האקדמית" ו"החוללות העצמית האקדמית", ולהציע דרכי טיפול תואמות. הנחת המוצא היא שלפסיכולוג החינוכי יש תפקיד חשוב בהעלאת המודעות של הורים ומורים למשמעות ההיבטים השונים של העצמי, ושהתערבויות מותאמות עשויות לתרום להצלחה הלימודית.
התבססות אמון בינקות היא בעלת חשיבות מכרעת ומהווה בסיס מהותי לצמיחה, להתפתחות, ללמידה וליצירת קשרים. שלומית פוגל – יעקובי מביאה לנו סקירה של כנס הפתיחה של מרכז SEED שעסק בשאלות מהותיות כגון במי אנו יכולים לבטוח, ממי אנו למדים, מי נתפס בעינינו כסוכן חברות (agent) אמין, האם המידע המועבר אמין או לא ומהם התנאים המאפשרים למידע לעבור. הכנס התמקד בתהליכי מנטליזציה ובאמון אפיסטמי – אמון באותנטיות וברלוונטיות של מידע שמועבר אלינו על ידי האחר. כאשר מתפתח אצל הפרט אמון אפיסטמי באחר, לדוגמה בקשר ילד-הורה, ילד-מורה, מטופל-מטפל ועוד, נפתח ערוץ ללמידה וכנגזרת מכך גם ערוץ לשינוי. ההבנה כי אמון אפיסטמי הוא גורם מפתח בהתפתחות הרגשית-חברתית ומהווה יסוד ללמידה, לתהליכי טיפול ושינוי וליכולת ליישם תהליכים אלה מחוץ לחדר הטיפולים נרקמה במהלך הכנס, שהיה חגיגה אינטלקטואלית של ממש והציע שילוב נפלא ומדויק בין עולם האקדמיה והמחקר לעולם הטיפולי.
במדור הספרים, תפגשו את ספרה של ד"ר טלי סטולובי – 'סטיילינג תרפי – להתלבש כמו האישה שאת רוצה להיות' - נהוג לחשוב שמאחורי המילה סטיילינג מתחבא מהפך – כמו סינדרלה, לפני ואחרי. אבל סטיילינג תרפי זו שיטה שמנפצת את כל המיתוסים על סטייל. לא עוד מהפך, אלא התפתחות. לא עוד מאבק לשנות את הגוף, אלא רק את איך שאנחנו חושבות עליו. הספר מציג תיאוריה ומחקר על החיבור הרגשי אל הבגד וההשפעה של הבגד על תהליכי חשיבה, התנהגות ורגש. פרק מהספר זמין לקריאתכם.
בשבוע שעבר צויין יום הנראות הטרנסג'נדרי, שהחזיר אותנו למאמר המעניין של דפנה גרינר "אבא יש רק אחת? התמודדות של הורים טרנסג'נדרים בתהליך השינוי המגדרי".
ובפסיכובלוגיה טקסטים אישיים ונוגעים -
ד"ר ניצה ירום מציינת שלושים לפטירתו של בן זוגה זאביק, ומספרת בגילוי לב על הימים האחרונים לצדו, על הרגעים הטראומטיים ועל אהבה זוגית עמוקה ועיקשת, עד הרגע האחרון ממש, כשלבו של זאביק נדם. נוגע בעמקי הנפש ומומלץ מאד לקריאה.
שרה איוניר חזרה אלינו אחרי הפסקה ארוכה בנסיבות מיוחדות – היא שבה לאחרונה ממסע נוודות של שמונה חודשים עם בן זוגה באוסטרליה הרחוקה. איוניר כותבת על הנוודות כתנועה נפשית, כדרך חיים ועל האופן בו היא מהדהדת גם בחדר הטיפולים. מעורר השראה.
ד"ר ארנון רולניק בפוסט מעורר מחשבה על המבט שלנו כשאנחנו מקבלים את המטופלים בכניסה לחדר הטיפולים. מבט דואג? בוחן? מאור פנים?
רות נצר מביאה לנו שלושה שירים נהדרים מספר שיריה החדש 'עפאים'.
ולסיום – בשפיות זמנית הבאנו את עמדתה של הסתדרות הפסיכולוגים אל מול ההתיחסות בקמפיינים הפוליטיים לטיפול פסיכולוגי. יש לכם מחשבות משלכם בעניין? מוזמנים מאד לשלוח אלינו טורי דעה!
•
"נולדתי להיות עדין.
עובדה: יש לי שערות עדינות.
אתם רוצים לבדוק? בבקשה,
ראשי החפוף חשוף לפניכם. אנא סלחו
על הקרחות הקטנות. זה רק
שיני הזמן.
נולדתי להיות עדין. במקרה
החליטו הורי שהם צריכים להגר
לארץ לא עדינה. הם לא החליטו בפזיזות,
התיעצו עם כל מי שיכלו. אפילו היטלר תמך בהחלטה,
אמר שהיא נבונה בהחלט.
כך הגיע מי שנולד להיות עדין
לארץ לא עדינה. אמרו לי אתם
איזה ברירות היו לי. אני עדיין מסתרק
במסרק עדין, מצחצח שיניים, מקריח, מוסר-בגדים
למכבסה, לא מעליב את השכנים אלא אם כן
אין ברירה.
הכל טעות, אמרו, נפלה כאן איזו טעות נוראה. אני עצמי
מסתפק בכך שאני צועק בשנתי. מה דעתם,
זה יעזור?!
אל תצחיקו אותי. אני בן אדם רציני
ואלמלא קלל אותי הדור, והכוונה לדורי,
הייתי עונה לכם תשובה מוחצת
אבל אולי לא כל כך עדינה."
(נתן זך)