פסיכולוגים נגד מכונות
שפיות זמנית | 3/1/2020 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
אחרי שכתבנו כאן לפני כשבועיים על המטפל החמוד וובוט, שמציע לכם טיפול CBT באמצעות אפליקציה, בוודאי השתעשעתם לרגע במחשבה מתי באמת רובוטים יוכלו להחליף פסיכולוגים בשר ודם, ופטרתם אותה בחיוך במחשבה "כנראה שאף פעם". ובכן, אולי בישראל החלפה של אנשי מקצוע באלגוריתמים מתוחכמים נראית רחוקה, אולם בארה"ב מסתבר שמדובר בדיון ציבורי ער, שאפילו הוביל לקיומו של כנס בסן פרנסיסקו תחת הכותרת "Advancing Psychotherapy for the Next Generation: Rehumanizing Mental Health Policy and Practice", או בתרגום לעברית: "קידום הפסיכותרפיה אל הדור הבא: הומניזציה מחודשת של המדיניות והפרקטיקה של בריאות הנפש".
במאמר דעה באתר "Forbes" כתב הפסיכולוג הקליני והפסיכואנליטיקאי טוד אסיג על עתידה של הפסיכותרפיה: הוא באמת חושש שרובוטים כמו וובוט יחליפו בקרוב פסיכולוגים אנושיים, ואלגוריתמים יחליפו את הקשר האנושי שנוצר בטיפול. הוא מתאר את הסטארט-אפים החדשים שצצים בתחום בריאות הנפש ככאלה שמונעים מרדיפה אחר רווח ולא באמת מניסיון לשפר את איכות הטיפול או את הנגישות אליו. הוא מסביר שהאנשים מאחורי הסטארט-אפים הללו הם בסופו של יום יזמים, ולא קובעי מדיניות אלטרואיסטים. לדעתו הם מנסים להחליף את הטיפול האנושי הקיים, יותר מאשר להרחיב ולהעשיר את עולם הפסיכותרפיה.
אבל אסיג לא מאשים רק את היזמים: הוא מאמין שגם החוקרים באוניברסיטאות במחלקות הקליניות מתכננים פרוצדורות לפי הקלות שבה הן יכולות להימדד במעבדה או בתנאים נשלטים (באמצעות RCT; Randomized controlled trial), ולא באמת כדי להועיל למטופלים, וכך, כאשר הפרוצדורות נמדדות "בעולם האמיתי", הן לא תמיד עובדות. מלבדם, הוא תולה את האשמה גם באמצעי התקשורת, שמהללים את הטיפולים קצרי המועד, וגם את חברות הביטוח, שעבורן פסיכותרפיה ללא צורך בתשלום למטפל, כזו שתועבר על ידי רובוט או באמצעות מדריך טקסטואלי, היא חלום (מבחינה כלכלית).
התשובה לאיומים האלה, הוא אומר, אינה פחות טכנולוגיה: "התשובה היא יותר אנושיות; אנשים מבולגנים, בשרניים, קונפליקטואליים, מסובכים, מחרידים ומופלאים. רק אם נלמד להעריך אחד את השני יותר אנחנו נמצא את עצמנו בעתיד אנטי-דיסטופי".
מה דעתכם על החזון הזה? האם אתם חושבים שמדובר בחרדה מוגזמת, או בדיון אמיתי ומשמעותי?