20.4.2011: האם נרקיסיסטים יודעים שהם נרקיסיסטים?
שפיות זמנית | 20/4/2011 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
במיתולוגיה היוונית מסופר על נרקיסוס, נסיך יווני יפה תואר, שהתאהב בבבואתו שנשקפה ממי הביצה (כפי שאפשר לראות בציור של קאראווג'ו), ולא יכול היה להינתק ממנה עד שמת. סיפור זה היווה בסיס והשראה לפסיכולוגים ופסיכואנליטיקאים כשניסו להבין את התופעה במסגרתה אנשים מסויימים התאפיינו ביהירות ובהערכה עצמית גבוהה במיוחד, כמו גם באנוכיות ובחוסר אמפתיה לזולת. בסוף שנות השישים של המאה הקודמת אפיון זה קיבל את השם "הפרעת אישיות נרקיסיסטית".
במאמר שהתפרסם זה מכבר ב- Journal of Personality and Social Psychology, נבדקה רמת המודעות של אנשים נרקיסיסטים ביחס לעצמם וביחס לאופן שבו אנשים אחרים תופסים אותם. כפי שאפשר היה לצפות נמצא כי נרקיסיסטים חושבים שהם מוצלחים יותר מאחרים: הם יותר אינטליגנטים, יותר מושכים ויותר מצחיקים. הממצא המפתיע של המחקר הוא שנרקיסיסטים גם חושבים שהם יותר אגרסיביים, יותר אימפולסיבים, ויותר שחצנים מאחרים ומודעים לכך כי הם מעריכים את יכולותיהם האישיות יתר על המידה. יתרה מכך, הנרקיסיסטים גם ידעו שאחרים יעריכו אותם כנרקיסיסטים, והניבויים שלהם לגבי מה תהיה ההערכה שאחרים יתנו להם הייתה מדוייקת למדי.
למעשה, מן המחקר נובע כי נרקיסיסטים מודעים לפחות לחלק מן התכונות שהופכות אותם לנרקיסיסטים, והם אף מסוגלים להעריך חלק מן המשמעויות שנגזרות מכך ביחס לסביבתם. מכאן עולה השאלה כיצד הדימוי העצמי המנופח של הנרקיסיסט מצליח להיוותר על כנו למרות הערכתו המדוייקת והמודעת שלו בנוגע לאופן שבו הסביבה תופסת אותו?
ד"ר סקוט קאופמן שכותב בהאפינגטון פוסט מציע לכך כמה תשובות.