עם מירה אציל על פסיכולוגיה רפואית ואינטילגנציה בריאותית
ארנון רולניק | 16/2/2014 | הרשמו כמנויים
הראיון הפעם הוא עם פסיכולוגית קלינית ורפואית העוסקת בתחום לא קל: התמודדות עם מחלות.גופניות
מירה היתה יו"ר החטיבה הרפואית בהסתדרות הפסיכולוגים, פסיכולוגית ומדריכה בשירות הפסיכיאטרי בית חולים איכילוב, פסיכולוגית אחראית באגף למילדות וגניקולוגיה, מרצה בביה"ס לרפואה-אוניברסיטת תל אביב בנושא "יחסי רופא-חולה" וכןפסיכולוגית אחראית במרכז שיקום הלב "פרוקרדיה".
הקשרבין מתח לתגובות פיזיולוגיות, או העובדה שהפגת מתחים ותרגול הרפיה הפכו לחלק מרכזי בתוכניות לשיקום ממחלות - זה ודאי אינו חדש. אלא שמירה לוקחת אותו למקומות חדשים ומשמעותיים.
כך למשל היא מדברת על "תקופת המרפס"- שבאנלוגיה להתפתחות ראשו ומוחו של התינוק גם "מחלה מאיימת-חיים פוערת אף היא "מרפס" בהסתגלות לחיים שלאחר האירוע. כמו לאחר לידה, התקופה מאופיינת ברגישות ופגיעות זמנית, מבקשת טיפול רגיש עדין וזהיר, ובו בזמן מספקת הזדמנות להתפתחות מהירה ואינטנסיבית, שבה אנו נדרשים ללמוד ולעכל מידע חדש ורב על המחלה, וגם על עצמנו ועל כל המשמעויות של החיים החדשים שהחלו. גם כאן חיוני לשמור על "ראש פתוח" כדי לאפשר התפתחות מרבית של האינטיליגנציה הבריאותית כל מה שעלינו ללמוד ולדעת כדי לנהוג בחוכמה בגופנו ובנפשנו, כדי לנהל את בריאותנו ולשמור על החיים ועל איכותם." כיוון שהקליניקה שלי עוסקת הרבה השנה בעניני אמפטיה. אני מכוון את מירה גם לשאלות העוסקות ביכולת של רופא להיות אמפטי כלפי חוליו. מירה תרחיב בנושא זה אותו היא רואה כחלק מ"אינטיליגנציה בריאותית"