פוסט-טראומה, פליטוּת והרבה מאד הומניזם בראיון עם הפסיכיאטר עסאם דאוד
שפיות זמנית | 28/2/2016 | הרשמו כמנויים | שלחו טקסט לבלוג
בזמן שנראה שהמדיניות הישראלית הרשמית מתכחשת לחוויות הפליטוּת שמתוכן הוקמה המדינה, אזרחים מחלקים שונים של החברה הישראלית מצטרפים לארגוני סיוע לפליטים הסוריים, מתוך הזדהות עם מצבם. בראיון מרתק, מטלטל ומרגש מאד שפורסם בסוף השבוע האחרון ב"הארץ", מספר הפסיכיאטר החיפאי עסאם דאוד על החוויות שעבר כשהצטרף למשלחת סיוע לפליטים בחופי יוון, שהובילו אותו להקים את ארגון Humanity Crew.
לאחר שבזמן ההתנדבות הראשונית ביוון עסק בעיקר בהחייאה של אנשים שטבעו בגלל תנאי המסע, החליט לעבור מההצלה הממשית לסיוע בשיקום חיי הפליטים שניצלו. הוא הקים את הארגון מתוך הכרה בצורך באנשי טיפול מתחום בריאות הנפש שהם דוברי ערבית, שיוכלו לתת סיוע פסיכולוגי וסוציאלי לפליטים.
"אני הייתי שם, אני ראיתי את האכזריות ואת הסבל, ראיתי שאין מי שיבין אותם, שיבין את השפה שלהם. ילד ששוכב בבית חולים אחרי שמשינו אותו מהמים, והוא איבד את ההורים שלו, ואין מי שידבר איתו בכלל, יסביר לו איפה הוא ומה קרה לו ואיפה ההורים שלו. ילד ששוכב כמו מת, שמנתק את הנפש מהגוף שלו, כדי לשרוד. שירותי רפואה הרבה אנשים יכולים לתת, אבל אנחנו יכולים לתת משהו אחר, לחבר מחדש את הגוף והנפש, לתמוך ולחבק. החלטנו שאנחנו נהיה המקום הבטוח בשבילם, שאנחנו נהיה אלה שרואים אותם, ששואלים אותם איך הם מרגישים, שקוראים לנפש לחזור."