טיפול זוגי הוא סוג של טיפול נפשי המסייע לאנשים הנמצאים בקשר זוגי ללמוד על מערכת היחסים שלהם, לפתור קונפליקטים ולשפר את שביעות הרצון ממערכת היחסים שלהם. לטיפול זוגי ישנן גישות שונות, למשל: טיפול בגישה קוגניטיבית התנהגותית, טיפול בגישה פסיכודינמית, בגישת יחסי אובייקט, טיפול נרטיבי, טיפול ממוקד רגשות, טיפול בשיטת אימאגו ועוד, אך בכולן התייחסות היא למערכת היחסים עצמה, וטיפול בה.
שימור הזוגיות אינו המטרה בטיפול זוגי, אלא שיפור חייהם של שני בני הזוג, כך שלעתים טיפול זוגי יוכל לא רק לסייע לבני הזוג להישאר יחד ולשפר את מערכת היחסים, אלא גם לקבל את ההחלטה להיפרד לטובת שני הצדדים.
בני זוג יכולים להגיע לטיפול זוגי בכל גיל, בכל סטטוס משפחתי - בין אם הם נשואים ובין אם לאו, בין אם הם בעלי מגדרים שונים או לא ובין אם הם גרים ביחד או לא. הקונפליקטים שיכולים להביא זוג להגיע לטיפול זוגי הם מרובים ואישיים. הנפוצים שבהם הם כאלה שנובעים מהמעבר למגורים משותפים, הבאת ילדים לעולם, אובדן מקום עבודה של אחד מבני הזוג, בגידה ומשבר אמון, פרישה של אחד מבני הזוג, או כל שינוי או הפרעה אחרים שמערערים את יציבות הקשר.
לעתים, כאשר ישנם ילדים בתמונה, ונוצר הרושם שהקונפליקט או הקושי אינם רק בין בני הזוג אלא משפיעים ומושפעים מיתר בני המשפחה, מומלץ יהיה לפנות לטיפול משפחתי. טיפול משפחתי נועד למשפחות, בשל קונפליקטים, קשיים או מצבי משבר שנובעים ממערכת הקשרים ויחסי הגומלין בתוך המשפחה. הטיפול הוא לרוב קצר מועד ביחס לטיפול אישי ולרוב יש לו מטרה מוגדרת. טיפול משפחתי מתמקד באינטראקציות ובדינמיקות המשפחתיות. הוא חוקר את הדפוסים, הקונפליקטים ואופני התקשורת של המערכת המשפחתית, ומסייע להתמודד איתם באמצעות שיפור כישורי השיחה והתקשורת, מתן כלים להתמודדות עם סיטואציות משפחתיות מאתגרות.