תשס"ו
אחרי חטא עגל הזהב בספר שמות פרק לב (ט) וַיֹּאמֶר ה' אֶל משֶׁה רָאִיתִי אֶת הָעָם הַזֶּה וְהִנֵּה עַם קְשֵׁה עֹרֶף הוּא: (י) וְעַתָּה הַנִּיחָה לִּי וְיִחַר אַפִּי בָהֶם וַאֲכַלֵּם וְאֶעֱשֶׂה אוֹתְךָ לְגוֹי גָּדוֹל: אלוהים ניחם על מעשיו לתחינתו של משה. אבל מרגע זה ואילך מכינים עצמם בני ישראל להגיע לארץ ישראל. חטא המרגלים יאריך את הדרך לכדי ארבעים שנה. במסע זה לומדים בני ישראל לומדים לפרטי פרטים על דרכי הקשר בין אדם לאלוהים ובין אלוהים לאדם ודרכים לחיים בין אדם לחברו. תורת חיים שלמה מועברת לבני ישראל כדי להיות ראויים לחיות בארץ ישראל לבטח.
פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.
פרשת נשא ספר במדבר פרקים ד' פסוק כ"א-ז
תשס"ה
מי המרים המאררים התנהלות הקנאי והחשדן
ספר במדבר פרק ה
ואם את/ה מקנאים, חושדים בבעל או באישה: (יא) וַיְדַבֵּר ה' אֶל משֶׁה לֵּאמֹר: (יב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אִישׁ אִישׁ כִּי תִשְׂטֶה אִשְׁתּוֹ וּמָעֲלָה בוֹ מָעַל: (יג) וְשָׁכַב אִישׁ אֹתָהּ שִׁכְבַת זֶרַע וְנֶעְלַם מֵעֵינֵי אִישָׁהּ וְנִסְתְּרָה וְהִיא נִטְמָאָה וְעֵד אֵין בָּהּ וְהִוא לֹא נִתְפָּשָׂה:
הרגשות הקינאה והחשדנות גוברות והולכות: (יד) וְעָבַר עָלָיו רוּחַ קִנְאָה וְקִנֵּא אֶת אִשְׁתּוֹ וְהִוא נִטְמָאָה אוֹ עָבַר עָלָיו רוּחַ קִנְאָה וְקִנֵּא אֶת אִשְׁתּוֹ וְהִיא לֹא נִטְמָאָה:
מתחיל עימות בינך לבין בעלך/אישתך. אינני אשם/ה! אומר/ת המואשם/ת. את/ה כן אשם/ה מתעקש/ת המאשים/ה! מי ישפוט בינכם? הצדק? הפוליגרף? מכונת האמת? הפסיכולוג? חבר טוב? האמון ביניכם? ההיסטוריה המשותפת שלכם? (טו) וְהֵבִיא הָאִישׁ אֶת אִשְׁתּוֹ אֶל הַכֹּהֵן וְהֵבִיא אֶת קָרְבָּנָהּ עָלֶיהָ עֲשִׂירִת הָאֵיפָה קֶמַח שְׂעֹרִים לֹא יִצֹק עָלָיו שֶׁמֶן וְלֹא יִתֵּן עָלָיו לְבֹנָה כִּי מִנְחַת קְנָאֹת הוּא מִנְחַת זִכָּרוֹן מַזְכֶּרֶת עָוֹן: (טז) וְהִקְרִיב אֹתָהּ הַכֹּהֵן וְהֶעֱמִדָהּ לִפְנֵי ה':
השופט הנבחר על ידיכם, מבקש מהנאשם/ת להישבע, להצהיר בגלוי על חפותו/ה. זהו רגע משפיל ביותר. המואשם/ת נאלץ/ת להגן על עצמו/ה במו פיו/ה. רק מילותיו/ה הם עדות ליושרו/ה. האם יאמינו למילותיו/ה לשבועה? (יז) וְלָקַח הַכֹּהֵן מַיִם קְדשִׁים בִּכְלִי חָרֶשׂ וּמִן הֶעָפָר אֲשֶׁר יִהְיֶה בְּקַרְקַע הַמִּשְׁכָּן יִקַּח הַכֹּהֵן וְנָתַן אֶל הַמָּיִם: (יח) וְהֶעֱמִיד הַכֹּהֵן אֶת הָאִשָּׁה לִפְנֵי ה' וּפָרַע אֶת רֹאשׁ הָאִשָּׁה וְנָתַן עַל כַּפֶּיהָ אֵת מִנְחַת הַזִּכָּרוֹן מִנְחַת קְנָאֹת הִוא וּבְיַד הַכֹּהֵן יִהְיוּ מֵי הַמָּרִים הַמְאָרֲרִים: (יט) וְהִשְׁבִּיעַ אֹתָהּ הַכֹּהֵן וְאָמַר אֶל הָאִשָּׁה אִם לֹא שָׁכַב אִישׁ אֹתָךְ וְאִם לֹא שָׂטִית טֻמְאָה תַּחַת אִישֵׁךְ הִנָּקִי מִמֵּי הַמָּרִים הַמְאָרֲרִים הָאֵלֶּה: (כ) וְאַתְּ כִּי שָׂטִית תַּחַת אִישֵׁךְ וְכִי נִטְמֵאת וַיִּתֵּן אִישׁ בָּךְ אֶת שְׁכָבְתּוֹ מִבַּלְעֲדֵי אִישֵׁךְ:
השופט גם מציע מבחן אמון, מעשה או פעולה שיוכיחו נאמנות. אולי פעולה שיש עמה סיכון, השקעה, הקרבת קורבן אישי, כדי שלמילים יהיה יותר תוקף. עוד רגע משפיל בדרך להוכחת החפות. (כא) וְהִשְׁבִּיעַ הַכֹּהֵן אֶת הָאִשָּׁה בִּשְׁבֻעַת הָאָלָה וְאָמַר הַכֹּהֵן לָאִשָּׁה יִתֵּן ה' אוֹתָךְ לְאָלָה וְלִשְׁבֻעָה בְּתוֹךְ עַמֵּךְ בְּתֵת ה' אֶת יְרֵכֵךְ נֹפֶלֶת וְאֶת בִּטְנֵךְ צָבָה: (כב) וּבָאוּ הַמַּיִם הַמְאָרֲרִים הָאֵלֶּה בְּמֵעַיִךְ לַצְבּוֹת בֶּטֶן וְלַנְפִּל יָרֵךְ וְאָמְרָה הָאִשָּׁה אָמֵן אָמֵן: (כג) וְכָתַב אֶת הָאָלֹת הָאֵלֶּה הַכֹּהֵן בַּסֵּפֶר וּמָחָה אֶל מֵי הַמָּרִים: (כד) וְהִשְׁקָה אֶת הָאִשָּׁה אֶת מֵי הַמָּרִים הַמְאָרֲרִים וּבָאוּ בָהּ הַמַּיִם הַמְאָרֲרִים לְמָרִים: (כה) וְלָקַח הַכֹּהֵן מִיַּד הָאִשָּׁה אֵת מִנְחַת הַקְּנָאֹת וְהֵנִיף אֶת הַמִּנְחָה לִפְנֵי ה' וְהִקְרִיב אֹתָהּ אֶל הַמִּזְבֵּחַ: (כו) וְקָמַץ הַכֹּהֵן מִן הַמִּנְחָה אֶת אַזְכָּרָתָהּ וְהִקְטִיר הַמִּזְבֵּחָה וְאַחַר יַשְׁקֶה אֶת הָאִשָּׁה אֶת הַמָּיִם: (כז) וְהִשְׁקָהּ אֶת הַמַּיִם וְהָיְתָה אִם נִטְמְאָה וַתִּמְעֹל מַעַל בְּאִישָׁהּ וּבָאוּ בָהּ הַמַּיִם הַמְאָרֲרִים לְמָרִים וְצָבְתָה בִטְנָהּ וְנָפְלָה יְרֵכָהּ וְהָיְתָה הָאִשָּׁה לְאָלָה בְּקֶרֶב עַמָּהּ: (כח) וְאִם לֹא נִטְמְאָה הָאִשָּׁה וּטְהֹרָה הִוא וְנִקְּתָה וְנִזְרְעָה זָרַע:
(כט) זֹאת תּוֹרַת הַקְּנָאֹת אֲשֶׁר תִּשְׂטֶה אִשָּׁה תַּחַת אִישָׁהּ וְנִטְמָאָה: (ל) אוֹ אִישׁ אֲשֶׁר תַּעֲבֹר עָלָיו רוּחַ קִנְאָה וְקִנֵּא אֶת אִשְׁתּוֹ וְהֶעֱמִיד אֶת הָאִשָּׁה לִפְנֵי ה' וְעָשָׂה לָהּ הַכֹּהֵן אֵת כָּל הַתּוֹרָה הַזֹּאת: (לא) וְנִקָּה הָאִישׁ מֵעָוֹן וְהָאִשָּׁה הַהִוא תִּשָּׂא אֶת עֲוֹנָהּ:
מהי תורת הקנאות שלכם? איך תפעלו ברגעים של חשדנות, של אובדן אמון, של יחוס כוונות רעות. הרי רגעים כאלו יש בכל רגע ורגע.
"אתה מאחר כי לא איכפת לך ממני."
"שכחת להביא מה שביקשתי, כי זה לא מספיק חשוב לך."
"אני לא מאמין/ה שמה שאמרת נכון."
"פגעת בי לא סתם! רצית לפגוע בי."
שלא נדע חשד
שבת שלום
יששכר
פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.
תשס"ד פרשת נשא פרק ד פסוק כ"ה- פרק ז.
*משפחות שונות מקבלות תפקידים שונים בעבודת המשכן.
בעל התפקיד מקבל כוח רב. הוא זקוק להרבה ניקיון כפיים כדי לא לנצל את מעמדו לרעה. עונש מוות מתואר לא אחת למועלים בתפקידם בקודש.
*המצורע והזב נשלחים אל מחוץ למחנה כי הם מטמאים אותו.
המטרה להיות עם טהור ולהזמין הקפדה על טוהרה.
*מי שחוטא הוא אשם ועליו להתוודות, להשיב את אשמתו ולהוסיף בנוסף פיצוי חמישית. ואם אינו יכול לתת פיצוי נוסף, יביא קרבן שלם או שווה ערך כסף ככפרה. על החוטאים והפוגעים באחר, להתוודות לתקן את העוול ולהוסיף פיצוי לנפגע.
*אישה המועלת באמון בעלה, הנואפת, זו שנכנסה בה רוח שטות. אם לבעל אין הוכחות, ועדיין חושד ומקנא, האישה מובאת אל הכהן הגדול לטכס שבו פורעים את שערה, והיא שותה מים המכונים "מי מרים מאררים". קללות נכתבות על קלף, מים שוטפים את הכתוב והאישה שותה את הנוזל. אם ביטנה נופלת, היא בוגדת. אם היא טהורה היא יכולה להמשיך ולהוליד ילדים.
חטא הבגידה מסכן את האישה עד לאי אפשרות להביא ילדים לעולם.
*מצוות הרוצה להיות נזיר הם לא לשתות יין ולא להעביר תער על ראשו. הנזירות היא לתקופת זמן מוגבלת.
הנזירות ביהדות מראה שאין ביטול חיי העולם הזה כמו בנצרות.
*מופיעה ברכת הכהנים. הנאמרת עד היום בבתי הכנסת. במדבר ו' (כ"ד) יְבָרֶכְךָ ה' וְיִשְׁמְרֶךָ: (כה) יָאֵר ה' פָּנָיו אֵלֶיךָ וִיחֻנֶּךָּ: (כו) יִשָּׂא ה' פָּנָיו אֵלֶיךָ וְיָשֵׂם לְךָ שָׁלוֹם:
המביא קרבן זוכה לזכות להיות נשמר על ידי אלוהים, לסליחה על חטאים ולשלום.
*משה מקדש את המשכן ונשיאי ישראל מביאים קרבנם בפני אלוהים בפעם הראשונה. ה' מצווה על משה שבכל יום יביא נשיא אחד את קרבנו. אחרי 12 ימי הקרבת קרבנות, משה בא לאהל מועד ושומע קול מדבר אליו מן הכפורת.
חלפו שנים עשר ימים מפחידים וקשים של הקרבת קרבנות בפעם הראשונה עבור כל עם ישראל. האירוע מעורר תקוות על הקשר בין בני ישראל לאלוהים.
כיצד מתנהגים אחרי פגיעה באחר?
החוטא והפוגע יתוודה, יקריב קרבן ויפצה את הנפגע. כאשר אתם פוגעים באחר? האם את עושים משהו פרט לבקשת סליחה? נסו להוסיף פיצוי לתהליך. נסו להוסיף גם שאלה. מה למדתם על עצמכם מכל התהליך? זהו תהליך של תשובה, כלומר צמיחה אישית. זהו תהליך של למידה עצמית באמצעות התייחסות לאחר. ספרו זה לזה על ניסיונות שעברתם.
במדבר ה' (ו) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אִישׁ אוֹ אִשָּׁה כִּי יַעֲשׂוּ מִכָּל חַטֹּאת הָאָדָם לִמְעֹל מַעַל בַּיהֹוָה וְאָשְׁמָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא: (ז) וְהִתְוַדּוּ אֶת חַטָּאתָם אֲשֶׁר עָשׂוּ וְהֵשִׁיב אֶת אֲשָׁמוֹ בְּרֹאשׁוֹ וַחֲמִישִׁתוֹ יֹסֵף עָלָיו וְנָתַן לַאֲשֶׁר אָשַׁם לוֹ:
משמעות הבגידה לחיי הנישואים
בהנחה שאשמת הגבר והאישה בבגידה שווים. בגידה על פי התורה היא הרס חיי המשפחה ואי אפשרות להמשיך להביא ילדים לעולם. מה משמעות הבגידה עבורכם? מאיזה רגע יחסים עם האחר הם בגידה? חבר שילך עם חבר אחר לסרט, בלי שסיפר זאת לחברו הטוב? נשוי או נשואה שישבו עם בן המין השני בבית קפה לשיחת רעים ללא ידיעת בן הזוג? האם יש כפרה על בגידה כמו בעניין פגיעה באחר שניתן לכפר עליה באמצעות התהליך שתואר?
במדבר ה (כח) וְאִם לֹא נִטְמְאָה הָאִישָּׁה וּטְהֹרָה הִוא וְנִקְּתָה וְנִזְרְעָה זָרַע:
האם זה מוכר לך? קרה לך? מה תעשה/י? למה דווקא ככה?
שבת שלום.
יששכר עשת
אחת מדרכי הקשר בין אלוהים לאדם היא ברכת הכוהנים במדבר פרק ו (כב) וַיְדַבֵּר ה' אֶל משֶׁה לֵּאמֹר: (כג) דַּבֵּר אֶל אַהֲרֹן וְאֶל בָּנָיו לֵאמֹר כֹּה תְבָרֲכוּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אָמוֹר לָהֶם:
(כד) יְבָרֶכְךָ ה' וְיִשְׁמְרֶךָ:
(כה) יָאֵר ה' פָּנָיו אֵלֶיךָ וִיחֻנֶּךָּ:
(כו) יִשָּׂא ה' פָּנָיו אֵלֶיךָ וְיָשֵׂם לְךָ שָׁלוֹם:
אבות מכסים את בניהם בטליתות וביחד מקשיבים למילים המרגיעות. אלוהים בעצמו מברך אותנו, ללא מתווכים. את הברכה אומרים הכוהנים המשמשים בקודש, אבל אין זו ברכתם אלא בירכת הקדוש ברוך הוא. (כז) וְשָׂמוּ אֶת שְׁמִי עַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וַאֲנִי אֲבָרֲכֵם:
אלוהים יברך אותנו.
אלוהים ישמור עלינו.
אלוהים יאיר לנו פניו
אלוהים יחון, יסלח לנו.
אלוהים ישא את פניו אלינו.
אלוהים יישם לנו שלום.
לקראת חג השבועות הוא חג מתן תורה וחג הביכורים. נתכונן נתארגן ונעמיק. ולוואי ונזכה השנה שלא נחטא שוב בחטא העגל וישברו הלוחות.
שבוע טוב
יששכר |