ל"ג בעומר
יום של שמחה בתקופת חמישים ימי אבל של ספירת העומר.
חג לזכר מאבקם של היהודים על עצמאותם
המאבק נכשל אבל הכמיהה לחירות לא דאכה במשך אלפיים שנה.
מרד בר-כוכבא, אגדות והיסטוריה.
הרומאים כבשו את ארץ ישראל והרסו את בית המקדש. במקום בית המקדש בנו מקדש לאלילם יופיטר. הקיסר אדריאנוס הרומאי גזר על היהודים איסורים שונים, כולל איסור ברית מילה.
לא כולם הסכימו לכניעה ובתוך מערות במדבר יהודה התאמנו המורדים היהודים ובראשם שמעון בן-כוסיבא. ורבי עקיבא ותלמידיו שאמר על בר כוכבא " דרך כוכב מיעקוב" ולכן כונה בר-כוכבא כי תאיר לעם את דרכו לחופש כמו כוכב.
המרידה הוכנה במשך זמן רב. תחת מנהיגותו של בר כוכבא בנו היהודים מערכות מערות, מנהרות, אולמות ומסתורים תת קרקעיים, הכנת מסתורים אלו ערכה מספר שנים. בהכנה השתתפו כל האזרחים. העם התאחד למאמץ למשך תקופה ארוכה מתחת לאפם של הרומאים.
לבר כוכבא היה כוח פיזי רב והוא מזכיר את שמשון הגיבור. "היה מקבל אבני בליסטרא באחת מארכובותיו, וזורקן והורג בהן כמה נפשות". את לוחמיו היה בוחן באמצעות קטיעת אצבעם וחכמים העירו לו: "עד מתי אתה עושה את ישראל בעלי מומין". מבחן אחר של גיוס לצבא היה "מבחן הארז" גיוס לצבא של מי שהצליח לעקור ארז מארזי הלבנון תוך כדי רכיבה על סוס.
המרד פרץ, על ההרים הגבוהים הודלקו מדורות גדולות כדי להודיע ללוחמים המורדים כי יש לצאת לקרב. בר כוכבא וחייליו נלחמו באומץ רב וכבשו לאט לאט את הארץ.
יום אחד הקיפו חיילים את מחנהו של בר-כוכבא והוא נלקח בשבי. בר כוכבא הוכנס לכלוב אחד עם אריה טורף. בר-כוכבא לא נבהל, שלח מבט חודר אל האריה והאריה נשכב למרגלותיו. בר-כוכבא עלה על גב האריה ורכב עליו אל החופש ואל חייליו. יחד הכו ברומאים ושחררו את הארץ מהכיבוש הרומאי. על כל גבעה הודלקו שוב המדורות והפעם כבשורה לניצחון .
בר כוכבא הוביל את העם למרד שלא היה לו סיכוי, אשר הביא לחורבן, לשמד ולגלות, שתוצאותיה נמשכות כאלף שמונה מאות שנה עד היום.
בהליך איטי של כמה מאות שנים עד המאה השמינית, התרוקנה הארץ מתושביה היהודים. המרכז עבר לבבל ואחר לספרד צפון אפריקה אירופה ארה"ב. מהמאה השנייה שוב יש ישוב יהודי קטן בארץ ישראל אך ללא ישות מדינית.
רדיפות היהודים נמשכו לאורך כל שנות הגלות, מוסלמים, נוצרים, פרעות, מסעות צלב אינקוויציה, שואה, היטלר, גירושי ורציחות סטאלין, הערבים. עד ששוב חזרנו לארצנו אחרי אלפיים שנות גלות.
חג שמח
יששכר
תנועות הנוער הציוניות לפני הקמת המדינה ובמדינת ישראל קבעו את יום ל"ג בעומר כיום המרכזי שלהן. ביום זה קיימו עצרות ומחנות וציינו את קבלת בני נוער החדשים לשורותיהן. החג סימל עבור התנועות הציוניות את הערכים המרכזיים שלהן: מאבק לעצמאות, מרד כנגד העבר, גבורה צבאית, יציאה אל הטבע ותקווה לגאולת עם ישראל.