חלק א
שער הזכירה פרק א
1. ...כְּשֶׁיַּרְגִּיל עַצְמוֹ לִהְיוֹת זָהִיר בִּלְשׁוֹנוֹ שֶׁלֹּא לְסַפֵּר לְעוֹלָם בִּגְנוּת חֲבֵרוֹ, אֲפִלּוּ אִם לֹא יִגְרֹם לוֹ הֶזֵּק בָּזֶה, וְכָל שֶׁכֵּן מִלִּגְרֹם לוֹ שֶׁיְּאַבֵּד מִחְיָתוֹ עַל יְדֵי זֶה וְגַם שֶׁלֹּא לְהַלְבִּין פָּנָיו עַל יְדֵי דִּבּוּרָיו הָרָעִים וְגַם מִלְּהַחְזִיק בְּמַחֲלֹקֶת עַל יְדֵי סִפּוּרָיו. שמור שלא תדבר בגנות האחר גם אם אין לא יגרם לו נזק מכך. וכמובן אם עלול להיגרם לו נזק: פרנסה, בושה, יצירת מחלוקת. למשל: שמעון ניכשל במבחן, ראובן לא היה שבע רצון מהקניה בחנות של שמעון, ראובן השתתף בהפגנת הימין, או השמאל, לוי עבר דירה כי לא היה מרוצה מדירתו הקודמת, זבולון עשה שטות כשקנה רכב זה.
2. בְּוַדַּאי יִזָּהֵר בְּעַצְמוֹ מִמֵּילָא מִגֶּזֶל וּגְנֵבָה גַּם כֵּן, כִּי הֲלֹא כְּבָר קִבֵּל עַל עַצְמוֹ לִהְיוֹת זָהִיר, אֲפִלּוּ שֶׁלֹּא לִגְרֹם לוֹ שׁוּם רֵעוּתָא וּגְנוּת עַל יְדֵי דִּבּוּרוֹ וְכָל שֶׁכֵּן בְּפֹעַל מַמָּשׁ, וְאִם כֵּן בְּהֶרְחֵב הַזְּמַן יִהְיֶה נָקִי מִכָּל הָעֲוֹנוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ: גזל וגניבה יובילו לשון הרע. יששכר לא החזיר את חובו. דן ראה שיש טעות בחשבון לטובתו ולא טרח לציין זאת בקופה. נפתלי קיבל יותר מדי עודף ולא החזיר אותו.
3. וְאַחַר כָּךְ אָמַר הַכָּתוּב (תְּהִלִּים ל"ד ט"ו), "סוּר מֵרָע", עַל כְּלַל הָעֲוֹנוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַמָּקוֹם. וְאַחַר כָּךְ אָמַר "עֲשֵׂה טוֹב". לחשוב על כל מעשה אם הוא רע ולהתרחק ממנו, ימנעו לשון הרע. מעשה רע עלול להביא לטפול אשמה על האחר או להוסיף שותף לדבר העבירה. כל החברה לא נכנסו לשיעור לא רק אני. לא אני נהגתי בלי רישיון זה שמעון. כולם מעשנים אמר לוי.
4. וְהָעִנְיָן הַזֶּה שֶׁל נְצִירַת הַלָּשׁוֹן הוּא שֹׁרֶשׁ וְעִקָּר לְרֹב עֲוֹנוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ וְגַם לְאֵיזֶה עֲוֹנוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַמָּקוֹם: שמעון כועס על לוי ומדבר על כך עם ראובן. לראובן יש ביקורת על לוי והוא מדבר על כך עם נפתלי. דן לא החזיר חוב לגד וטוען בפני שמעון שגד סתם קמצן.
מוזמנים להביא דוגמאות ולבחון אותם לאור עצות אלו.
שבוע טוב
יששכר |