פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.
פרשת מקץ בראשית מ'- מ"ד י"ז
חסוך שלא יחסר, עיקרון כלכלת משפחה מוסרי ברוח תורת החיים של אלוהים.
פחדי פרעה הם פחדים שכולנו חווים. יש תקופות טובות בהן אנו זוכים לחסד ולשכר על עמלנו. אבל האפשרות שכל זה יילקח מאיתנו, מטרידות ומאיימות. ככל שאנו מטפסים במעלה ההצלחה, הפחדים גדלים. וגם הפוך, אנחנו רוצים להתקדם, להשיג דירה רכב. לצורך העניין אנו פועלים במדיניות של השקעות, כלומר לוקחים סיכון מחושב שנוכל להחזיר את ההלוואה. לקניית דירה או רכב. ככל שמסתכנים יותר הרוכש גדל ואיתו הפחדים שלא נוכל לעמוד בתשלומים.
פרעה גילה אחריות כלפי עמו. הוא חיפש דרך למנוע את הרעה שעלולה הייתה להתרגש על ארצו. היה זה יוסף שידע ברוחו של אלוהים להציע את חכמת הכלכלה הפשוטה: "חסוך לעת צרה". על פי סיפור זה, תורת השם מציעה לנו את החיסכון לעתיד לבא ולעת צרה. זוהי גם דרכנו לחוות את ידיעת מגבלותינו ואת גבולות עוצם ידינו. כמה אנו חוסכים לעת צרה? לגמלאות? לרכישה יקרה? כמה אנו מוכנים להוריד ברמת חיינו ביום יום למען עתיד?
פרעה המפוחד מחלומות קורא ליוסף. בראשית מ"א (יד) וַיִּשְׁלַח פַּרְעֹה וַיִּקְרָא אֶת יוֹסֵף וַיְרִיצֻהוּ מִן הַבּוֹר וַיְגַלַּח וַיְחַלֵּף שִׂמְלֹתָיו וַיָּבֹא אֶל פַּרְעֹה: (טו) וַיֹּאמֶר פַּרְעֹה אֶל יוֹסֵף חֲלוֹם חָלַמְתִּי וּפֹתֵר אֵין אֹתוֹ וַאֲנִי שָׁמַעְתִּי עָלֶיךָ לֵאמֹר תִּשְׁמַע חֲלוֹם לִפְתֹּר אֹתוֹ:
פרשנות יוסף לחלומות תואמת את רוחה תורת החיים שציווה אלוהים כפי שאנו אומרים בתפילת עמידה: "כִי בְאוֹר פָּנֶיךָ נָתַתָּ לָּנוּ ה' אֱלֹהֵינוּ תּוֹרַת חַיִּים..." (טז) וַיַּעַן יוֹסֵף אֶת פַּרְעֹה לֵאמֹר בִּלְעָדָי אֱלֹהִים יַעֲנֶה אֶת שְׁלוֹם פַּרְעֹה: (כח) הוּא הַדָּבָר אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי אֶל פַּרְעֹה אֲשֶׁר הָאֱלֹהִים עֹשֶׂה הֶרְאָה אֶת פַּרְעֹה:
יוסף מביע את פחדיו של כל בעל רכוש ושליטה. מה שיש עלול לא להיות.(כט) הִנֵּה שֶׁבַע שָׁנִים בָּאוֹת שָׂבָע גָּדוֹל בְּכָל אֶרֶץ מִצְרָיִם: (ל) וְקָמוּ שֶׁבַע שְׁנֵי רָעָב אַחֲרֵיהֶן וְנִשְׁכַּח כָּל הַשָּׂבָע בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם וְכִלָּה הָרָעָב אֶת הָאָרֶץ: (לא) וְלֹא יִוָּדַע הַשָּׂבָע בָּאָרֶץ מִפְּנֵי הָרָעָב הַהוּא אַחֲרֵי כֵן כִּי כָבֵד הוּא מְאֹד:
יוסף גיבש את יעוצו גם על פי תורת החיים של אלוהים. (לד) יַעֲשֶׂה פַרְעֹה וְיַפְקֵד פְּקִדִים עַל הָאָרֶץ וְחִמֵּשׁ אֶת אֶרֶץ מִצְרַיִם בְּשֶׁבַע שְׁנֵי הַשָּׂבָע: (לה) וְיִקְבְּצוּ אֶת כָּל אֹכֶל הַשָּׁנִים הַטֹּבוֹת הַבָּאֹת הָאֵלֶּה וְיִצְבְּרוּ בָר תַּחַת יַד פַּרְעֹה אֹכֶל בֶּעָרִים וְשָׁמָרוּ: (לו) וְהָיָה הָאֹכֶל לְפִקָּדוֹן לָאָרֶץ לְשֶׁבַע שְׁנֵי הָרָעָב אֲשֶׁר תִּהְיֶיןָ בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם וְלֹא תִכָּרֵת הָאָרֶץ בָּרָעָב:
פרעה מקבל את דברי יוסף שהם דברי אלוהים: (לז) וַיִּיטַב הַדָּבָר בְּעֵינֵי פַרְעֹה וּבְעֵינֵי כָּל עֲבָדָיו:
ובמשפחה שלנו? הצעת שלושה השלישים לתוכנית חיים כלכלית
נחלק את ההכנסות שלנו לשלושה שלישים.
שליש לצריכה וגמילות חסד: כיצד נחיה ביום יום? מה תהיה איכות חיינו החומרית? רמת חיינו? ומתוך כך גם המעשר לגמילות חסד שנתרום בכסף, בזמן ובכוח לנזקקים.
שליש להשקעות: נשקיע על ידי הלוואה כדי לרכוש דירה, רכב, עסק, חנות, מגרש, השכלה.
שליש לחיסכון וביטוח לעתיד, לעת ירידה בכושר התפרנסות ולעת צרה: פנסיה, ביטוח חיים, ביטוח אובדן כושר עבודה,ביטוח רפואי.
כל שינוי משנה משהו בחיים ומייצר בעיות אחרות.
אם נצרוך יותר בהווה: איכות חיינו בעתיד תהיה נמוכה יותר, יהיו לנו בהווה יותר דאגות לעתיד, יהיה לנו בסיס חלש יותר כדי לספוג למכה כלכלית, יהיו פחות נכסים שמבססים אותנו. איכות החיים בהווה טובה, רווחה חומרית, הנאות רבות יותר בעכשיו וגם אפשרות ליותר גמילות חסד.
אם נחסוך יותר: ההווה יהיה פחות מרווח, נשקיע פחות בנכסים אפשריים יקרים, נדאג פחות לעתיד ולמכה כלכלית אפשרית.
אם נשקיע יותר בנכסים: ההווה יהיה פחות מרווח. העתיד יהיה פחות בטוח, אם כי נכסים נותנים הרגשת ביטחון כי הם ניתנים למימוש. הסיכון שניקח גדול יותר והדאגה לכושר החזר ההלוואות גדולה יותר.
יוסף זיהה סימנים מוקדמים לצורך לחסכון גדול יותר. ואנחנו? איך נזהה את הסימנים על פי מה נחליט, לחסוך, להסתכן בהשקעות, לחיות את העכשיו?
חג אורים שמח
יששכר
|