פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים. תשס"ה
פרשת וישלח בראשית ל"ב ג' - ל"ו
מי מקור הסמכות שלך? בפני מי תיתן דין וחשבון.
יראה שמים, יראת אלוהים, יראה אחרת?
בפני מי אנו נותנים דין וחשבון? מי מקור הסמכות שלנו? אנחנו בעצמנו? המוסר והתרבות? אלוהים? הטבע? ההומניזם? החוק? השכל הישר והמדע? במשנה במסכת אבות פרק ג' א' אומר עֲקַבְיָא בֶן מַהֲלַלְאֵל "הִסְתַּכֵּל בִּשְׁלשָׁה דְבָרִים וְאֵין אַתָּה בָא לִידֵי עֲבֵרָה. דַּע, מֵאַיִן בָּאתָ, וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ, וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן. מֵאַיִן בָּאתָ, מִטִּפָּה סְרוּחָה, וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ, לִמְקוֹם עָפָר רִמָּה וְתוֹלֵעָה. וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן, לִפְנֵי מֶלֶךְ מַלְכֵי הַמְּלָכִים הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא:" זוהי הצעתו של עקיבא. וכל אחד מאיתנו? מי הבוס שלו?
יעקב ומשפחתו חוזרים לארץ כנען. הוא בדרך לפגוש את אחיו עשיו שנשבע להרגו. וכך מסופר בבראשית ל"ב "(ו) וַיָּשֻׁבוּ הַמַּלְאָכִים אֶל יַעֲקֹב לֵאמֹר בָּאנוּ אֶל אָחִיךָ אֶל עֵשָׂו וְגַם הֹלֵךְ לִקְרָאתְךָ וְאַרְבַּע מֵאוֹת אִישׁ עִמּוֹ: יעקב מפחד מעשיו. (ז) וַיִּירָא יַעֲקֹב מְאֹד...: בצר לו הוא פונה לאלוהים, (ט) וַיֹּאמֶר יַעֲקֹב אֱלֹהֵי אָבִי אַבְרָהָם וֵאלֹהֵי אָבִי יִצְחָק ה' הָאֹמֵר אֵלַי שׁוּב לְאַרְצְךָ וּלְמוֹלַדְתְּךָ וְאֵיטִיבָה עִמָּךְ: אני חלש וקטן מודה יעקב, (י) קָטֹנְתִּי מִכֹּל הַחֲסָדִים וּמִכָּל הָאֱמֶת אֲשֶׁר עָשִׂיתָ אֶת עַבְדֶּךָ כִּי בְמַקְלִי עָבַרְתִּי אֶת הַיַּרְדֵּן הַזֶּה...: רק אתה יכול להציל אותי, (יא) הַצִּילֵנִי נָא מִיַּד אָחִי מִיַּד עֵשָׂו כִּי יָרֵא אָנֹכִי אֹתוֹ פֶּן יָבוֹא וְהִכַּנִי אֵם עַל בָּנִים:"
אלוהים הוא מקור הסמכות שלו ובאופן טבעי הוא מביע פחדו בפניו ומבקש את עזרתו. אמנם אלוהים הבטיח הבטחה כללית ליעקב, אבל כרגע הוא פונה אליו ומבקש ממנו השגחה פרטית. כמו שאנו סומכים על אורח חיים בריא או על החוק, אבל ברגע שאנו מאוימים, אנו פונים לסמכות עליונה כגון רופא, משטרה, צו מצפון, כושר השיפוט שלנו וכו' ומבקשים הגנה וסיוע.
הצעה אחרת לגמרי מציעים חכמנו זיכרונם לברכה במקומות שונים, יראת שמים או יראת אלוהים היא תחליף ליראת האיומים במציאות. במדרש בפרקי דרבי אליעזר פרק ל"ו מוצע לנו "...אל תתיירא מפני איש, שוטר ומושל, אלא מפני איש שאין בו יראת שמים..."
בספר משלי פרק י"ד מציע המחבר הצעה מרחיקת לכת עוד יותר, הוא מציע את יראת ה' כמקור לביטחון. (כו) בְּיִרְאַת ה' מִבְטַח עֹז וּלְבָנָיו יִהְיֶה מַחְסֶה: (כז) יִרְאַת ה' מְקוֹר חַיִּים לָסוּר מִמֹּקְשֵׁי מָוֶת: ובפרק א' במשלי (ז) יִרְאַת ה'...היא...רֵאשִׁית דָּעַת חָכְמָה וּמוּסָר...שרק...אֱוִילִים בָּזוּ...לה:
אנו פוגשים את יעקב בפני הבחירה ביראת אלוהים במקום ביראה מפני עשיו. כדברי התלמוד הבבלי במסכת ברכות דף לג/ב "ואמר רבי חנינא הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים שנאמר ועתה ישראל מה ה' אלהיך שואל מעמך כי אם ליראה את ה'..."
שוב לילה ושוב יעקב לבד. בבראשית ל"ב אנו קוראים על מאבקו להיות ירא שמיים: לבטוח בסמכות העליונה שבחר לשים מעליו. "(כד) וַיִּוָּתֵר יַעֲקֹב לְבַדּוֹ וַיֵּאָבֵק אִישׁ עִמּוֹ עַד עֲלוֹת הַשָּׁחַר: הוא מבין כי זהו שליח אלוהים. (כה) וַיַּרְא כִּי לֹא יָכֹל לוֹ וַיִּגַּע בְּכַף יְרֵכוֹ וַתֵּקַע כַּף יֶרֶךְ יַעֲקֹב בְּהֵאָבְקוֹ עִמּוֹ: יעקב נפגע, וזועק את זעקתו בשארית כוחו. מול בקשת המלאך לשחררו, הוא קורא: (כו) וַיֹּאמֶר שַׁלְּחֵנִי כִּי עָלָה הַשָּׁחַר וַיֹּאמֶר לֹא אֲשַׁלֵּחֲךָ כִּי אִם בֵּרַכְתָּנִי: (כח) וַיֹּאמֶר לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ כִּי אִם יִשְׂרָאֵל כִּי שָׂרִיתָ עִם אֱלֹהִים וְעִם אֲנָשִׁים וַתּוּכָל... (ל) וַיִּקְרָא יַעֲקֹב שֵׁם הַמָּקוֹם פְּנִיאֵל כִּי רָאִיתִי אֱלֹהִים פָּנִים אֶל פָּנִים וַתִּנָּצֵל נַפְשִׁי: (לא) וַיִּזְרַח לוֹ הַשֶּׁמֶשׁ כַּאֲשֶׁר עָבַר אֶת פְּנוּאֵל וְהוּא צֹלֵעַ עַל יְרֵכוֹ: (לב) עַל כֵּן לֹא יֹאכְלוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת גִּיד הַנָּשֶׁה אֲשֶׁר עַל כַּף הַיָּרֵךְ עַד הַיּוֹם הַזֶּה כִּי נָגַע בְּכַף יֶרֶךְ יַעֲקֹב בְּגִיד הַנָּשֶׁה:
המאבק הפנימי של יעקב עם אמונתו תם. הוא יוצא ממנו ירא אלוהים. הוא גם חווה סוג של פגיעה בהיותו ירא אלוהים. אי אכילת גיד הנשה מזכירה לנו את האפשרות להיות יראי שמים ופחות יראי איומים ארציים. עלינו לעשות את ההשתדלות שלנו, לפעול להגנתנו בדרך תורת אלוהים והשאר לבטוח באלוהים.
ניתן לנהל שיח מתמשך ומעמיק עם מקור הסמכות שזיהנו וששמנו מעלינו. ניתן לחזק את אמונתנו בחסדו וטוב ליבו של מקור הסמכות שבחרנו לשים מעלינו. נוכל לעשות את ההשתדלות שלנו, והשאר בידיו.
ברגע שננצח את מאבקנו, נהיה משיחים קטנים בעולמנו הפנימי, כפי שחזה ישעיהו בפרק י"א (א) משיח זה אלו הן תכונותיו, (ב) וְנָחָה עָלָיו רוּחַ ה' רוּחַ חָכְמָה וּבִינָה רוּחַ עֵצָה וּגְבוּרָה רוּחַ דַּעַת וְיִרְאַת ה': יש בו שכל, השכלה וידע, אינטואיציות, ניסיון חיים, ראיה רוחנית ויראת מקור סמכותו שהוא האלוהים.
שבוע טוב
יששכר |