שלום חברים.
הצווי בפסוק הראשון של פרשת השבוע מגדיר גם את הציפיה מהשופטים: "ושפטו את העם משפט צדק".
ואני אומר לעצמי כמה אנחנו רחוקים מהשאיפה הזאת! היא בכלל אפשרית?
בני אדם מסוגלים לשפוט משפט צדק? זו תכונה אנושית בכלל? בני אדם מסוגלים לשמוע שני צדדים שטוענים טענות הפוכות, שמתארים עובדות הפוכות בעניין העומד לשיפוט, ולדעת מי "דובר אמת בלבבו" ומי משקר בעזות פנים?
אני חוזר לדברי משה אל השופטים בפרשת דברים "כי המשפט לאלהים הוא". את זה אני מבין. היכולת לשפוט היא תכונה אלוהית. היכולת לשפוט היא היכולת לדעת כליות ולב. שופטים כמובן אינם בעלי תכונות כאלה.
בימים אלה, כשהסערות סביב מערכת המשפט גועשות ורועשות חדשות לבקרים, אני מרגיש שאנחנו צריכים בעיקר להתפכח מהאשליה. אשלית משפט הצדק דומה מאד לאשלית ידיעת האמת שדנו בה ארוכות בפורום. אמת איננה נחלתו של איש ואף שופט איננו יודע היכן האמת ואיפה הצדק. שופט עשוי להיות שופט טוב. הוא יכול במקרה האידיאלי לרצות לעשות צדק כמיטב יכולתו. במקרה הלא אידיאלי, כשהשופט איננו משה רבנו או שלמה המלך החכם מכל אדם, כשאלפי שופטים דנים בתיקים רבים מדי יום, הקשר בין עבודתם של אלה לבין עשית צדק וברור האמת הוא מקרי לחלוטין. שופטי צדק ויודעי אמת כנראה שאינם בגדר האפשר בכלל.
השופטים הם בני אדם. מן הסתם יש מהם מוכשרים חכמים וטובי לב שמנסים לעשות צדק כמיטב תחושתם הסובייקטיבית. וכמובן שלא כולם כאלה. בין המוני השופטים יש גם מוכשרים פחות. גם כאלה שהחלטותיהם תמוהות ומוזרות. גם כאלה ששלחו נאשמים למאסר שבמהלכו התגלה במקרה הפושע האמיתי. הרבה אנשים יוצאים מבית המשפט ונפשם זועקת. הייתי שם. שם הבנתי את משמעות הפסוק "כי המשפט לאלהים הוא".
צביקה. |