תהליך קליטת החרדים לחברה הישראלית.
איך קולטים קבוצות מיעוט לחברה הישראלית?
חוק טל עוסק בתנאים לדחיית גיוסם של האברכים לצה"ל. התנועה לאיכות השלטון טענה בעתירה לבג"ץ "חוק טל פוגע בעקרונות השיוויון ומפלה בין דם לדם" בג"ץ דחה את העתירה. אבל כתב בפסיקה:
א. "חוק טל עלול להפוך לבלתי חוקתי - אבל בינתיים, הוא נשאר בתוקף."
ב. "החוק פוגע קשות בכבוד האדם של אלה המחויבים בשירות צבאי, ואם תימשך המגמה ולא יהיה שינוי משמעותי בתוצאות הגשמתו - הוא עלול ליהפך לבלתי חוקתי".
ג. "מתן דחיית שירות גורפת, שעם השנים הופכת לפטור משירות צבאי, לאלפי מיועדים לשירות ביטחון אך מטעמים של לימוד בישיבה - מהווה פגיעה בשוויון של כל אחת מקבוצת הרוב, המחויב בשירות צבאי. יש בה אפליה ללא שוני רלוונטי המצדיק אותה. אין דבר בדתיותו של אדם שימנע ממנו שירות צבאי".
ד. "רבים מחיילי צה"ל הם בעלי השקפת עולם דתית... הטלת חובה זו על האחד ושחרור ממנה של האחר, פוגעת קשות בזהותו העצמית של האדם... בעוד שהאחד מחויב בשירות צבאי, קשה, תובעני וממושך, שירות שיש לו מחיר כלכלי ואישי מובהק, והכרוך לא פעם בסיכון החיים ושלמות הגוף - האחר פטור למעשה משירות זה... האחר רשאי ללמוד ולא ללחום".
ה. בג"ץ טען כי החוק עדיין חוקי כי מטרתו הייתה "פשרה חברתית"
ו. השופט חשין אמר "מוסד הדחייה-פטור העמיק שורש בחיינו הציבוריים. והרע מכל הוא, שהציבור בישראל הורגל לראות את מוסד הפטור-דחייה לתלמידי ישיבות, כמו מגילת העצמאות הורתה עליו. חוק דחיית השירות מטיב עם בני ישיבות באורח מפליג ביחס לבני גילם, שאינם בני ישיבה. זהו יחס מפלה באורח קיצוני ובוטה...בעשותם את שהם עושים, וכפי שהם עושים, בתובעם לעצמם את שהם תובעים, ובקבלם את שהם מקבלים - הוציאו עצמם בני העדה מרשות היחיד שלהם ובאו אל רשות הרבים. שלא כבני כת האיימיש, אשר נשארו ספונים ברשות היחיד, בני העדה סמוכים אל שולחן הקהל וזוכים הם להטבות מלוא הטנא... הנקבל כי נציגי העדה יחליטו עבור זולתם - עבור כולנו - בשאלות של חיים ומוות, בשאלות של חינוך ושל איכות חיים? כי ייהנו מהטבות כספיות של הכלל, אך את תרומתם לכלל לא יעלו"?,
ז. יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, שהגיש את העתירה המרכזית "אני לא רואה בית-משפט עליון שפותר זאת בעתיד, וככה שופטי בג"ץ מגלגלים את זה לשופטים הבאים ולדור הבא".
ח. ח"כ רן כהן ממר"צ, שעתרה אף היא, אמר "בג"ץ נכשל וגם אנחנו נכשלנו. נחכה שנה-שנתיים, את התוצאות אנחנו יודעים, ואז נעתור שוב, אולי אז בית-המשפט יחליט. אבל אז זה כבר יהיה מאוחר מדי, עוד אלפי פרזיטים לא ישרתו בצה"ל".
ט. עו"ד אורי קידר, אף הוא בין העותרים, אמר "תחת ההנחה שלבית-המשפט העליון אין מספיק כוח פוליטי לפסול את חוק טל, זה פסק הדין הכי טוב שיכולנו לקבל. עם קצת יותר אומץ הם היו יכולים לפסול את החוק, ולא רק לשבת מהצד ולהתבכיין עליו".
ועכשיו יש הזדמנות לאוכלוסיה החרדית לפעול לכיוון החברה הישראלית ולא לחכות לפסיקות של בתי משפט.
אמן כן יהי רצון
שבת שלום
יששכר |