פרשת שבת של חול המועד פסח
שמות ל"ג יב- כג ל"ד.
בשבת חול המועד קוראים בבית הכנסת את מגילת שיר השירים. מגילת שיר השירים הנקראת בחודש הראשון הוא חודש ניסן, פותחת סידרה של קריאות בבית הכנסת של חמשת המגילות בחמישה חגים ומועדים לאורך השנה.
מגילת שיר השירים הנקראת בשבת חול המועד פסח, מיוחסת לשלמה על פי הפסוק הראשון במגילה. "שִׁיר הַשִּׁירִים אֲשֶׁר לִשְׁלֹמֹה:" זהו קובץ שירי אהבה גדולה ואפשרית ולא ממומשת בין גבר לאישה שעל פי המסורת הכוונה היא לאהבה בין ה' לבין עם ישראל.
מגילת רות נקראת בחג השבועות. המגילה מספרת את סיפורה של רות המואבייה שהתגיירה, כסיפור של נאמנות: "וַתֹּאמֶר רוּת אַל תִּפְגְּעִי בִי לְעָזְבֵךְ לָשׁוּב מֵאַחֲרָיִךְ כִּי אֶל אֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ וּבַאֲשֶׁר תָּלִינִי אָלִין עַמֵּךְ עַמִּי וֵאלֹהַיִךְ אֱלֹהָי: בַּאֲשֶׁר תָּמוּתִי אָמוּת וְשָׁם אֶקָּבֵר כֹּה יַעֲשֶׂה ה' לִי וְכֹה יֹסִיף כִּי הַמָּוֶת יַפְרִיד בֵּינִי וּבֵינֵךְ:" מגילת רות היא גם ספר על חסר וצניעות. "...אֵלְכָה נָּא הַשָּׂדֶה וַאֲלַקֳטָה בַשִּׁבֳּלִים אַחַר אֲשֶׁר אֶמְצָא חֵן בְּעֵינָיו..." על פי המסורת, רות ובועז לו נישאה הביאו את עובד "וַתִּקְרֶאנָה לוֹ הַשְּׁכֵנוֹת שֵׁם לֵאמֹר יֻלַּד בֵּן לְנָעֳמִי וַתִּקְרֶאנָה שְׁמוֹ עוֹבֵד הוּא אֲבִי יִשַׁי אֲבִי דָוִד." (דוד מלך ישראל.)
מגילת אֵיכָה מיוחסת על פי המסורת לנביא ירמיהו. מגילת איכה היא ספר קינות על חורבן הבית הראשון ועל הגלות שבאה בעקבותיו. את מגילת איכה קוראים בתשעה באב "אֵיכָה יָשְׁבָה בָדָד הָעִיר רַבָּתִי עָם הָיְתָה כְּאַלְמָנָה רַבָּתִי בַגּוֹיִם שָׂרָתִי בַּמְּדִינוֹת הָיְתָה לָמַס:" עם ישראל מבקש מאלוהים: "הֲשִׁיבֵנוּ ה' אֵלֶיךָ וְנָשׁוּבָה חַדֵּשׁ יָמֵינוּ כְּקֶדֶם:"
מגילת קֹהֶלֶת נכתבה על פי המסורת על ידי שלמה. "דִּבְרֵי קֹהֶלֶת בֶּן דָּוִד מֶלֶךְ בִּירוּשָׁלִָם:" המגילה דנה בשאלת משמעות החיים. בִּקֵּשׁ קֹהֶלֶת לִמְצֹא דִּבְרֵי חֵפֶץ וְכָתוּב יֹשֶׁר דִּבְרֵי אֱמֶת: אבל בסופו של דבר "סוֹף דָּבָר הַכֹּל נִשְׁמָע אֶת הָאֱלֹהִים יְרָא וְאֶת מִצְוֹתָיו שְׁמוֹר כִּי זֶה כָּל הָאָדָם:"
מגילת אסתר נכתבה על תקופת אחשוורוש מלך פרס והיא נקראת בפורים. המגילה מתארת הצלת יהודים מגזירות השמדה, הצלה שהחזיקה מעמד ימים רבים. "כַּיָּמִים אֲשֶׁר נָחוּ בָהֶם הַיְּהוּדִים מֵאוֹיְבֵיהֶם וְהַחֹדֶשׁ אֲשֶׁר נֶהְפַּךְ לָהֶם מִיָּגוֹן לְשִׂמְחָה וּמֵאֵבֶל לְיוֹם טוֹב לַעֲשֹוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה וּמִשְׁלוֹחַ מָנוֹת אִישׁ לְרֵעֵהוּ וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיוֹנִים:
כמה יפה משובץ בלוח השנה תהליך היחסים בין אדם לאלוהיו ואמונתו, בין אדם הקרוב ובין בני זוג.
בפסח בחודש הראשון, בהתחלה, כשעדיין האהבה בוערת, ניתנת לנו ההזדמנות לצאת לחירות. אנו שרים על אהבה אפשרית של האדם לאלוהיו ואמונתו ועל אהב בין אדם לחברו. "...מַה תָּעִירוּ וּמַה תְּעֹרְרוּ אֶת הָאַהֲבָה עַד שֶׁתֶּחְפָּץ...עוֹרַרְתִּיךָ שָׁמָּה חִבְּלַתְךָ אִמֶּךָ שָׁמָּה חִבְּלָה יְלָדַתְךָ. שִׂימֵנִי כַחוֹתָם עַל לִבֶּךָ כַּחוֹתָם עַל זְרוֹעֶךָ כִּי עַזָּה כַמָּוֶת אַהֲבָה קָשָׁה כִשְׁאוֹל קִנְאָה רְשָׁפֶיהָ רִשְׁפֵּי אֵשׁ שַׁלְהֶבֶתְיָה. מַיִם רַבִּים לֹא יוּכְלוּ לְכַבּוֹת אֶת הָאַהֲבָה וּנְהָרוֹת לֹא יִשְׁטְפוּהָ...
הקשר יכול להתממש כעבור זמן ובשבועות מתברר שאהבה זו יכולה להתממש בנאמנות וצניעות שיביאו את הדורות הבאים לגדולה.
בט' באב מתברר שמשברים ואפילו חורבן וגלות ממתינים לאוהבים בדרך חייהם המשותפת. אבל אם לא יאבדו תקווה , הגאולה בא תבוא והיחד ביניהם יפרח.
בסוכות כשאנו יושבים בסוכות ארעיות, אחרי משברים קשים כאשר אנו מחלימים, מתחזקת האמונה שלנו בדרך הטוב והישר שהייתה שם עבורנו למן ההתחלה.
בפורים בא הגמול. מתברר שאם נשכיל לדבוק באמונתנו ובתורתנו הישרה כפי שכל אחד מבין אותה, השמחה בא תבוא על אף צרות, משברים וניסיונות שהם מנת חלקו של כל אדם.
רוחו של האדם המחוברת למקורות כוח עליונים היא השער להתמודדות על חיים משמעותיים. כך אפשר להבין את קריאתו של אלוהים ליחזקאל בחזונו הנקרא אף הוא בשבת חול המועד "וַיֹּאמֶר אֵלַי, הִנָּבֵא אֶל-הָרוּחַ; הִנָּבֵא בֶן-אָדָם וְאָמַרְתָּ אֶל הָרוּחַ כֹּה אָמַר אֲדֹנָי ה', מֵאַרְבַּע רוּחוֹת בֹּאִי הָרוּחַ, וּפְחִי בַּהֲרוּגִים הָאֵלֶּה, וְיִחְיוּ."
שבת שלום
ומועדים לשמחה.
יששכר |