פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית


ארכיון: פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית


רמת אבטחה: פתוח לכולם (השתתפות לחברים שנרשמו בלבד)

 
 עבור לאשכול הדיון הקודם לאשכול הקודם | עבור לאשכול הדיון הבא לאשכול הבא | חזרה לפורום חזרה לארכיון
מאת:הצג את כרטיס הביקור של יששכר עשת יששכר עשת   [שלח דואר | הודעות נוספות בפורום]תאריך:26/3/2006 07:09

נושא:

פרשת ויקרא
תוכן:

פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.

פרשת ויקרא ספר ויקרא פרק א' – ה'   

קורבן עולה. קבלת החלטות באמצעות שיקולים פסיכולוגיים ומוסריים.

   בני ישראל עומדים לצאת למסע בן ארבעים שנה במדבר. ספר ויקרא מתחיל בפרק א בקריאה: (א) וַיִּקְרָא אֶל משֶׁה וַיְדַבֵּר ה' אֵלָיו מֵאֹהֶל מוֹעֵד לֵאמֹר: (ב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אָדָם כִּי יַקְרִיב מִכֶּם קָרְבָּן לַה' מִן הַבְּהֵמָה מִן הַבָּקָר וּמִן הַצֹּאן תַּקְרִיבוּ אֶת קָרְבַּנְכֶם: (ג) אִם עֹלָה קָרְבָּנוֹ מִן הַבָּקָר זָכָר תָּמִים יַקְרִיבֶנּוּ אֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד יַקְרִיב אֹתוֹ לִרְצֹנוֹ לִפְנֵי ה': (ד) וְסָמַךְ יָדוֹ עַל רֹאשׁ הָעֹלָה וְנִרְצָה לוֹ לְכַפֵּר עָלָיו:

   "אדם כי יקריב..." ומפרשים חכמים: אדם כי יתקרב אל אלוהים. הקרבן שמדובר בו בפסוקים אלו הוא קרבן העולה: "אם עולה קרבנו". זהו הקרבן מרצון, זוהי הקרבה לאלוהים מרצוננו.

   ספר הזוהר בוחר להתחיל את דבריו על ספר ויקרא, בדברי רבי אליעזר שפתח ואמר על הפסוק: "שאל לך אות מעם ה' אלוהיך העמק שאלה או הגבה למעלה." זהו פסוק מספר ישעיה פרק ז' המובא בהקשר לסיפור הטראגי של עם ישראל ערב הגליית עשרת השבטים וצמצום אחיזת בני ישראל בארץ ישראל לממלכת יהודה הקטנה בלבד. "(א) וַיְהִי בִּימֵי אָחָז בֶּן יוֹתָם בֶּן עֻזִּיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה עָלָה רְצִין מֶלֶךְ אֲרָם וּפֶקַח בֶּן רְמַלְיָהוּ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל יְרוּשָׁלִַם לַמִּלְחָמָה עָלֶיהָ וְלֹא יָכֹל לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ...(י) וַיּוֹסֶף ה' דַּבֵּר אֶל אָחָז לֵאמֹר: (יא) שְׁאַל לְךָ אוֹת מֵעִם ה' אֱלֹהֶיךָ הַעְמֵק שְׁאָלָה אוֹ הַגְבֵּהַּ לְמָעְלָה: (יב) וַיֹּאמֶר אָחָז לֹא אֶשְׁאַל וְלֹא אֲנַסֶּה אֶת ה': אחז בוחר שלא לרצות לשקול שיקול רוחני בבואו לקבל החלטה מה לעשות לנוכח איום ממלכת ישראל על ממלכתו ממלכת יהודה..

   בתקופה זו, ממלכות ישראל ויהודה נפרדות. עם ישראל מפורד. מלך ישראל פקח בן רמליהו, מתחבר עם רצין מלך ארם להילחם עם מלכות יהודה המתפוררת.

   אחז המאוים אינו מחפש דרך לאחד את העם מחדש, הוא מתחבר אל ממלכת אשור. ישעיהו הנביא מזהיר את אחז מברית זאת, אולי מחפש ישעיהו את ההזדמנות לאיחוד בעם, או לפחות לא להעמיק את השנאה והפילוג. אחז אינו נשמע לקולו. בעידודו, אשור מצליחים להרוס את דמשק ואת ישראל. ברגע היסטורי זה אחז מנצח בהימור הפוליטי שלו,

   ממלכת ישראל דועכת והולכת. לאחר מותו של פקח בן רמליהו, עולה למלוכה על ישראל הושע בן אלה. שלמנאסר מלך אשור עולה על ישראל, כובש את ממלכת ישראל/ שומרון, ומגלה את עשרת השבטים לאשור. וכך הקיץ הקץ על מלכות ישראל. ואילו אנו, איבדנו את עשרת השבטים שהוגלו. ממלכת יהודה נשארת שריד קטן מעם ישראל הגדול.

  ההחלטות שאנו מקבלים בחיינו, משפיעות לטווח ארוך. ישעיהו מציע לנו (יא) שְׁאַל לְךָ אוֹת מֵעִם ה' אֱלֹהֶיךָ הַעְמֵק שְׁאָלָה אוֹ הַגְבֵּהַּ לְמָעְלָה:" הבה נתייחס ברצינות להתלבטויות שלנו. נברר עמוק בליבנו, בעולמנו הנפשי, ונחפש תשובה גם בעולם הרוחני העליון.

   רבי אליעזר המובא בזוהר, מספר לנו כי בדורות הקדומים היו יודעים להסתכל בחכמה עליונה היא חכמה רוחנית שיש בה עקרונות מוסריים נעלים ליחסים בין אדם לחברו. ואילו בימינו? אם נשים לב, אנו מסתכלים ברגעי התלבטות בעיקר בחכמת הפסיכולוגיה העמוקה: "הסתכלתי בדורות קדומים לדורות אחרונים. מה בין דורות קדומים היו יודעים ומסתכלים בחכמה עליונה, ויודעים לצרף אותיות שניתנו לו למשה בסיני, ואפילו רשעים שבהם בישראל היו יודעים תוך אותיות חכמה עליונה, ויודעים תוך אותיות עליונות ותוך אותיות תחתונות החכמה להנהיג מעשים בזה העולם."

   בל נשכח לצד הפסיכולוגיה את השיקולים המוסריים הנעלים, כאשר אנו באים לקבל החלטה לגבי המשך דרכינו בעניין זה או אחר.

 

שבוע טוב

יששכר

 


תגובות
עם תגובות מצא חן בעיניי : צביאל רופא
26/3/2006 11:39
תאריך:
 
עם תגובות התועלת שבמוסר : יששכר עשת
30/3/2006 07:15
תאריך:
 
עם תגובות דרכו של עולם : צביאל רופא
30/3/2006 15:57
תאריך:
 
31/3/2006 08:36
תאריך:
 
ללא תגובות מפגש עם עצמנו : צביאל רופא
31/3/2006 10:32
תאריך:
 עבור לאשכול הדיון הקודם לאשכול הקודם | עבור לאשכול הדיון הבא לאשכול הבא | חזרה לפורום חזרה לארכיון