הי לכולם
לכבוד שבת, עוד נושאים בחינוך ברוח יהודית לדיון במשפחה, בטיפול ובין חברים.
הנה תקציר המפגש השלישי שקיימנו.
ראו גם את המפגשים הקודמים בתיקיות שיש לנו בפורום.
שבת שלום יששכר
3. חנוך לנער והנערה על פי דרכו ודרכה מהי דרכם של הנער והנערה?
הקשבה לילד.
א. חנוך לנער על פי דרכו. זוהי מהות ההקשבה שנגשרות ממנה מצוות עשה.
משלי כ"ב ו' "חֲנֹךְ לַנַּעַר עַל פִּי דַרְכּוֹ גַּם כִּי יַזְקִין לֹא יָסוּר מִמֶּנָּה:"
רבי נחמן מברסלב: "דע כי כל רועה ורועה יש לו ניגון מיוחד. לפי העשבים ולפי המקום שהוא רועה שם. כי כל עשב ועשב יש לו שירה, ומשירת העשבים נעשה ניגון של רועה. אם הייתי זוכה, לשמוע את השירות והתשבחות של העשבים, איך כל עשב ועשב אומר שירה להשם יתברך, בלי תמיהה ובלי שום מחשבות זרות, ואינם מצפים לשום תשלום גמול. כמה יפה ונאה כששומעין השירה שלהם. וטוב מאד ביניהם, לעבוד את השם ביראה...
הגדה של פסח: כְּנֶגֶד אַרְבָּעָה בָנִים דִּבְּרָה תּוֹרָה. אֶחָד חָכָם, וְאֶחָד רָשָע, וְאֶחָד תָם, וְאֶחָד שֶאֵינוֹ יוֹדֵעַ לִשְאוֹל.
תלמוד בבלי מסכת סוכה דף מב/א: תנו רבנן, קטן היודע לנענע חייב בלולב. להתעטף, חייב בציצית. לשמור תפילין, אביו לוקח לו תפילין.
יחוד ופרטיות לילדנו יש זכות לפרטיות. א. ניתן להם הזדמנות לממש חלק מהרצונות שלהם. ב.נדריך אותם לדעת את גבול היכולת לממש את רצונם בהתאם לתנאי הסביבה. ג. נתייחס אליהם על פי דרכם "חנוך לנער על פי דרכו." ד. נטווה את גבול הכבוד שלנו לבחירות של ילדנו כולל חברים. ה. נכבד את סודותיהם. ו.נטפח את ייחודם, נעודד אותם לביטוי ייחודם ביחד עם כיבוד היחד. ז. נלמד עד כמה שניתן לאהוב את אהבותיו.
נקשיב לילדנו: כל עניין הוא גם עולם ומלואו. אלוהים נמצא לא פעם גם בפרטים הקטנים. לכן לפי הצורך: 1. נהיה נוכחים, ניכנס לעניינים לפרטי פרטים מעשיים, מחשבתיים ורגשיים. 2. נשתתף בצערם, נשמח בשמחתם.3. נשאל שאלות כדי להיכנס לעומק העניין. 4. נוותר על אבחנות פשוטות של מצבו הנפשי של ילדנו כגון עצלן, חסר אחריות, לא אכפתי, רוצה תשומת לב, חסר ביטחון עצמי, מניפולטיבי. במקום אלו נפתח אבחנות על פי תלונות הילד. 5. נשחק עם הילד תפקידים שונים. 6. נחזיר את הדמיון החלום והמשחק גם לעצמנו. 7. ניצור תהליכי העצמה משולבים בנחמה.
"משעמם לי." הורה: זו חוויה קשה...ספר לי על השעמום שלך... זה קשה להיות משועמם...אתה בטח רוצה לצאת מזה...באיזה תחומים משעמם לך?...איך ניסית להתגבר על זה? היו רגעים שבהם היה לך מעניין?...אני אעזור לך, נתגבר על זה ביחד...
"אני מפחד." הורה: אני יודע כמה זה לא נעים... ספר לי על פחדיך... מה אתה מרגיש? מתי זה קורה...? אני אעזור לך...נתגבר על זה ביחד...
"אין לי חברים" ההורה: זה עצוב... אתה לבד...מה אתה מרגיש? כמה זמן זה כבר ככה? אתה בטח רוצה חברים...יש אולי אחד...? פעם היו לך חברים? אני אעזור לך ונתגבר על זה ביחד.
בהקשבה עמוקה מספר שלבים:
1. לא נמהר לנחם. נהיה עם הילד בקושי, בבור. נברר...נשאל על הקושי...
2. נשאל איך התמודד? כמה זה הצליח?...אפילו קצת...
3. נחשוב ביחד על דרכי התמודדות. ננסה להתמודד כדי להצליח רק קצת.
4. נשים לב כשהוא והיא מרגישים קצת טוב ונשאל איך הצלחת?
פרשנות לכף זכות, פרשנות חסד ואמת.
אי הבנות רבות נובעות מפרשנות שונה או מוטעית. נדון אנשים לכף זכות. נמעיט לפרש. נרבה לשאול את האחר לכוונותיו ולמשמעות מעשיו. נגיע להבנה ופשרה על האמת. שתי אמיתות, גם מנוגדות, קרובות יותר לאמת מאחת.
ב. בהדרגה אנו משחררים את ילדנו
ספר בראשית פרק יב (א) וַיֹּאמֶר ה' אֶל אַבְרָם לֶךְ לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ: (ב) וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל וַאֲבָרֶכְךָ וַאֲגַדְּלָה שְׁמֶךָ וֶהְיֵה בְּרָכָה: (ג) וַאֲבָרְכָה מְבָרֲכֶיךָ וּמְקַלֶּלְךָ אָאֹר וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה:
להולכים במסע חייהם. ילדנו הולכים במסע, הולכים בדרך. נאיר את דרכם כמו עמוד האש. נשאל אותם: מה אתם רואים מקדימה, מסביב, מאחור? מהן התחנות שבדרך? האם יש שבילים צדדיים? מה הן הסכנות העורבות לכם? מי האויבים שלכם במסע? מי שומר עליכם? איך אתם יודעים ללכת בביטחון כך שלא תיפלו, שלא תיפצעו? איך אתם יודעים ללכת בשמחה? מי השותפים שלכם? נברך ברכת הדרך ...שֶׁתּוֹלִיכֵנוּ לְשָׁלוֹם וְתַצְעִידֵנוּ לְשָׁלוֹם וְתַדְרִיכֵנוּ לְשָׁלוֹם, וְתַגִּיעֵנוּ לִמְחוֹז חֶפְצֵנוּ לְחַיִּים וּלְשִׂמְחָה וּלְשָׁלוֹם, וְתַצִּילֵנוּ מִכַּף כָּל אוֹיֵב וְאוֹרֵב, וּמִכָּל מִינֵי פֻרְעָנִיּוֹת הַמִּתְרַגְּשׁוֹת לָבוֹא לָעוֹלָם וְתִשְׁלַח בְּרָכָה בְּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ וְתִתְּנֵנוּ לְחֵן וּלְחֶסֶד וּלְרַחֲמִים... |