בס"ד רב מכללה אורט בראודה הרב אוריאל שמידוב
חג הסוכות
מילון מונחים
אושפיזין- אורחים בארמית (מכאן המונח אישפוז). נהוג "להזמין" לסוכה מדי יום אחד משבעת אבות האומה: אברהם יצחק ויעקב, יוסף משה אהרן ודוד המלך.
ארבעת המינים - לולב, שלשה הדסים, שני ענפי ערבה ואתרוג עליהם מברכים ומנענעים במהלך חג הסוכות. חז"ל המשילו את ארבעת המינים לאברי האדם. לולב דומה לחוט השדרה, אתרוג ללב, הדס לעיניים וערבה לפה ונענועם יחד נועד לרמז על הכפיפות וההכנעה בפני האלוקים.
לולב - כף דקל סגורה. צריך שיהיה ישר כששדרתו באורך 40 ס"מ לפחות ומקפידים שכל עליו יהיו סגורים לחלוטין (כל עלה מורכב משני חלקים).
אתרוג - פרי הדר ומקפידים על הידורו שיהיה נאה ללא נקודות שחורות או פגימה. צבעו ירוק זהבהב.
הדס - גדל בגינות נוי. ענפיו מכוסים בשלישיות עלים ("ענף עץ עבות", ויקרא כ"ג). מקפידים כי יהיה "משולש" באורך 30 ס"מ לפחות, כלומר, ששלושת העלים יצאו לכל ארכו מאותה נקודה.
ערבה - עץ הזקוק להרבה מים. מהדרים לקחת ערבות בעלות "לבלוב", כלומר, שבראש הענף יוצא עלה נוסף.
הושענא רבא - מדי יום היו מקיפים בבית המקדש את המזבח בתפילה על הגשם כשהמקיפים מחזיקים את לולביהם בידיהם. ביום השביע היו מקיפים את המזבח שבע פעמים עם ערבות. בספרי קבלה נאמר כי ביום זה "נשלח" גזר הדין שניתן ביום הכיפורים ולכן יש הלומדים תורה במשך כל הלילה.
נוי סוכה - נוהגים לקשט את הסוכה בקישוטים שונים והמקור לזה הוא הפסוק "זה א-לי ואנוהו", התנאה לפניו במצוות. אם מקשטים בפרות וכדומה, צריך להיזהר שלא יתקלקלו ויתבזו.
סוכה - מבנה המוגדר כ"דירת עראי".
סכך- הדגש העיקרי בדיני סוכה הוא על סיכוך הגג שיהיה עשוי מחומרים מן הצומח "שאינם מקבלים טומאה" ושיהיה אפשר לראות את הכוכבים דרכו. מטרתה להזכיר את ישיבת עם ישראל בסוכות במהלך הנדודים במדבר והנסים שנעשו אז.
שמחת בית השואבה - חגיגות שנערכו בבית המקדש מדי ערב בחג הסוכות. במהלך החגיגות נשאבו ממעיין השילוח מים לצורך ניסוכם (- שפיכתם) על המזבח במהלך תפילה על הגשם. חכמינו מוסיפים כי בכוח השמחה ניתן היה "לשאוב" רוח הקודש ובמדרש נאמר כי יונה הנביא קיבל נבואתו במהלך שמחת בית השואבה.
שמחת תורה - את ספר התורה קוראים במשך כל שבתות השנה ומסיימים את קריאתו בשמחת תור המוכר גם כ"שמיני עצרת", היום השמיני לאחר שבעת ימי חג הסוכות. חכמים מסבירים כי שעת ימי חג הסוכות הוקדשו לתפילה ולהקרבת קרבנות עבור כל עמי העולם ואילו היום השמיני נועד ל"עצירה" ולתפילה מיוחדת על עם ישראל.
בחג זה מוציאים את ספרי התורה ומקיפים (- הקפות) בשירה וריקודים את בימת הקריאה בבית הכנסת.
חג שמח
יששכר
|