פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.
פרשת ויקרא ספר ויקרא פרק א' – ה'
תשס"ה
חטאים בימינו האמנם?
האם אפשר להחזיר את המילה חטא לשפה היום יומית? חטא במובן של פגיעה באחר או בעצמי או בסביבה. חטא במובן של פגיעה בסדר הטוב, בהרמוניה האפשרית, בחוק, בכללים. נסו להשתמש במילה זו ביום יום. שתפו זה את זה ואותנו בחוויות המתעוררות, בחטאים שלא בכוונה ובכוונה, בשינויים ביחסים, בערנות לכבוד האדם והסביבה.
מחבר משלי מציע גם לנו ההורים להעביר את המסר הבא לילדינו:
משלי א' (י) בְּנִי אִם יְפַתּוּךָ חַטָּאִים אַל תֹּבֵא: (יא) אִם יֹאמְרוּ לְכָה אִתָּנוּ...(יג) כָּל הוֹן יָקָר נִמְצָא נְמַלֵּא בָתֵּינוּ שָׁלָל: (יד) גּוֹרָלְךָ תַּפִּיל בְּתוֹכֵנוּ כִּיס אֶחָד יִהְיֶה לְכֻלָּנוּ: (טו) בְּנִי אַל תֵּלֵךְ בְּדֶרֶךְ אִתָּם מְנַע רַגְלְךָ מִנְּתִיבָתָם: (טז) כִּי רַגְלֵיהֶם לָרַע יָרוּצוּ...
רחל שפירא בשירה "שבת בליבך." מציעה דרך לחשבון נפש קטן כדי לעשות שבת בלב: "את שואלת מה השתקת, ומה הרבית לומר לטוב או רע? ואיזה איזה חטא מצאת בלחם השגרה? כאשר השמש מנמיכה, מאין באה הברכה? מהו כוחך, מה בתוכך אינו נסוג מחשיכה כאשר השמש מנמיכה? מאין באה הברכה?"
לא יאומן שמעטו שלחיים חפר הפיזמונאי הראשי של הצ'יזבטרון להקת בידור של הפלמ"ח יצא שיר זה:
"ותמו חטאים מן הארץ, והרשעים כרגע יאבדו, ורק חסידך ורק חסידך, ליד כסא כבודך יפקדו. כי אתה השם, אשר לא החשה, ואשר מבדיל בין הצדיק לרשע. והרשעים תכחיד מן הארץ, ועושי עוול מתחת שמיך, ורק אוהביך ורק אוהביך, בוא יבואו פתח שעריך. כי אתה השם אשר החשה, ואשר לא מבדיל בין הצדיק לרשע, ולא יהיה עוד פשע עלי ארץ, והשטן לא ינעץ את שמך, ורק צדיקך ורק צדיקך, ישבו כבוד ליד שולחנותיך."
כל אחד עלול לחטוא:
ויקרא פרק ד (ב) נֶפֶשׁ כִּי תֶחֱטָא...(ג)אִם הַכֹּהֵן הַמָּשִׁיחַ יֶחֱטָא לְאַשְׁמַת הָעָם...(יג) וְאִם כָּל עֲדַת יִשְׂרָאֵל יִשְׁגּוּ וְנֶעְלַם דָּבָר מֵעֵינֵי הַקָּהָל...(כב) אֲשֶׁר נָשִׂיא יֶחֱטָא...
והעיקר
יש חמלה, יש סליחה, יש כפרה, יש תשובה, יש תיקון.
פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.
פרשת ויקרא ספר ויקרא פרק א' – ה' תשס"ד
*בני ישראל מקבלים את חוקי סדר הקרבת הקרבנות על המזבח.
*אווירה מיוחדת מלווה את הקרבת הקורבנות. חומרי ההקרבה פשוטים והכמויות מעטות, יש אווירת שמחה וטוהרה.
*מוזכרים סוגי הקורבנות הבאים: קורבן נדבה, קורבן מנחה, קורבן ראשית הוא קורבן הביכורים, קורבן שלמים, קורבן חטאת, קורבן אשם. קורבנות אשם וחטאת הם רק על חטאים בשוגג.
*קורבן חטאת מקריבים גם הפרט, גם הקהל וגם הנשיא, אם חטאו בשוגג.
*בין שאר החטאים בשוגג מוזכרים: עדות שלא העיד, שבועת שווא, מעילה, כחש בפיקדון, מעילה, גזל, עושק, שבועת שקר לטוב ולרע.
*הקורבן מובא אחרי תיקון המעשה ופיצוי.
*קורבן מפורש לא אחת מן השורש קירבה. החטא מרחיק והקורבן מקרב.
פוגעים שלא בכוונה.
בני ישראל מצווים להקריב קורבן כאשר הם חטאו בשגגה כלומר שלא בכוונה. כאשר אתם פוגעים באחר, אדם, חי, צומח, דומם, רעיון, שלא בכוונה. כיצד אתם נוהגים? מתעלמים, מתנצלים בכל זאת, מפצים? למשל, אני נכנס לחניה פוגע שלא בכוונה ברכב אחר חונה. האם אתעלם? אשאיר פתק התנצלות? פתק עם פרטי כדי לפצות אותו? אעשה מעשה טוב בהזדמנות אחרת כפיצוי לא ישיר?
ספר ויקרא פרק ד
(ב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר נֶפֶשׁ כִּי תֶחֱטָא בִשְׁגָגָה מִכֹּל מִצְוֹת ה' אֲשֶׁר לֹא תֵעָשֶׂינָה וְעָשָׂה מֵאַחַת מֵהֵנָּה:
הקרבת קורבנות
לא אחת אנו מקריבים קורבנות. את זמננו, כספנו, בריאותנו, ילדינו, משפחתנו? האם הקרבת הקורבן מקרבת אותנו לעצמנו? לאחר? למטרתנו? ספרו על קורבנות שאתם מקריבים. למי מקריבים? איזה קורבן? האם הוא מסייע לכם בקירבה? לדוגמא, נער מקריב את כבוד הוריו למען חברים כשהוא משקר את הוריו על מעשיו. האם הוא מתקרב לחבריו?
ספר ויקרא פרק א
(ב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אָדָם כִּי יַקְרִיב מִכֶּם קָרְבָּן לַה'..."
האם זה מוכר לך? קרה לך? מה תעשה/י? למה דווקא ככה?
שבת שלום.
יששכר עשת |